Sopeutuvatko Euroopan monarkiat muuttuvaan yhteiskuntaan – ”Enää kuninkaalliset eivät voi ajatella, että veronmaksajat elättäisivät ison lauman”

Hovit ympäri Eurooppaa pienenevät. Kohut koettelevat kuningashuoneiden uskottavuutta. Miten kipuilevat monarkiat sopeutuvat muuttuvaan yhteiskuntaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kesti viikonpäivät ennen kuin puheyhteys kuningatar Margareetan ja hänen poikansa Joachimin perheen välillä palautui sen jälkeen, kun kuningatar oli poistanut lapsilta prinsessan ja prinssien arvonimet. © Steen Brogaard/Tanskan hovi

Hovit ympäri Eurooppaa pienenevät. Kohut koettelevat kuningashuoneiden uskottavuutta. Miten kipuilevat monarkiat sopeutuvat muuttuvaan yhteiskuntaan?
Teksti: Katriina Lundelin

Vuoden 2023 alusta lähtien Tanskassa on ollut kolme prinssiä vähemmän. Samassa rytäkässä pieneni myös prinsessojen pääluku. Maailman ainoa hallitseva naismonarkki, Tanskan kuningatar Margareeta, 82, ilmoitti syyskuussa 2022, että hän poistaa prinsessan ja prinssien arvonimet neljältä lapsenlapseltaan.

Nikolai, 23, Felix, 20, Henrik, 13, ja Athena,11, tunnetaan jatkossa titteleillä teidän ylhäisyytenne kreivi tai kreivitär Monpezat.

Ilmoituksesta nousi avoin selkkaus. Margareetan nuorempi poika ja lasten isä, prinssi Joachim, 53, pöyristyi. Kuoroon liittyivät lasten äidit, Joachimin nykyinen puoliso, prinsessa Marie, 47, sekä entinen puoliso, Fredriksborgin kreivitär Alexandra, 58.

”Olemme surullisia ja šokissa. Päätös tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Lapset tuntevat itsensä syrjäytetyiksi. He eivät voi ymmärtää, miksi heidän identiteettinsä on viety”, Alexandra kertoi tanskalaiselle B.T.-lehdelle.

Tilaa Seura ja jatka lukemista

Tämä artikkeli on tilaajille varattua maksullista sisältöä.

Tilaa Seura Kirjaudu

X