Prinssi Harry paljasti, miksi Meghan ja hän jättivät brittihovin: ”Mielenterveyteni oli tuhoutumassa”

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan vetäytyivät kuninkaallisista tehtävistään vuosi sitten. Hiljattain Harry paljasti, että he päätyivät radikaaliin ratkaisuun, koska hänen mielenterveytensä oli koetuksella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinssi Harry ja Meghan kertovat tulevassa Oprahin ohjelmassa, että lähtö hovista on ollut “uskomattoman vaikeaa, mutta ainakin heillä on toisensa”.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan vetäytyivät kuninkaallisista tehtävistään vuosi sitten. Hiljattain Harry paljasti, että he päätyivät radikaaliin ratkaisuun, koska hänen mielenterveytensä oli koetuksella.
Teksti: Elina Kirssi

Ison-Britannian prinssi Harry, 36, ja Sussexin herttuatar Meghan, 39, kertoivat odotusonnestaan poikkeuksellisen rennolla tavalla. Iloinen perheuutinen julkistettiin ystävänpäivänä valokuvaaja Misan Harrimanin Instagram-sivuilla, josta se levisi pian maailmalle.

Mustavalkoisessa kuvassa odottava äiti makaa nurmella, pää miehensä sylissä, ja katsoo onnellisena miestään. Mies vastaa katseeseen yhtä suurella ilolla. Hän on huolettomasti ilman kenkiä. Taustalla näkyy puu, elämän symboli.

Parin unelma toisesta lapsesta on viimein käynyt toteen viime kesän raskaan menetyksen jälkeen.

Tulevan lapsen on arvioitu syntyvän kesällä, joten perheessä ehditään todennäköisesti viettää Archien 2-vuotissyntymäpäiviä ennen uutta arkea kahden lapsen kanssa.

”Voimme vahvistaa, että Archiesta tulee isoveli”, parin edustaja vahvisti lehdistölle.

Odotusonnea varjostavat viime viikkojen huonot uutiset.

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin perhe kasvaa. Pari tiedotti uutisesta ystävänpäivänä 14. helmikuuta samoin kuin prinsessa Diana ja prinssi Charles, jotka ilmoittivat Harryn odotuksesta ystävänpäivänä 1984.

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin perhe kasvaa. Pari tiedotti uutisesta ystävänpäivänä 14. helmikuuta samoin kuin prinsessa Diana ja prinssi Charles, jotka ilmoittivat Harryn odotuksesta ystävänpäivänä 1984. © Kuvakaappaus Misan Harriman instagram

Kutsu kriisikokoukseen

Sussexin herttuaparin elämä muuttui täysin vuosi sitten, kun he kertoivat vetäytyvänsä kuninkaallisista edustustehtävistään ja aikovansa jatkossa elättää itse itsensä. Todennäköisesti Harry ja Meghan olivat haaveilleet omanlaisestaan elämästä jo pidempään, sillä Sussex Royal -nimeä kantaneet verkkosivut olivat heti valmiina.

Tammikuun 2020 yllätysilmoitusta edelsi kuukausien huhumylly Harryn ja isoveli prinssi Williamin viilentyneistä väleistä ja Meghanin tunnustus tv-haastattelussa, että hän “ei ole ok”.

Myös Harryn ja Meghanin päätös viettää joulu Kanadassa näkemättä lainkaan iäkkäitä kuningatar Elisabetia, 94, ja prinssi Philipiä, 99, herätti ihmetystä ja epäilyjä siitä, että kuningasperheessä kaikki ei ole hyvin.

Harryn ja Meghanin Instagram-tiedotus tuli puskista muulle kuningasperheelle, ja pian Harry kutsuttiin kuningattaren luo Sandringhamiin kriisineuvotteluihin. Kuningatar Elisabet, prinssi Charles ja prinssi William palaveerasivat Harryn kanssa herttuaparin tulevaisuudesta.

Neuvotteluiden päätteeksi sovittiin 12 kuukauden koeajasta.

Koti Kaliforniasta

Päästyään vapaiksi kuninkaallisista velvollisuuksista Harryn ja Meghanin pikkuperhe asui ensin hetken Kanadassa rauhallisella Vancouverinsaarella, mutta pian he muuttivat USA:han Meghanin synnyinkaupunkiin Los Angelesiin. He majailivat hetken näyttelijä Tyler Perryn talossa ennen kuin asettuivat Montecitoon Santa Barbaraan.

