Rikostutkijan muistelmat kertoo Lapin hurjasta arjesta: ”Karuja tarinoita, väkivaltaa, paritusta, prostituutiota – surullisia elämänkohtaloita”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Myllylahti
Lappilaisen rikostutkijan muistelmissa arki koostuu huumausainerikosten, perheväkivaltatapausten ja kaikenmaailman koijareiden tekojen selvittelystä. Lue tuottaja Marja Aallon kirja-arvio true crime -teoksesta.

Pohjoisen poliisi kertoo -teoksen (Myllylahti) on kirjoittanut Sisko Koskiniemi, joka on toiminut Rovaniemen poliisilaitoksen sosiaalityöntekijänä kymmenen vuotta.

Miksi Pohjoisen poliisi kertoo -kirja kiinnosti?

”Tällaiset työelämästä kertovat muistelmat, joissa kerrotaan kokemuksista pitkän uran varrelta, ovat kiinnostavia. Ne päästävät kuin sisäpiiriin, kulissien taakse katsomaan, miltä Suomi näyttää yhden ammattiryhmän näkövinkkelistä. Ja kun kyseessä on poliisin tarina, on se näköala suoraan yhteiskuntaan: näin Suomi on muuttunut viime vuosikymmenten aikana.”

Pohjoisen poliisi kertoo

Pohjoisen poliisi kertoo on true crime -teos. © Jure BatagfeljUl

Mitä pidin?

”Rovaniemeläisen rikostutkija Martti Karjulan ura eteni järjestyspoliisista suojelupoliisiksi ja sitten keskusrikospoliisiin. Vielä 70-luvulla huumausaineet olivat Lapissa harvinaisia, mutta jo 80-luvun lopulla tilanne oli muuttunut, ja nythän huumasuainerikollisuuden tutkiminen on iso osa poliisin työtä.

Monet Karjulan muistelemista tapauksista kertovat nuoren ihmisen hukatusta elämästä. Ensin vain kokeillaan huumeita, kohta ollaan myymässä niitä ja sitä myöten osana rikollista maailmaa, josta ei päästäkään irti.

Poliisin muistelmat tuo ­tärkeän näkökulman viime­ ­aikojen sallivaan huumausainekeskusteluun: paljon ­karuja tarinoita, väkivaltaa, paritusta, prostituutiota – surullisia elämänkohtaloita. ­Silti käyttäjät itse eivät usein myönnä mitään ongelmia olevankaan.”

Kirja sai minut…

”…miettimään, miten kiva olisi saada tällaisen sydämellisen poliisin hahmo johonkin tv:n poliisisarjaan päähenkilöksi­ turisemaan muistelmiaan. Tässä olisi tapahtumien ympäristö ja sympaattinen päähenkilö malliksi – ja vielä oikeat rötöksetkin!”

Arvio: ***

X