Windows95man ei pelkää mokata – Teemu Keisteri paljastaa: ”Olen aina oudosti tykännyt siitä, että minulle nauretaan”

Windows95man eli taiteilija Teemu Keisteri haluaa hassulla ja vähän kömpelöllä hahmollaan levittää ilosanomaa siitä, että ihminen saa olla oma itsensä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Windows95man oli Uuden Musiikin Kilpailun yllätysvoittaja - eikä vähiten hänelle itselleen.

Windows95man eli taiteilija Teemu Keisteri haluaa hassulla ja vähän kömpelöllä hahmollaan levittää ilosanomaa siitä, että ihminen saa olla oma itsensä.
Teksti:
Milla Ollikainen

Windows95man eli Teemu Keisteri lähtee edustamaan Suomea Euroviisuihin Malmöhön toukokuussa. Hän haluaa jakaa koko Euroopalle samaa iloa ja häpeilemättömyyttä, jotka toivat hänelle voiton Uuden Musiikin Kilpailussa.

Asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka yllättynyt olit itse voitosta?

”Kymmenen. Se oli semmoinen shokki ja ilon ja kauhun sekoitus. Kun sain ne ekat pisteet, ajattelin, että kun siinä on Suomen johtavia popstaroja, niin jossain vaiheessa tullaan alas.

Ja ajattelin kyllä, että Sara Siipolan biisi on niin kova, että sieltä tulee joku 400 pistettä. Se oli todella hämmentävä tilanne. Olen jälkeenpäin katsonut muutaman kerran sitä videota ja siitä huomaa, että olen aika kuutamolla siinä.”

Kappaleesi ja sen esityksen vastaanotto on ollut aika ristiriitaista, sitä vihataan tai rakastetaan. Mitä ajattelet siitä?

”En tiedä. Mä teen vaan mun omaa taidetta ja sitten siellä Euroviisuissakin pyrin tekemään. Tässä oli vahvasti Yle mukana, mutta että saisin siihen vielä enemmän omaa kädenjälkeä. Toivon, että se kantaa.

Haluan jakaa iloa. Ja se on mun mielestä hienoa, että se jakaa mielipiteitä.”

Nähdäänkö Malmössä kuitenkin farkkumuna?

”Uskoisin, että farkkumuna tulee kyllä. Pidetään show aika samana, mutta tehdään siitä vielä kauniimpaa.”

Millaiset paineet on lähteä Käärijän jälkeen Euroviisuihin?

”Juuri tuossa Käärijälle chattailin. Olen menossa sen luokse vähän niin kuin terapiaan. Meillä on samantyyppinen asenne, että ei ole mitään paineita. Rakastan semmoista vaaran tuntua ja että panokset kovenee. Siinä olen parhaimmillani, se vaan motivoi mua. Ja sekin, että kisat on Ruotsissa. Tässä on monta kivaa juttua.”

Lue myös: Kuvareportaasi Liverpoolista! Näin Käärijä kieri huumassa, kun Cha cha cha valloitti Euroviisuissa

Euroviisut 2023 Liverpool, Englanti<br>Käärijä <span class="typography__copyright">© Tommi Tuomi</span>
© Tommi Tuomi

Millaisia neuvoja Windows95man tarvitsee Käärijältä?

”Mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata tehdä. Tässä on jo kymmenen vuotta tullut tehtyä hommia ja itsellä ikä lähestyy jo neljääkymmentä vuotta. On jo sitä kokemusta iän myötä ja osaa pitää itsestä huolta. Eli terveys ja perhe tulee ekana.”

Olet sanonut, että UMK on ollut sinulle pitkäaikainen unelma. Miksi?

”Olen tehnyt taidetta nuoresta asti ja rakastanut esiintymistä. Ja olen kokenut, että Euroviisut ja UMK on tavallaan juuri no rules, ei sääntöjä, kuten mun biisikin kertoo, että saa olla täysin oma itsensä. Saa mokailla, ja siinä on se kauneus, häpeilemättömyys ja ilo.”

Lue myös: UMK toi Suomeen amerikkalaisen tubettajan – Renata Lisowski opetteli matkaa varten jopa luistelemaan: ”UMK on paras kansallinen finaali”

Jotkut tuntuvat ajattelevan, että esityksesi ja Windows95man on vitsi. Onko se?

”Ei ole. Tämä on mun taideteos. Tämä on se, mitä Teemu Keisteri on. Tätä teen työkseni, ja olen siellä ihan omana itsenäni. Olen lapsesta asti tykännyt esiintyä ja saada ihmiset iloisiksi. Kaikki tanssiliikkeetkin on sellaisia, jotka syntyvät minulta luonnostaan, kun mulla ei ole maailman paras motoriikka ja olen vähän kömpelö.

Koulun liikuntatunneilla sain aina vähän naurua. Olen aina jotenkin oudosti tykännyt siitä, että minulle nauretaan. Tykkään siitä, että pystyn levittämään iloa muille.”

Kappaleesi julistaa, ettei ole sääntöjä. Mutta olet kertonut kärsiväsi keskittymishäiriöstä ja tarvitset sääntöjä. Miten se nyt sitten on, sääntöjä vai ei?

”No nyt varsinkin, kun olen tullut perheenisäksi, niin se auttaa, että on säännölliset syömäajat ja menee samoihin aikoihin nukkumaan. Ja tavallaan tekee vähän niin kuin Excel-kaavan päivälle, että aina tekee asiat samalla tavalla.

Niitten raamien sisällä voin sitten taiteilla sillä no rules -tyylillä. Jos arki menee liian tylsäksi, niin voi kuiskata itselleen, että no rules ja tehdä jotain vähän villiä.”

Eli lapsesi ei saa vapaata kasvatusta?

”Kyllä ja ei. Olemme vaimon kanssa molemmat kuvataiteilijoita, mutta pyritään, että olisi jonkinlaista sääntöä siinä mukana. Itse olen saanut tosi vapaan kasvatuksen, vaimolla on ollut enemmän sääntöjä. Me koitetaan löytää siitä jonkinlainen balanssi.”

Oma tiesi ei ole ollut ihan helppo tähän asti. Miten sinusta lopulta tuli Windows95man ja tuommoinen mahtava taiteilija?

”Ensi kuussa tulee kuusi vuotta raittiina. Windows95man on aika energinen, ja siihen ei mitään päihteitä tarvita. Löydän sen hulluuden itsestäni. Oivalsin, että alkoholi vaan jarrutti minua. En olisi tässä tällä hetkellä, jos en olisi raitis.”

Lue myös: Symbolisia ja kirjaimellisia demoneita – Cyan Kicksin UMK-kappale sai kipinän oudosta näystä ja laulaja Susanna Alexandran vastoinkäymisistä

© Connor McBriarty
X