Jerkka Virtanen vertaa The Voice of Finland -voittoaan koulun päättötodistukseen: ”Olen kulkenut yhden etapin eteenpäin, ja nyt hommat jatkuvat uudenalaisina”

Jaa artikkeli
Jerkka Virtanen
The Voice of Finland -voittaja Jerkka Virtanen nauttii Sannin ja Jenni Vartiaisen kappaleiden esittämisestä. ”Miehen esittämänä kappaleet saavat täysin uuden näkökulman.” © Pekka Nieminen / Otavamedia
Ikinä ei ole liian myöhäistä menestyä ja toteuttaa unelmiaan. Sen todistaa The Voice of Finlandin voittajan Jerkka Virtasen tarina.

Jerkka Virtanen, 37, oli miettinyt sitä pitkään. Osallistuisiko hän nyt The Voice of Finland -kilpailuun? Hänellä oli vahva tunne siitä, että tällä kertaa hän voisi menestyä. Ajatusta tuki myös se, että hän oli luvannut osallistumisensa ystävilleen.

Jerkalla oli myös jo näyttöä menestyksestä laulukilpailussa, sillä vuonna 2010 hän selvisi semifinaalivaiheeseen Idolsissa.

”Olin Idols-laulukilpailun aikaan huomattavasti nuorempi. Lauloin koelauluissa oman biisini. Kilpailu antoi lisää rohkeutta esiintymiseeni”, Jerkka muistelee.

”Olen aistinut, että jokainen vaihe musiikin parissa kuuluu aikajanaan, joka on johtanut tähän vaiheeseen”, Jerkka sanoo.

”Jokaisella menneellä tapahtumalla on ollut joku tarkoitus.”

Musiikinmakuun jo lapsena

Musiikki on kuulunut nokialaisen Jerkan elämään lapsesta asti. Hänen ensimmäiset muistonsa musiikista juontavat juurensa ala-asteen kolmannelle luokalle, jolloin hän pääsi musiikkiluokalle. Tuolloin hän innostui laulamisesta koulun kuorossa.

Yläasteella hän innostui kitaransoitosta, ja laulaminen jäi sivuun.

Teinivuosina hän soitti myös useissa yhtyeissä ja harjoitteli soittoa tunnollisesti. Jo tuolloin hän tunsi, että musiikki oli hänelle tärkeää.

”Kitaransoittoa opiskelin siten, että laitoin CD-levyn pyörimään. Näin opin, miltä huippuartistit kuulostavat. Kuuntelin, pysäytin levyn ja soitin. Tätä jaksoin toistaa päivästä toiseen.”

Teinivuosien bändisoitteluiden jälkeen Jerkka päätti palata laulajaksi. Idols-kilpailun jälkeen hänelle rupesi satelemaan keikkapyyntöjä, ja hän ryhtyi keikkailemaan kitaran kanssa klubeilla ja baareissa.

Sitten ystävät ehdottivat, että hän pistäisi pystyyn bilebändin. Keikkoja bändille tarjosivat varsinkin yökerhot ja laivayhtiöt.

Yrittäjyys toi burnoutin ja masennuksen

Musiikin ohella kuvaamataito on aina ollut Jerkan intohimo. Vuonna 2005 ollessaan vain 24 vuotias hän perusti yhden miehen graafisen alan yrityksen, Nokian Kilpipaino Oy:n.

Töitä riitti. Jerkka omistautui yrittäjyydelle ja teki useita vuosia jopa yli 15 tunnin työpäiviä.

Ylityöllistymisen seurauksena hän sairastui burnoutiin.

”Luulin itsestäni liikaa. Näin itseni superrobottina, joka jaksaa tehdä mitä vain”, Jerkka sanoo.

”Ajoin itseni totaaliseen piippuun. Kolme vuotta yrityksen perustamisen jälkeen vuonna 2008 pääni ja kroppani ilmoittivat, että nyt menee liian lujaa.”

Burnoutia seurannut masennus ajoi hänet synkkyyteen.

”Burnoutista ja sen tuomasta masennuksesta puhutaan paljon. On aivan totta, että jos ei anna itselleen aikaa, jos ei osaa olla armollinen, ihminen saa sen aikaiseksi itselleen”, Jerkka uskoo.

Jerkka oli hoitanut yritystään yksin. Tunnollisena ihmisenä hänellä ei mielestään edes sairastuttuaan ollut mahdollisuutta jäädä kotiin voivottelemaan sohvalle. Piti vain jaksaa. Kunnes hän romahti kokonaan.

”Useiden vuosien uupumuksen jälkeen alkoi erittäin pitkä henkinen ja fyysinen toipuminen. Burnoutin tuomista oireista ylipääsemiseen meni yli kolme tuskallista vuotta.”

Jerkka

Laulaminen on Jerkalle luonnollinen asia. Hän ei ole ikinä ottanut laulutunteja. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Terveellisemmät elämäntavat olivat avain uupumuksesta selviämiseen. ”Riittävä uni, terveellinen syöminen ja liikunta auttoivat minua selviämään.”

”Nuorena en osannut lukea ylirasittumisen merkkejä. Nykyisin osaan käsitellä sitä. Huomaan itsestäni helpommin stressin, ja osaan ottaa myös tarpeen tullen rennosti ja levätä.”
Jerkan yrityksessä on ollut enimmillään seitsemän työntekijää. Nykyisin hän ei ole kokonaisvaltainen omistaja.

The Voice of Finland -kilpailun ajan Jerkan työkaverit ovat pitäneet bisnestä pystyssä. Nyt hän aikoo kuitenkin jättää graafisen alan työt taka-alalle.

