Täällä Prinsessa Victoria edustaa yksin ilman prinssi Danielia Suomen-vierailullaan – ”Vierailu on merkittävä maiden välisiä suhteita ajatellen”

Ruotsin kuninkaalliset ovat olleet vuosien varrella tuttu näky Hanasaaressa, jossa juhlitaan pian 50-vuotista pohjoismaista yhteistyötä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel kuvattuna Tukholmassa toukokuussa 2023.

Ruotsin kuninkaalliset ovat olleet vuosien varrella tuttu näky Hanasaaressa, jossa juhlitaan pian 50-vuotista pohjoismaista yhteistyötä.
Teksti:
Terhi Harper

Ruotsin kruununprinsessa Victoria saapuu Hanasaaren kulttuurikeskuksen perustamissopimuksen 50-vuotisjuhlaan Espooseen keskiviikkona 20.9. Hanasaari on kruununprinsessan ensimmäinen pysähdys tämän Suomen-vierailulla. Seuraavana päivänä matka jatkuu Loviisaan, jossa prinsessa Victoria yhdessä puolisonsa prinssi Danielin kanssa vihkii käyttöön nimeään kantavan Victorianaukion Loviisan Kuningattarenrannassa.

Hanasaaren kulttuurikeskuksen juuret ovat syvällä Suomen ja Ruotsin välisessä yhteistyössä. Virallisesti keskus avattiin käyttöön kaksi vuotta perustamisasiakirjojen allekirjoittamisen jälkeen kesäkuussa vuonna 1975. Vihkimisseremonian suoritti Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa yhdessä presidentti Urho Kekkosen kanssa, johon kuninkaalla tiedettiin olevan lämpimät välit. Kekkonen, jolle Ruotsin hovi oli antanut lempinimen ”Kekkos-setä”, edusti varhain isänsä menettäneelle Kaarle Kustaalle tärkeää isähahmoa ja mentoria.

Presidentti Urho Kekkonen ja kuningas Kaarle XVI Kustaa omasivat lämpimät välit.

”Kruununprinsessan vierailu on symbolinen tapa osoittaa arvostusta yhteistyölle”

Kutsu prinsessa Victorialle saapua Hanasaareen lähetettiin Ruotsin hoviin viime toukokuussa, kertoo Hanasaaren kulttuurikeskuksen pitkäaikainen toimitusjohtaja Gunvor Kronman.

”Toivoimme parasta, sillä tiedämme kruununprinsessan olevan varsin kiireinen. Aikataulujen järjestyminen on ollut meille suuri ilon aihe. Vierailu on merkittävä Ruotsin ja Suomen välisiä suhteita ajatellen – se on symbolinen tapa osoittaa arvostusta yhteistyölle”, Gunvor Kronman sanoo.

Kruununprinsessa Victorian läsnäolo perustamissopimuksen 50-vuotisjuhlassa on myös kunnianosoitus kuningas Kaarle Kustaan saavutuksille maiden suhteiden vahvistamisessa. 70-vuotispäiviensä yhteydessä vuonna 2016 kuningas laajensi nuorille partiolaisille käynnistämänsä arvopohjaisen johtajuusohjelman koskemaan myös Suomea. Lanseeraustilaisuus järjestettiin tuolloin itseoikeutetusti Hanasaaressa.

Juhlapäivän ohjelmassa Hanasaaren taidekokoelmaan tutustumista

Ennen virallisen juhlaohjelman käynnistymistä kruununprinsessalle on Kronmanin mukaan tarkoitus näyttää Hanasaaressa esillä olevaa taidetta, joka kuvastaa Suomen ja Ruotsin kuvataiteen trendejä 1970-luvun alusta lähtien.

”Toivomme, että ehdimme ainakin esittelemään ensimmäistä kertaa kruununprinsessalle Ruotsin valtion 100-vuotiaalle Suomelle lahjoittaman pronssisen vapauden jumalattaren. Free fall -nimisen teoksen on muotoillut ruotsalaistaiteilija Anna Uddenberg, ja taideteos on asennettu ilmaan neljän metrin korkeuteen vettä suihkuavan suihkukaivon kera.”

Sekä Ruotsin kuningaspari että kruununprinsessa Victoria ovat vierailleet Hanasaaressa useasti, mutta näiden virallisten ja epävirallisten tapaamisten tarkkaa määrää Hanasaaressa ei ole laskettu.

Hanasaari on oikea muotoilun ja taiteen runsaudensarvi. Tässä kokoustilassa viihtyivät jopa Pohjoismaiden kuninkaalliset remontin jälkeisten avajaisjuhlien aikaan. <span class="typography__copyright">© Tommi Tuomi</span>
Hanasaari on oikea muotoilun ja taiteen runsaudensarvi. Tässä kokoustilassa viihtyivät jopa Pohjoismaiden kuninkaalliset remontin jälkeisten avajaisjuhlien aikaan.

