Kirja-arvio: Merete Mazzarellan Violetti hetki pistää kysymään, tunnemmeko läheisemme oikeasti läpikotaisin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Violetti hetki
Violetti hetki on koskettava kertomus surusta, sisaruudesta ja perhesuhteista. © Tammi
Merete Mazzarellalle veljen vakava sairaus tuli yllätyksenä. Martinin kuolema sai kysymään, kuinka hyvin lopulta tunnemme läheisemme? Lue toimittaja Katriina Lundelinin kirja-arvio.

Merete Mazzarellan Violetti hetki (Tammi) ilmestyi maaliskuussa.

Miksi kiinnosti?

”Ainoana lapsena olen tuntenut kateutta sisaruussuhteita kohtaan. Kunpa olisi joku, joka tuntisi minun tarinani läpikotaisin. Olisi yhteinen käsitys siitä, mitä lapsuus meidän perheessämme oli ja keitä se meistä teki.

Merete Mazzarellan Violetti hetki kääntää tämän ajatuksen ympäri. Miten vähän saatamme tuntea ja ymmärtää niitä ihmisiä, joiden kanssa olemme jakaneet lapsuudenkotimme? Ja kuinka voimme tajuta sen vasta, kun läheisemme on poissa?”

Mitä pidin?

”Violetti hetki on hieno tutkimusmatka paitsi yksilön menetykseen myös kulttuurisiin käsityksiin kuolemasta ja perheestä. Lapsuudenperheen rituaaleja ja tarinoita Mazzarella käsittelee kirjallisuuden, tunnettujen elämäntarinoiden – ja yllättävällä tavalla kiehtovien muistokirjoitusten kautta.

Kuoleminen on omaiselle prosessi. Mazzarella käsittelee veljensä kuolemaa tutustumalla tämän ystäviin ja sitä kautta veljeensä takaperoisesti, etsien vastauksia kuoleman jälkeen. Viikkojen ja kuukausien aikana hän hahmottaa vasta todellisuuden: veli on poissa ja tällainen ihminen hän oli.”

Arvio: ***

Kirja sai minut…

”…ajattelemaan, kuinka monella tapaa kuoleman voi kohdata: levollisesti hyväksyen tai totaalisen uppiniskaisesti, loppuun saakka taistellen – tai päättäväisesti eläen.

On kiinnostavaa, millainen merkitys kuoleman rituaaleilla meille ihmisille on. Saako kuollutta kuvata? Onko sillä väliä, jaetaanko omaisuus ennen vai jälkeen, kun elämä on läheisestä sammunut? Entä voiko hyvät hautajaiset pitää Youtubessa?”

”Yhtä varmasti kuin saamme syntymässä geenit, sukuhistorian ja joukon sukulaisia, saamme myös perheen myytit ja metaforat, perheen rituaalit ja rutiinit, perheen kielen ja salaisuudet.”

X