Aikani Amerikassa vie Sally Salmisen päiväkirjoihin 30-luvun piikavuosina – ”Teos sai ihailemaan tarkkuutta, jolla hän havainnoi ihmisten suhteita”

Kirjailija Sally Salminen vie lukijan keittiön kautta kurkistamaan sekä piian että vauraiden perheiden elämää 30-luvun New Yorkissa. Lue tuottaja Marja Aallon kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sally Salminen syntyi Ahvenanmaalla suureen pienviljelijäperheeseen. Vuonna 1930 hän lähti kotiapulaiseksi Yhdysvaltoihin.

Kirjailija Sally Salminen vie lukijan keittiön kautta kurkistamaan sekä piian että vauraiden perheiden elämää 30-luvun New Yorkissa. Lue tuottaja Marja Aallon kirja-arvio!
Teksti: Marja Aalto

Sally Salmisen Aikani Amerikassa -romaani (Teos) ilmestyi toukokuussa 2022 ja sen suomensi Laura Jänisniemi.

Miksi Aikani Amerikassa -romaani kiinnosti?

”Sally Salmisen romaani Katrina teki aikoinaan valtavan vaikutuksen. Muistan lukeneeni sitä joskus nuorena aikuisena ahmien – niinhän hyvää lukuromaania luetaan.

Katrina rakastuu ahvenanmaalaiseen Johaniin, uskoo tähän tarinointia ja saa pettyä: nuori nainen päätyy merimiehen vaimoksi ja köyhän mökin emännäksi.

Katrina ei tietenkään lannistu, vaan puskee elämässä eteenpäin sitkeydellä, sisulla ja jääräpäisyydellä: tätä naista ei nujerreta.

Sally Salminen oli itse piika, kun kirjoitti Katrinan. Häntä on sanottu oman elämänsä Katrinaksi.”

Mitä pidin kirjasta?

”Aikani Amerikassa perustuu Sally Salmisen päiväkirjoihin vuosista, jotka hän vietti piikomassa hienostokodeissa New Yorkin alueella Yhdysvalloissa. Niinpä siinä ei tietenkään ole sellaista vahvaa tarinaa, joka romaanissa on.

Päivät etenevät yksi toisensa jälkeen. Ensin tullaan Amerikkaan, asetutaan yhteen perheeseen ja kerrotaan elämästä siellä, sitten tuleekin vaihto toiseen perheeseen jne.

Piian elämän kuvaus on mielenkiintoinen dokumentti yhden ihmisryhmän arjesta. Samalla kerrotaan Amerikan suomalaisten elämästä ja myös tuon sotaa edeltäneen aikakauden tunnelmista ja oloista.

Salminen kirjoittaa sujuvasti, ja tarinointia on oikein mukava lukea.”

Arvio: ***

Kirja sai minut…

”…ihailemaan sitä tarkkuutta, jolla Salminen havainnoi ihmisten välisiä suhteita, on sitten kyse isäntäväen ja piian, isännän ja emännän tai palvelijoiden keskinäisiä väleistä.”

”Ja hän heilautti hermostuneena kättään ja huitaisi kahvikupin kumoon. Niin kävi pelkästään siksi, ettei tarjottimella ollut liinaa. Nyt koko sänky oli pilalla. Saatoin hänet perikatoon. Minustakin tuli hermostunut. Ja tein entistä enemmän virheitä.”

Lue myös: Kuka oli menestysromaanin kirjoittanut suomalaispiika, jolle ehdottiin myös Nobelin palkintoa?

Sally Salminen

Sally Salminen (1906–1976) oli rutiköyhästä taustastaan huolimatta omanarvontuntoinen ja kunnianhimoinen nainen.

X