Kirja-arvio: Huippukirurgi Juha Hernesniemen upeaa uraa varjosti taistelu – ”Se, että epäonnistumisia sattuu jokaiselle, ei lohduta mestaria”

Kun pitkä ja maineikas ura arvostettuna neurokirurgina on ohi, jää juhlittu mestari kertaamaan epäonnistumisiaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun pitkä ja maineikas ura arvostettuna neurokirurgina on ohi, jää juhlittu mestari kertaamaan epäonnistumisiaan.
Teksti: Marja Aalto

Miksi kiinnosti?

Aivokirurgi, emeritusprofessori Juha Hernesniemi on suomalainen maailmanluokan tähti. Aikoinaan hänet valittiin maailman 70 parhaimman aivokirurgin joukkoon.

Kun hän oli neurokirur­gian klinikan ylilääkäri Töölön sairaalassa, tuli Töölöstä alan maailmanlaajuinen tutustumiskohde. Satoja aivokirurgeja eri maista vieraili katsomassa Hernesniemen taidokasta leikkaamista.

Hänet tunnettiin myös nopeana ja tehokkaana. Hyksin vuosinaan hän teki noin 400 aivoleikkausta vuodessa.

Mitä pidin?

Millaista on tuollaisen lähes ylivertaisen tähden elämä?

Yhtä taistelua.

Näin voisi tiivistää Hernesniemen elämäkerran Aivokirurgin muistelmat. Taistelua oli tie huipulle ja taistelua se oli siellä huipullakin. Omaa osastoa ja määrärahoja piti puolustaa, varoa kateellisten kampituksia, oman osaston riidankylväjiä, kestää katkerat epäonnistumiset ja potilaan omaisten tuska ja viha.

Se, että epäonnistumisia sattuu jokaiselle, ei lohduta mestaria.

Jokaisen komplikaation hän otti iskuna, josta koitui masennus. Jotta pystyi taas leikkaamaan, oli tartuttava ripeästi uuteen leikkaukseen.

Silti Hernesniemi leikkasi niin vaikeita potilaita, että moni muu ei olisi epäonnistumisen pelossa heitä uskaltanut leikata.

Arvio: ****

Kirja sai minut…

miettimään, käykö niin, että eläkkeelle jäätyään ihminen muistaa parhaiten epäonnistumiset? Ja juuri katkerat virheet jäävät kummittelemaan mieleen?

Lue myös: Kirja-arvio: Aki Ollikaisen Kristuksen toinen tuleminen sijoittuu ensimmäisen maailmansodan aikaan – ”Pieneen lauseeseen tuntuu mahtuvan koko elämä”

X