Jerkan mukaan burnoutin kokenut ihminen tietää, miten vaikeasta asiasta siinä on kysymys. Toisaalta hän tietää, että vaikeiden elämänhetkien voittaminen on kasvattanut luonnetta.

”Minun aikani loistaa”

The Voice of Finland -kilpailussa Jerkan mielestä tärkeintä oli itsensä ylittäminen. Yleensä hän on itseään kohtaan kriittinen, mutta kilpailun aikana hän oppi arvostamaan itseään esiintyjänä ja ihmisenä.

”Kun jälkeenpäin näin itseni televisiossa, pystyin palaamaan hetkeeni esiintymislavalla. Olin todella onnellinen. Löysin itsestäni rohkeamman esiintyjän.”

Voittoa Jerkka ei ehtinyt ajatella ennen finaaleita.

”Finaaliin pääsy ja oikeastaan jo liveihin pääsy oli itselleni todella merkittävä asia. Voitto tietenkin tuntuu todella hyvältä.”

Jerkka on sitä mieltä, että hänen elämässään pitkä kaari musiikin parissa johti lopulta kilpailun voittoon.

”Nyt oli minun aikani loistaa. Olen kokenut musiikin parissa paljon”, Jerkka sanoo.

”Vertaisin tätä koulujen päättötodistusten jakoon. Olen kulkenut yhden etapin eteenpäin, ja nyt hommat jatkuvat uudenalaisina.”

Redrama antoi eväitä tunteiden tulkille

Toinen laulukilpailun tärkeä opetus oli Jerkan mielestä se, että huipulle noustakseen on erityisen tärkeää havaita itsestään uusia puolia ja myös huomata kehittyvänsä. Laulukisan aikana hän tunsi kehittyvänsä laulajana tähtivalmentajansa Redraman avulla.

”Jännittäessä minulla on tapana hivenen kiilata eli laulaa biisin edellä. Nyt sain oppia ja vahvuutta siihen, että ’leijun’ biisien mukana jopa hivenen jäljessä ja määrään biisien eri huiput ja suvannot.”

Laulaminen on Jerkalle tunteiden sisäistämistä. Hän on oppinut menemään kappaleiden sisälle ja välittämään niiden tarinan kuuntelijoille aidosti.

”Jokaisella kappaleella on oma tarinansa. Vaikka kappale ei olisi oma eikä kertoisi itsestä, on erittäin tärkeää esittää se uskottavasti.”

Aika ajoin raskaaksikin käyneen kisan aikana Jerkka huomasi, että lepääminen on tärkeää.

”Asia, joka minun täytyy opetella, on hyvät yöunet. Ne ovat paras lääke lauluäänen soundiin. Toisaalta uskon, että miehillä soundiin voi tulla rosoisaa lisäuskottavuutta, kun on väsynyt.”

Tukena Pirkko-äiti

Kun Jerkka lauloi finaalissa, nähtiin televisiokuvassa hänen äitinsä Pirkko, joka vuodatti vuolaasti kyyneleitä. Pirkko oli poikansa mukana koko kilpailun ajan.
Jerkan mukaan oli luonnollista, että äiti lähti mukaan tälle matkalle, ja hänen läsnäolonsa oli korvaamattoman tärkeää.

Jerkka lapsena

Ammattimuusikon ura on ollut Jerkan tavoitteena pienestä pojasta asti. ©JERKAN KOTIALBUMI

Äiti on myös se ihminen, jolle Jerkan tulee kerrottua huolensa ja murheensa.

”Äitini on hyvin jaksanut tsempata ja olla vaikeissakin asioissa mukana. Minulle oli suuria asia, että hän oli tukenani kisassa.”

Jerkalla oli kova halu näyttää juuri äidilleen, ettei nyt olla kääntämässä pelkästään ”muutamaa sivua” vaan avaamassa ”täysin uusi kirja.”

”Hän sai olla osallisena siinä, missä hän on ollut suurin mahdollistaja. Pääsin näyttämään äidille, että tätä hän oli vuosien ajan ollut tukemassa.”

Äiti on kasvattanut yksin Jerkan ja tämän isonveljen, Miikan.

”Ei ole aina ollut ruusuilla tanssimista olla kahden pojan yksinhuoltaja. Arvostan häntä todella paljon.”

Jerkka on kahden lapsen isä. Perheeseen kuuluu myös kaksi koiravanhusta, 14- ja 15-vuotiaat labradorinnoutajat Gilbert ja Joe. Jerkka kertoo harjoitelleensa The Voice Of Finlandin aikaisia kappaleita laulamalla niitä koiralenkillä.

Kiireisen kesän keikkakalenteri täynnä

Kilpailun voitto toi Jerkalle levytyssopimuksen ja kiireisen keikkakesän.

”Kalenterini täyttyy kovaa vauhtia. Ennen kuin saan valmiiksi omaa musiikkia, keikat mennään sovitetuilla lainabiiseillä”, Jerkka sanoo.

Tulevaisuutensa ammattimuusikkona hän näkee avoimena. Ensimmäisenä toiveenaan hänellä on saada omaa musiikkia soimaan radioon. Samalla hän haluaa päästä keikkailemaan mahdollisimman paljon, jotta yleisö oppii tuntemaan hänet.

Jerkka tietää myös, mikä on menestyksen hinta. Mitä syvemmälle musiikkibisnekseen mennään, sitä enemmän työtä on tehtävä.

Hän ei kuitenkaan kaihda työntekoa, vaan on valmis puskemaan eteenpäin ”sata lasissa” kohti unelmaansa huipulla.

X