Yhdeksän makuuhuoneen ja 16 kylpyhuoneen lisäksi kartanossa on oma kirjasto, kuntosali, elokuvateatteri ja kaksi saunaa.

Pari pulitti lehtitietojen mukaan hulppeasta talostaan yli 13 miljoonaa euroa. Koti sijaitsee suljetulla alueella, ja naapurustossa asuu myös tv-moguli Oprah Winfrey, mutta siitä huolimatta ilmakuvat talosta levisivät maailmalle. Valtavalla pihalla on oma tenniskenttä, uima-allas, lasten leikkikenttä, ruusupuutarha ja vierasmaja.

Asuinneliöitä Harryn, Meghanin ja Archien uudessa kodissa on huimat 1 350 neliömetriä: yhdeksän makuuhuoneen ja 16 kylpyhuoneen lisäksi kartanossa on oma kirjasto, kuntosali, elokuvateatteri ja kaksi saunaa. Talon väen ei tarvitse juoksennella kaksikerroksisen talonsa portaita, sillä myös hissi löytyy.

Diili Netflixin kanssa

Koronapandemia sekoitti todennäköisesti myös herttuaparin suunnitelmia. Alun perin he olivat kertoneet aikovansa viettää aikaa myös Isossa-Britanniassa, mutta ovat pysytelleet koronan takia Yhdysvalloissa. Pandemian alussa Harry ja Meghan tempaisivat toimimalla hyväntekeväisyysjärjestön ruokalähetteinä, ja he ovat soittaneet ahkerasti videopuheluita erilaisten järjestöjen kanssa.

Jo vuosi sitten Harry ja Meghan ilmoittivat haluavansa jatkaa hyväntekeväisyystyötä. He lanseerasivat oman hyväntekeväisyysjärjestönsä Archewellin viime keväänä, ja järjestö on auttanut esimerkiksi Texasin talvimyrskyn tuhoista kärsinyttä turvakotia.

Kuluneen vuoden aikana Harry ja Meghan ovat onnistuneet neuvottelemaan miljoonadiilit Netflixin ja Spotifyn kanssa. Briteissä varsinkin Netflix-yhteistyötä on paheksuttu, sillä Netflixin The Crown -sarja ammentaa draamansa kuningasperheen skandaaleista.

Harry ja Meghan ovat olleet naimissa lähes kolme vuotta, mutta siinä ajassa on ehtinyt tapahtua paljon.

Harry ja Meghan ovat olleet naimissa lähes kolme vuotta, mutta siinä ajassa on ehtinyt tapahtua paljon. © Ben Stansall / PA Images / MVPhotos

Harry ja Meghan ovat yhä julkisuudessa, mutta omin ehdoin. He kävivät viemässä oman seppeleensä hautausmaalle Los Angelesissa, kun brittihovi kieltäytyi laskemasta Harryn seppelettä sodissa kaatuneiden muistopäivän seremoniassa Lontoossa.

Ensimmäisessä Spotifyn podcastissään herttuapari esitteli itsensä tuttavallisesti pelkillä etunimillä, ja ensimmäisessä jaksossa ääneen pääsi myös jokelteleva Archie-poika. Syksyllä Meghan kertoi avoimesti New York Times -lehdelle kesällä kokemastaan keskenmenosta.

Lopullinen lähtö hovista

Pian Harryn ja Meghanin iloisen ystävänpäiväuutisen jälkeen tuli ensimmäinen huono uutinen. Prinssi Philip joutui huonovointisuuden takia lontoolaiseen Kuningas Edward II:n sairaalaan helmikuun puolivälissä. Buckinghamin palatsi on kertonut, että prinssiä hoidetaan tulehduksen takia ”varmuuden vuoksi”.

Hoito on tepsinyt hyvin, mutta huoli Philipin terveydentilasta heräsi, kun prinssi Charles matkusti koronarajoituksia uhmaten vierailemaan isänsä luona sairaalassa. Lehtitietojen mukaan myös Harry on valmistautunut matkustamaan tarvittaessa Isoon-Britanniaan pikaisella varoitusajalla. Hänen kerrotaan aloittaneen omaehtoisen eristyksen Philipin sairastumisesta kuultuaan.

Prinssi Philipin sairastumisen jälkeen Harryn ja Meghanin huono viikko jatkui, kun tieto heidän esiintymisestään Oprah Winfreyn talk show’ssa tuli julki. Tulevana sunnuntaina 7. maaliskuuta USA:ssa nähtävä 90-minuuttinen haastattelu sai brittilehdet vertaamaan herttuaparin tempausta prinsessa Dianan Panorama-kohuhaastatteluun. Britit paheksuivat myös sitä, että herttuaparin haastattelu nähdään USA:ssa tv-ruudussa briteille tärkeän kansainyhteisön päivän aattona.

