Roman Schatz paljastaa, mikä havahdutti nuoren saksalaismiehen muinoin Suomessa – ”Pilluralli ja karvanopat tekivät lähtemättömän vaikutukseen”

Saksasta Suomeen vuonna 1986 muuttanut kirjailija Roman Schatz ymmärtää hyvin, miksi Suomessa tarvitaan hullunkurisia tapahtumia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Roman Schatz pohtii suomalaista huumoria sekä muistelee kolmea asiaa Suomesta, jotka hämmästyttivät häntä eniten alkuvuosina.

Saksasta Suomeen vuonna 1986 muuttanut kirjailija Roman Schatz ymmärtää hyvin, miksi Suomessa tarvitaan hullunkurisia tapahtumia.
Teksti:  Raija Vesala

Olosuhteet kuten pitkä ja pimeä talvi ovat kirjailija Roman Schatzin mukaan sellaiset, että vain hulluus ja hauskuus auttavat jaksamaan.

”Elämä täällä Suomessa ei ole helppoa. Talvi kestää etelässäkin puoli vuotta, eikä tämä muutenkaan mikään trooppinen veroparatiisi ole. Siksi suomalaiset harrastavat näitä hullunkurisia, rankkoja kreisilajeja ja kiroilevat aivan helvetisti. Olli Halonen laulaa: ’Lääkäriin vasta kun verta kustaan, kahvi ja huumori täällä on mustaa.”’

Vuosien varrella Roman on vieraillut monessa tapahtumassa ja nimeää kolme suosikkiaan.

”Ne ovat Valtimon veivinheiton MM-kisat ja Rovaniemellä pidettävät vittuilun SM-kisat, joista jälkimmäistä ei taideta enää järjestää. Myös Puolangan Pessimismipäivät lopetettiin, kun järjestäjiltä loppui usko. Itse seisoin kerran monta vuotta sitten jossakin tosi-tv-jutussa uikkareissa avannon reunalla – mutta kieltäydyin menemästä siihen.”

Lue myös: Näin pessimismi luotsasi Puolangan maailmankartalle – ”Puolanka on Suomen syrjäisimmän maakunnan syrjäisin kunta: Lapin kainalossa oleva peräreikä”

Pilluralli ja karvanopat tekivät vaikutuksen

Roman Schatz muistaa kolme asiaa Suomesta, jotka hämmästyttivät häntä eniten alkuvuosina.

”En ollut koskaan ennen nähnyt spurgujen juovan partavettä ja lasinpesuainetta, se kolahti. Toinen yllätys oli se, että jo 80-luvulla kaikilla Helsingin opiskelijoilla oli luottokortti, ja kortilla pystyi ostamaan kioskilta vaikka purukumipakkauksen. Se ei onnistu Berliinissä vieläkään.”

Kolmas erikoinen asia nuorelle saksalaismiehelle oli kesäinen Savonlinna.

”Savonlinnan torilla tapahtuva pilluralli ja autoissa heiluvat karvanopat tekivät minuun silloin lähtemättömän vaikutukseen.”

Hänen Suomessa vierailleet saksalaiset ystävänsä sen sijaan hämmästelivät eniten suomalaisten tapaa puhua.

”Saksassa on kohteliasta kommunikoida koko ajan muiden kanssa, Suomessa on kohteliasta jättää muut rauhaan niin paljon kuin mahdollista. Siksi suomalainen ei pyydä anteeksi, kun astuu toisen varpaille – hän on häirinnyt jo riittävästi eikä halua enää pahentaa tilannetta puhumalla.”

Mikä on mielestäsi hullunhauskin asia suomalaisuudessa?

”Ehkä se vanha narratiivi jurosta, jäyhästä, alvariinsa mielensä pahoittavasta junttisuomalaisesta, jota täällä itse viljellään. Ja sitä, että muualta tulleita sanoja kutsutaan täällä häikäistyneinä ’sivistyssanoiksi.’”

Lue myös: Kirjailija Roman Schatz puolustaa sutta tappouhkauksien sadellessa: ”Elävä susikanta on biodiversiteetin elinehto”

Kirjailija Roman Schatz

Roman Schatz sai Suomen kansalaisuuden lähes kymmenen vuotta sitten, mutta hankki vasta nyt ensimmäisen suomalaisen passinsa Saksan passin mentyä umpeen. © Heli Hirvelä/Om-arkisto

X