Toni Nieminen muistelee mäkihypyn ankaraa painonhallintaa: ”Kun pyörryin kesken harjoitusten, tajusin, että nyt ei kaikki ole niin kuin pitää”

Mäkihypyn olympiavoittaja Toni Nieminen kisasi ammattiurheilijana painoluokkalajissa, mikä näkyi vaakalukemissa. Painontarkkailu on yhä osa lajia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ex-mäkikotka Toni Nieminen on nykyään kouluvalmentajana yläasteella. Toimenkuvaan kuuluu liikunnanopettajan sijaisuuksia ja välituntiliikuntaa. Osa oppilaista tietää, että Nieminen on mäkihypyn olympiavoittaja, osa ei ole kuullutkaan. ”Ja osa pitää hiihtäjänä”, Nieminen nauroi.

Mäkihypyn olympiavoittaja Toni Nieminen kisasi ammattiurheilijana painoluokkalajissa, mikä näkyi vaakalukemissa. Painontarkkailu on yhä osa lajia.
Teksti:
Linda Martikainen

Mäkihypyn olympiavoittaja Toni Nieminen kisasi ammattiurheilijana painoluokkalajissa, mikä näkyi vaakalukemissa. Painontarkkailu on yhä osa lajia.

”Jossain vaiheessa se meni ihan hulluksi, mutta nyt kehitystä yritetään säännöillä hallita ja hillitä. Mutta edelleen kiistaton fakta on, että kevyt lentää pidemmälle kuin raskas. On selvä, että siltäkin saralta yritetään saada kaikki hyöty irti”, Toni Nieminen sanoi.

Hän kertoo, että painonpudotus vietiin äärimmilleen.

”Kun pyörryin kesken harjoitusten, tajusin, että nyt ei kaikki ole niin kuin pitää”, Nieminen sanoi Olet mitä syöt -ohjelman pressitilaisuudessa Fat Lizard -ravintolassa.

Tervehenkinen elämä ei ole helppoa kontrollin jälkeen

Toni Nieminen myöntää, että kultaisen keskitien löytäminen ei ole helppoa.

”Jos on elänyt nuoruutensa tavoitteellisena suorittajana, kaikki on peilattu tuloksiin ja on ollut tiukkaa painon kontrollointia, sen jälkeen ei olekaan henkisesti helppoa hypätä tervehenkiseen elämään.”

Olet mitä syöt -ohjelma oli Niemiselle tutkimusmatka itseen. Hänelle oli muutos lähteä suorittavan urheilijan roolista pois ja selvittää, mihin tavallinen keski-ikäinen mies pystyy.

”Olen sen luontoinen, että minusta on kiva löytää aina tavoitteita, mutta ne eivät ole enää sellaisia kuin joskus.”

Lue myös: Toni Nieminen tunsi myös Matti Nykäsen pehmeän puolen: ”Selvin päin Matti oli yksi herkimmistä kavereista, joita olen tavannut”

Millä mielin muut kevään tullen?

Kun näyttelijä ja somevaikuttaja Eero Herranen täytti 40 vuotta, hän ajatteli olevansa ihan rapakunnossa. Olet mitä syöt -ohjelmasta tuttu Herranen toivoi saavansa hyviä vinkkejä liikkumiseen. ”En ole enää 20-vuotias ja kuolematon.”
Kun näyttelijä ja somevaikuttaja Eero Herranen täytti 40 vuotta, hän ajatteli olevansa ihan rapakunnossa. Olet mitä syöt -ohjelmasta tuttu Herranen toivoi saavansa hyviä vinkkejä liikkumiseen. ”En ole enää 20-vuotias ja kuolematon.” © Tiia Ahjotuli
”Tulevalla kaudella pureudutaan taas uusiin terveyden teemoihin”, Olet mitä syöt -ohjelmaa luotsaava hyvinvointilääkäri Pippa Laukka kertoi.
”Tulevalla kaudella pureudutaan taas uusiin terveyden teemoihin”, Olet mitä syöt -ohjelmaa luotsaava hyvinvointilääkäri Pippa Laukka kertoi. © Tiia Ahjotuli
”Kyllä tässä sai vakavissaan sai kohdata itsensä. Mietin hetken, kun minulle soitettiin ohjelmasta. Sanoin, etten missään nimessä ole tulossa pudottamaan painoa, se ei ole minun lähtökohtani. Lähdimme sitten miettimään, miten hyvinvointia voisi parantaa minun näkökulmastani”, koomikko Eeva Vekki kertoi.
”Kyllä tässä sai vakavissaan sai kohdata itsensä. Mietin hetken, kun minulle soitettiin ohjelmasta. Sanoin, etten missään nimessä ole tulossa pudottamaan painoa, se ei ole minun lähtökohtani. Lähdimme sitten miettimään, miten hyvinvointia voisi parantaa minun näkökulmastani”, koomikko Eeva Vekki kertoi. © Tiia Ahjotuli
Olet mitä syöt -ohjelmaan osallistunut radiojuontaja Kimmo Vehviläinen myöntää olevansa keskivaikea kahviaddikti. ”Matka on kesken, mutta matkalla ollaan. Psykologinen riippuvuus on pahempi. Palkitsen itseni keittämällä iltakahvit rankan päivän jälkeen.”
Olet mitä syöt -ohjelmaan osallistunut radiojuontaja Kimmo Vehviläinen myöntää olevansa keskivaikea kahviaddikti. ”Matka on kesken, mutta matkalla ollaan. Psykologinen riippuvuus on pahempi. Palkitsen itseni keittämällä iltakahvit rankan päivän jälkeen.” © Tiia Ahjotuli
Ex-golfari Minea Blomqvist-Kakko valmentaa U18-tyttöjen ja -poikien maajoukkuetta. Valmentaminen on aina kiinnostanut aktiiviuran taustalla. ”Olen nuoresta asti ajatellut, että kunhan saisin kokea kaikki ammattilaisena, pystyisin valmentamaan ehkä nuoria paremmin”, Olet mitä syöt -ohjelmassa nähtävä Blomqvist-Kakko kertoi.
Ex-golfari Minea Blomqvist-Kakko valmentaa U18-tyttöjen ja -poikien maajoukkuetta. Valmentaminen on aina kiinnostanut aktiiviuran taustalla. ”Olen nuoresta asti ajatellut, että kunhan saisin kokea kaikki ammattilaisena, pystyisin valmentamaan ehkä nuoria paremmin”, Olet mitä syöt -ohjelmassa nähtävä Blomqvist-Kakko kertoi. © Tiia Ahjotuli
X