Lehtitietojen mukaan Harry ja Meghan olivat valmiita puhumaan Oprahille kaikesta, myös suhteestaan kuningasperheeseen. Haastattelu nauhoitettiin etukäteen noin pari viikkoa sitten ja tiettävästi Harry ja Meghan eivät olleet kertoneet siitä edes kuningattarelle.

Kaksi viikkoa sitten Buckinghamin palatsi tiedotti, että prinssi Harry ja herttuatar Meghan jättävät hovin pysyvästi. Samalla he menettivät kaikki kunniatittelinsä -ja tehtävänsä. Armeijassa aiemmin työskennelleen Harryn kerrotaan surreen etenkin siitä, että hän joutui luopumaan sotilasarvonimistään. Pari säilytti Sussexin herttuaparin tittelinsä, mutta he eivät saa käyttää sitä kaupallisissa yhteyksissä.

”Jos lähtee kuninkaallisesta perheestä, ei voi jatkaa niitä velvollisuuksia, jotka kuuluvat elämään kansan palvelemisessa”, kuningatar muistutti viestissään.

Tuleva pienokainen ei saa kuninkaallista titteliä isoveljensä Archien tapaan. Archie Harrison Mountbatten-Windsor syntyi 6. toukokuuta 2019.

Tuleva pienokainen ei saa kuninkaallista titteliä isoveljensä Archien tapaan. Archie Harrison Mountbatten-Windsor syntyi 6. toukokuuta 2019. © MEGA / The Mega Agency / MVPhotos

Harry ja Meghan vastasivat omalla tiedotteellaan, jossa korostivat jatkavansa tulevaisuudessakin työtä Yhdistyneen Kuningaskunnan ja edustamiensa organisaatioiden hyväksi rooleista riippumatta.

”Me kaikki voimme omistaa elämämme palvelemiselle. Palveleminen on universaalia.”

Viimeiset lauseet ovat herättäneet ihmetystä ja Harryn ja Meghanin on tulkittu halunneen näpäyttää kuningatarta. Myös prinssi Williamin on kerrottu suutahtaneen parin sanavalinnasta.

Hovi tiedotti viime viikolla, että kansainyhteisön päivän juhlallisuudet on peruttu, mutta kuningatar pitää merkkipäivän kunniaksi tv-puheen. Lähetyksessä esiintyvät myös prinssi Charles, prinssi William ja herttuatar Catherine – ja ohjelma nähdään vain muutama tunti ennen Harryn ja Meghanin Oprah-ohjelmaa.

Tv-taistelu alkoi

Esimakua tulevasta saatiin helmikuun lopussa, kun Harry vieraili ystävänsä James Cordenin talk show’ssa. Harry kertoi tehneensä mitä kuka tahansa isä tai aviomies tekisi.

”Kaikki tietävät, millainen lehdistö Briteissä voi olla. Mielenterveyteni oli tuhoutumassa. Se oli hyvin myrkyllinen ympäristö, niin kuin moni varmaan huomasi.”

Harry kertoi ohjelmassa perheensä arjesta Kaliforniassa. Archien ensimmäinen sana oli krokotiili, ja Meghan kokkailee luomuvohveita harva se päivä kuningattaren lahjaksi lähettämällä vohvelikoneella. Archien iltatoimiin kuuluu iltapala, sitten iltakylpy ja iltasadun lukemisen jälkeen unille.

“Meg saattaa tehdä ruokaa tai käymme hakemassa noutoateriat. Sitten menemme sänkyyn ja katsomme tv:tä tai Netflixiä”, Harry kuvaili parin arkea.

Daily Mailin lähteiden mukaan Buckinghamin palatsissa haastattelu on herättänyt huolta ja ajoitusta pidetään jopa vahingollisena. Ohjelma nähtiin vain tunteja sen jälkeen, kun kuningatar kannusti kansalaisia ottamaan koronaroketteen. Harryn henkilökohtaisten paljastusten uskottiin vievän huomiota pois tästä.

Nähtäväksi jää, sulattaako Harryn ja Meghanin toisen lapsen syntymä jään Atlantin välillä.

Lue myös: Traagisia menetyksiä ja velmua teräväkielisyyttä – Prinssi Philip, 99, on kuningatar Elisabetin tuki ja turva

X