Viskeraalirasva vyötäröllä sulaa liikkumalla – Painonpudotus parantaa sisäelimien toimintaa, kun rasvakudos vatsaontelossa vähenee

Vyötärön ympärillä oleva rasva reagoi herkästi liikuntaan, kertoo ylilääkäri André Heikius Painoklinikalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viskeraalirasvan määrää voidaan mitata helposti kehonkoostumusmittauksella.

Vyötärön ympärillä oleva rasva reagoi herkästi liikuntaan, kertoo ylilääkäri André Heikius Painoklinikalta.
Teksti: Hanna Vilo

Kun vyötärörasva eli viskeraalirasva kaipaa karistamista, kannattaa ottaa avuksi liikunta.

Totta. Viskeraalirasva on aktiivista rasvakudosta, joka reagoi hyvin herkästi liikkumiseen. Kun ihminen alkaa liikkua, rasvakudos alkaa usein vähentyä nopeammin vatsaontelossa kuin ihon alla. Paras tapa vähentää vyötärörasvan määrää on kuitenkin yhdistää säännöllinen liikuntaharjoittelu terveelliseen ruokavalioon.

Arkeen kannattaa lisätä sekä kunto- että hyötyliikuntaa. Viikossa on hyvä hengästyä kunnolla edes pari kertaa.

Lue myös: Ruskea rasva – mitä se on? Näin ruskea rasvakudos parantaa elimistön sokeritasapainoa ja vähentää haitallisen kolesterolin määrää

Muutaman kilon painonpudotuksella ei ole suurta vaikutusta vyötärön viskeraalirasvaan.

Tarua. Pienikin painonpudotus kannattaa juuri siitä syystä, että vyötärörasva vähenee suhteessa enemmän kuin muu rasva. Kahdesta neljään kilon painonpudotus voi satakiloisella ihmisellä vähentää viskeraalirasvaa jopa kymmenen prosenttia. Se voi parantaa sisäelinten, kuten maksan, toimintaa huomattavasti.

Pieniä merkkejä kannattaa myös seurata. Ensimmäinen merkki viskeraalirasvan vähenemisestä on usein se, että housujen vyötärö alkaa tuntua entistä väljemmältä. Vaa’alla viskeraalirasvan väheneminen näkyy vasta hieman myöhemmin.

Lue myös: Miten hiljainen tulehdus sammutetaan? Oikea ruokavalio hillitsee elimistön matala-asteteista tulehdustilaa – Näin neuvoo ravitsemusterapeutti

Useiden tutkimusten mukaan perinteinen Välimeren ruoka­valio on yhteydessä matalampaan tulehdustasoon.

Useiden tutkimusten mukaan perinteinen Välimeren ruoka­valio on yhteydessä matalampaan tulehdustasoon. © istockphoto

Nukkumiseen kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa pitää vyötärörasvan kurissa.

Totta. Huonosti nukkuville kertyy usein enemmän sekä aktiivista viskeraalirasvaa että hiljaista rasvaa, jota kertyy esimerkiksi peppuun ja reisiin. Huono nukkuminen muun muassa nostaa stressihormoni kortisolin tasoja elimistössä.

Kortisoli lisää rasvan kertymistä keskivartaloon. Lisäksi huono nukkuminen lisää herkkujen himoa, kun aivot yrittävät korvata energian puutetta lisäämällä rasvan nälkää. Siksi hyvään nukkumiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Lue myös: Hyvä uni rakennetaan jo päivällä – Lue unilääkärin neuvot, jotta nukut paremmin

X