Kirja-arvio: Tommi Laihon Rikotut nostaa keskiöön haavoittuvuuden – ”Aika harva dekkari on sellainen, jonka luettuaan miettii rakkautta”

Kallion kadulla ammutaan kaksi miestä ohiajavasta autosta. Rikostutkija Karita Haapakorpi päättää kääntää myös ne kivet, joita toiset eivät näe.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tommi Laiho (s. 1973) on helsinkiläinen mainosalan luova johtaja ja kolumnisti. Rikotut-rikosromaani ilmestyi syksyllä 2022.

Kallion kadulla ammutaan kaksi miestä ohiajavasta autosta. Rikostutkija Karita Haapakorpi päättää kääntää myös ne kivet, joita toiset eivät näe.
Teksti: Maija Kajanto

Tommi Laihon Rikotut (Myllylahti) ilmestyi syyskuussa 2022. ”Isä pojastaan murhaajaa toivoi.” Kun dekkarin kannessa lähdetään siteerauksella liikkeelle, on selvää, että tiedossa on jotain harvinaislaatuista.

Rikotut on psykologinen, henkilövetoinen rikosromaani, joka pitää hallitusti kasassa kirjavan henkilögallerian ja erilaiset juonen suunnat.

On tilausmurha Kalliossa, on tutkintalinja, joka johdattaa skientologian pariin, on sivullinen, joka tulee psykologin puheille, mutta pakenee. On lempeää ivailua yritysmaailmaa kohtaan. Ja on rakkaustarina, joka on kuvattu niin, että tuntuu vatsassa saakka.

Miksi dekkari kiinnosti?

”Tommi Laihon esikoisdekkari Uhanalaiset oli arvostelumenestys. Oli kiinnostavaa tarttua kakkoskirjaan ja päästä näkemään, pitääkö mainosmiehenä tunnetun Laihon ote vielä toisessa kirjassa.

Myönnetään, että yllätyin. Ote ei ole ainoastaan pitänyt, vaan jopa parantunut.

Itse juonen rinnalle kiinnostavaksi nousee Laihon tapa kuvata ihmissuhteita. Rikostutkija Karita Haapakorpi on kiinnostava ja samaistuttava tyyppi, mutta sivuhenkilöt ovat vielä parempia.

Maahanmuuttajataustainen psykologi Amina Rehmann ja tilastotieteilijä Juha Huhtala ovat molemmat oman elämänsä kolhimia ja haavoittamia. Maailmassa, jossa ”rakkaus ei ole paskahousujen hommaa”, onko kahden ihmisen mahdollista päästä yli niistä tarinoista, joita he kertovat itselleen?”

Mitä pidin teoksesta?

”Rikotut on erinomainen, henkilövetoinen romaani. Aika harva dekkari on sellainen, jonka jälkeen huomaan miettiväni rakkautta. Rikotut ei päästä lukijaansa aivan helpolla, mutta matka kannattaa.”

Arvio 4/5

Rikotut sai minut…

”…kauhistumaan ajatusta siitä, mikä on lapsen kohtalo, jos lähimmät aikuiset ovat sairaita, kieroutuneita tai aivopestyjä. Ja miettimään sitä, millaista rohkeutta toisen ihmisen rakastaminen oikeasti vaatii.”

”Tarinat, joita itsellemme kerromme, määrittävät meitä. Silti ne ovat vain tarinoita. Korvattavissa ja muutettavissa.”

Lue myös: Lars Kepler -salanimellä dekkareita kirjoittaa ruotsalaisaviopari – Näin kirjailijat riisuivat egonsa ja loivat menestyvän kirjailijan ja tyylilajin

Kirjailijat Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril

Kirjailijat Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril ovat Lars Kepler. He ovat himolukijoita, jotka lukevat kirjallisuutta laidasta laitaan. © Emmi Kähkönen / Helsingin kirjamessut

X