Seura Lontoossa: Näin kansalaiset ottivat Harryn ja Meghanin lopullisen lähdön vastaan: ”Tämä oli nähtävissä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin lopullinen lähtö vahvistui lauantai-iltana, kun kuningatar Elisabet tiedotti asiasta. MVPhotos
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan joutuvat jättämään kuninkaalliset tehtävät kokonaan. Haastattelimme paikallisia sunnuntaiaamuna Lontoossa. Moni osasi odottaa Sussexin herttuaparin lopullista lähtöä.

Tammikuisena lauantai-iltana saatiin oikea uutispommi, kun hovi ilmoitti Harryn ja Meghanin jättävän kuninkaalliset tehtävät kokonaan. Jatkossa Sussexin herttuapari ei saa enää rahoitusta julkisista varoista eikä heistä käytetä ”hänen kuninkaallinen korkeutensa” -nimitystä. Harry menetti samalla myös sotilasarvonsa.

Myöhemmin sunnuntai-iltana Harry kertoi raskaasta päätöksestään herttuparin virallisella Instagram-tilillä.

Haastattelimme sunnuntaiaamuna Lontoossa paikallisia siitä, miten he ottivat uutisen vastaan. Moni lontoolainen tuntui ymmärtävän Harryn ja Meghanin lähtöpäätöstä.

”Kansaa tämä ei hetkauta”

Rakennusalalla työskentelevä Glenn Laville muistutti, että herttuaparilla on oikeus yksityisyyteen. Parin lähtö ei tullut hänelle yllätyksenä.

Rojalistiksi tunnustautuva Glenn Laville kiitteli kuningatar Elisabetin nopeaa reagointia. ”Hän käytti valtaansa ja sai neuvottelut päätökseen hyvin nopeasti.” © TOMMI TUOMI

”Harry ja Meghan eivät ole merkittävässä asemassa kuninkaallisessa perheessä. Tämä oli nähtävissä. Uskon, että brittilehdistö tulee vainoamaan heitä, vaikka he muuttaisivat Kanadaan. Kansaa tämä ei juuri hetkauta, koska Harry on kaukana kruunusta.”

Laville kiitteli kuningatar Elisabetia, 93, siitä, että tämä sai kriisineuvottelut nopeasti päätökseen. Megxit-selkkaus ei muuttanut Levillen mielipidettä kuningasperheestä.

”Tunnustan olevani rojalisti. Kuningasperheemme on tehnyt maan eteen mahtavaa työtä. He tuovat paljon rahaa ja turisteja. Pidän heistä, etenkin kuningattaresta ja prinssi Charlesista. Charlesilla on hyvät puheenlahjat ja uskon, että hänestä tulee vielä hyvä kuningas.”

Lue myös: Pelokas äiti, hurmaava isoäiti – Kuningatar Elisabet oli huolehtivainen ja hyvä äiti

Harry ja Meghan pärjäävät

Rachel Rudd puolestaan totesi, että Harryn ja Meghanin lähtö ei hetkauta hänen elämäänsä.

”Olen ymmärtänyt, että Harryn mielenterveys alkoi olla koetuksella. Jos Harry haluaa lähteä, se on hänen oma valintansa. Se sopii minulle, en juuri seuraa kuninkaallisia.”

”Kuulin, että kuningatar julkaisi hyvin positiivisen lausunnon lauantai-iltana”, Rachel Rudd kommentoi. © TOMMI TUOMI

Myös Susanne, 73, muistutti, että Lontoossa on tärkeämpiäkin puheenaiheita. Hän piti asunnottomien suurta määrää herttuaparin menettämistä suurempana ongelmana ja uskoi, ettei Harryn ja Meghanin päätös kosketa tavallista kansaa.

”En ole huolissani kuningasperheestä, he kyllä pärjäävät ja selvittävät omat ongelmansa kuten mikä tahansa perhe. Harry teki mielestäni oikean valinnan oman perheensä kannalta. Siinä ei ole mitään shokeeraavaa, se on heidän oma asiansa. Lehdistö kohteli heitä kyllä julmasti.”

Kuningatarta hän kiitteli siitä, miten hienotunteisesti ja arvokkaasti tämä selvitti tilanteen.

Kuningasperheen roolia päivitettävä

Yli 40 vuotta Isossa-Britanniassa asunut amerikkalainen Phyllis SantaMaria uskoi, että Meghan oli vaatinut Harryä valitsemaan itsensä ja kuningasperheen välillä.

Phyllis SantaMaria uskoi, että kuningatar Elisabet reagoi kuningasperheen muutoksiin. © TOMMI TUOMI

Hän epäili, ettei herttuapari tullut ajatelleeksi, miten se vaikuttaa kuningasperheeseen.

”Harry ja Meghan ovat minusta rohkeita. Meillä kaikilla on oikeus valita. He valitsivat itsenäisyyden, joten heidän täytyy kestää myös seuraukset. Kävi sama kuin brexitissä. Ihmiset eivät ymmärtäneet, mihin se voi johtaa.”

Lue myös: Brexit on murhenäytelmä – ”Populistit lupaavat asioita jotka kaikki tajuavat liioitteluksi”

Phyllis SantaMaria arveli, että sekä herttuapari että muu kuningasperhe joutuivat tekemään myönnytyksiä neuvotteluissa. Kuningatar hoiti kriisin SantaMarian mielestä hyvin.

Hän painotti, että hovin sekä hallituksen on reagoitava Harryn ja Meghanin lähtöön sekä prinssi Andrew’n skandaaliin.

”Britannian täytyy nyt päivittää kuningasperheen roolia ja pohtia uudelleen etenkin sitä, miten paljon kuninkaallisten elämää rahoitetaan verovaroilla. Kuningattarella on hyvin paljon henkilökohtaista omaisuutta ja hän oli pitkään maksamatta verojakin. Kuningatar on hyvä roolimalli ja uskon, että hän sopeutuu nytkin aikaan.”

Hän arveli, että Tanskan, Hollannin ja Ruotsin malli voisi sopia myös brittikuningasperheelle. Esimerkiksi Ruotsissa hovi karsi viime syksynä väkeä, kun kuningas Kaarle Kustaa ilmoitti prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen lasten jäävän hovin ulkopuolelle.

Myös Tanskassa edustustehtäviä on kasattu entistä enemmän kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn harteille.

Lue myös: Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa poisti viideltä lastenlapseltaan kuninkaalliset oikeudet – näin heidän elämänsä muuttuu

Mitä mieltä sinä olet Harryn ja Meghanin lopullisesta lähdöstä hovista?

X