Kirja-arvio: Tiina Laitila Kälvemarkin Valon ja pimeän sonaatit -romaani on täyteläinen kirja ihmissuhteista jännittävän mysteerin kera

Romaanissa matkataan ihmissuhteisiin mutta myös mysteerin äärelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Romaanissa matkataan ihmissuhteisiin mutta myös mysteerin äärelle.
Teksti:
Milla Ollikainen

Tiina Laitila Kälvemarkin Valon ja pimeän sonaatit -romaani (WSOY) ilmestyi syyskuussa 2023.

Miksi Valon ja pimeän sonaatit -teos kiinnosti?

”Ruotsissa jo pitkään asunut Tiina Laitila Kälvemark on lähtöisin Pohjois-Pohjanmaan Kärsämäeltä – samoilta seuduilta, joilla olen itsekin kasvanut.

Hänen viides teoksensa kertoo keski-ikäisestä Saarasta, joka joutuu palaamaan Pariisista Pohjois-Pohjanmaalle pilattuaan sekä loistavan uransa toimittajana että pitkän avioliittonsa, ja välit tyttäreenkin ovat heikoissa kantimissa.

Tyhjän päälle kaikin tavoin jäänyt Saara asettuu lyötynä takaisin lapsuudenkotiinsa, huoneeseen, jossa on pakastin täynnä pullaa ja hyllyillä täytettyjä eläimiä.

Se on paitsi pelottava tulevaisuudenkuva myös kutkuttava lähtökohta romaanille.”

Mitä pidin lukukokemuksesta?

”Valon ja pimeän sonaatit on sekä täyteläinen kirja ihmissuhteista että jännittävä mysteeri.

Saara kohtaa kotiseudulleen niin ikään palanneen Mikaelin, joka siepattiin 13-vuotiaana. Kun Mikael löydettiin lähes vuotta myöhemmin, hän kantoi mukanaan pulloa, johon oli vangittu elävä kyykäärme.

Mikael ei ole koskaan kertonut, mitä sieppauksen aikana tapahtui, vaan hän on ollut täysin vaiti jo 25 vuotta. Puhumisen sijaan hän ilmaisee itseään musiikilla.

Kun Mikael alkaa avautua Saaralle kokemuksistaan kirjoittamalla, Saara joutuu kohtaamaan itsekin menneisyytensä.”

Arvio: *****

Hän oli laskeutunut koneesta valoisaan iltaan, vetänyt pientä laukkua perässään ja ajatellut: tämä on hautajaissaattue. Vainaja on se kertomus, jota olen kertonut itsestäni tähän saakka.

Kirja sai minut…

.”..muistelemaan lapsuuttani Pohjois-Pohjanmaalla ja pohtimaan, mitä edelleen kannan mukanani siitä miljööstä, tunnelmasta ja ihmisten mentaliteetista.”

Lue myös: Karoliina Timonen sai kimmokkeen Laina-avioeroromaanilleen Kalle Päätalon tuotannosta – ”Halusin kirjoittaa liiton kariutumisesta vaimon näkökulmasta”

Lue myös: Finlandia-ehdokas Iida Turpeisen Elolliset on hyytävän kaunis teos – Kyse ei ole vain dystopioista, vaan tulevaisuudestamme, jos mikään ei muutu

X