Kruununprinsessa Victoria huomioi yleisönsä lämpimästi

Kruununprinsessa Victorian iloinen ja huomaavainen olemus sekä kyky kohdata luontevasti erityisesti nuoria ja lapsia, on tehnyt vuosien varrella vaikutuksen Gunvor Kronmaniin. Tarkoista turvallisuusjärjestelyistä ja minuuttiaikatauluista huolimatta kruununprinsessa osaa huomioida yleisönsä lämpimästi.

”Vuonna 2014 prinsessaa oli saapunut tervehtimään Hanasaaren kulttuurikeskuksen pihamaalle joukko lapsia läheisestä peruskoulusta. Lapset heiluttivat pieniä Ruotsin-lippujaan ja osalla oli mukanaan piirustuksia, joita he olivat taiteilleet prinsessasta. Kovasta kiireestä huolimatta kruununprinsessa pysähtyi lasten kohdalle ja jäi juttelemaan heidän kanssaan pitkäksi aikaa.”

Toinen muisto kruununprinsessasta on jäänyt Kronmanille mieleen kulttuurikeskuksen alulle laittamasta Svenska nu -tapahtumasta. Vuonna 2014 prinsessa Victoria osallistui Lahdessa suomenkielisen peruskoulun ruotsin kielen tunnille, jossa valmistettiin ruokaa televisiosta tutun Micke Björklundin johdolla. Prinsessa osallistui muitta mutkitta oppitunnin kulkuun valmistamalla yhdessä smoothieta kokin kanssa.

Polttavana puheenaiheena yhteisen valmiustoiminnan vahvistaminen

Tulevissa Hanasaaren kulttuurikeskuksen 50-vuotisjuhlallisuuksissa myös kruununprinsessa Victoria on luvannut pitää oman tervehdyksensä. Perinteisesti prinsessan puheissa on korostunut rakkaus luontoon, jonka tiedetään yhdistävän koko kuningasperhettä.

Gunvor Kronmanin mukaan nykyisessä maailmantilanteessa luonnon- ja ympäristönsuojelun rinnalle on noussut keskustelu Suomen ja Ruotsin yhteistyöstä turvallisuuspolitiikan ja valmiustoiminnan vahvistamiseksi.

Aihe kuuluu myös kruununprinsessan mielenkiinnon kohteisiin – onhan hän lukiosta valmistumisensa jälkeen saanut muun muassa valmiuskoulutusta.

”Todennäköisesti kruununprinsessa Victoria nähdään myöhemmin syksyllä Tukholmassa pidettävässä turvallisuusseminaarissa, jota myös Hanasaaren kulttuurikeskus on järjestämässä”, Kronman kertoo.

Luonnonkauniissa Hanasaaressa sijaitseva suomalais-ruotsalainen kulttuurikeskus Espoossa on tuttu paikka Ruotsin kuninkaallisille. © ROBERT LINDSTRÖM

Pohjoismaisen yhteistyön juuret ulottuvat syvälle

Syyskuisen perustamissopimuksen 50-vuotisjuhlapäivän ohjelma Hanasaaressa päättyy juhlavastaanottoon, johon myös kruununprinsessa osallistuu.

”Kutsuvieraista suurin osa on työskennellyt vuosien ajan Suomen ja Ruotsin välisten suhteiden vahvistamiseksi, mutta monet heistä eivät ole kohdanneet toisiaan kasvotusten pitkiin aikoihin. Tämän vuoksi olemme halunneet varata runsaasti aikaa seurustelulle ja verkostoitumiselle. Uskon, että monet haluavat haluaa vaihtaa ajatuksia ja kuulumisia myös kruununprinsessa Victorian kanssa”, Kronman kertoo.

Pohjoismaisissa tapaamisissa ei olla turhan pompööseja, tämän Kronman on huomannut työssään.

”Kun pohjoismaiset kuninkaalliset, päättäjät ja vaikuttajat kohtaavat toisiaan Hanasaaressa, mahtipontisuus vaihtuu useimmiten ripaukseen lämminhenkistä perhejuhlaa – yhteiset juuremme ulottuvat syvälle”, Kronman muistuttaa.

Lue myös: Aviokriisi kuohuttaa nyt Ruotsin hovia – Muistatko prinssi Danielin taustat? Näin ”onnenonkijasta” koulittiin edustava puoliso prinsessan rinnalle

Danielilla ja Victorialla on pitkä, yhteinen taival takanaan.
Danielilla ja Victorialla on pitkä, yhteinen taival takanaan. © TT / LEHTIKUVA / MIKAEL FRITZON
X