Ruotsin hovissa mitta täyttyi - Onko kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin unelmien avioliitto todellakin kriisissä vai mistä savu nousee?

Ruotsin hovista annettiin helmikuun puolivälissä erikoinen ilmoitus. Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel torppasivat tiukasti parin ympärillä vellovat pettämis- ja erohuhut, jotka tulivat monelle yllätyksenä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lähes 12 vuotta naimisissa olleet kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel kommentoivat poikkeuksellisesti erohuhuja ja vakuuttivat niiden olevan perättömiä.

Ruotsin hovista annettiin helmikuun puolivälissä erikoinen ilmoitus. Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel torppasivat tiukasti parin ympärillä vellovat pettämis- ja erohuhut, jotka tulivat monelle yllätyksenä.
(Päivitetty: )
Teksti: Linda Martikainen

Länsinaapurissa hätkähdettiin uutisesta, kun ruotsalainen ”juorulehti” Stoppa Pressarna kertoi, että kruununprinsessa Victoria oli syvästi pettynyt mieheensä prinssi Danieliin ja myöntänyt ystävilleen harkitsevansa jopa avioeroa.

Julkaisun mukaan kriisin taustalla oli ennen joulua ollut jonkinlainen episodi ja se, että prinssi olisi kohdellut kruununprinsessaa epäkunnioitettavasti tai alentavasti. Ruotsalaismedioissa kirjoitettiin, että Daniel olisi pettänyt Victoriaa toisen naisen kanssa ja että Daniel olisi ilmeisesti myös jatkanut yhteydenpitoa häneen ensimmäisen Victorian kanssa syttyneen riidan jälkeen.

”Danielin täytyi myöntää, että he olivat pitäneet yhteyttä jonkin verran myöhemminkin ja Victoria suuttui valtavasti”, Stoppa Pressarna siteerasi väitettyä kruununprinsessan ystävää.

Julkaisun mukaan useat lähteet ovat vahvistaneet tiedot pariskunnan ongelmista, joiden kanssa kruununprinsessaparin väitetään kamppailleen jo useamman vuoden ajan.

Onko unelmaparin avioliitto todellakin kriisissä vai mistä savu nousee?

Lue myös: Kuninkaallista taikaa vai älyttömyyttä? Seuran uusi kuninkaallisblogi kommentoi hovimaailman ihmeitä

Ruotsin hovi ei yleensä kommentoi huhuja

Kuninkaallisten on muiden julkkisten tavoin liki mahdottomuus välttyä huhuilta, joista osa voi olla hyvinkin raadollisia. Yleensä hovit eivät niitä kommentoi.

Myöskään Victoria ja Daniel eivät ole aiemmin katsoneet tärkeäksi oikoa yksityiselämäänsä liittyviä juoruja, mutta nyt tilanne on ollut niin poikkeuksellinen ja vakava, että pariskunta päätti puuttua yhdessä peliin – ja se juuri onkin merkillepantavaa. Kruununprinsessapari julkaisi omissa somekanavissaan harvinaisen lausunnon, jossa he kiistävät jyrkästi kaikki väitteet.

”Olemme saaneet tietoomme, että yksityssuhteestamme on levinnyt laajasti negatiivisia huhuja. Julkisuudessa leviää väitteitä pettämisestä ja eroaikeista. Suojellaksemme perhettämme haluamme tehdä lopullisesti selväksi, että tällä hetkellä leviävät huhut ovat täysin perusteettomia”, Victoria ja Daniel ilmoittivat yhteiskuvansa yhteydessä.

Hovin täysin poikkeuksellinen ulostulo yllätti monet esimerkiksi meillä Suomessa. Huhut unelmaparin ongelmista eivät olleet ehtineet kantautua juuri kenenkään ulkopuolisen korviin, ennen kuin jo yllättävän voimakas reaktio kruununprinsessaparilta ilmestyi somekanaviin.

Hovin virallinen tiedottaja Margareta Thorgren esitti kuitenkin syyksi huhujen massiivisuuden ja sen, että kirjoituksen tarkoitus oli suojella Victorian ja Danielin lapsia, juuri kymmenen vuotta täyttänyttä prinsessa Estelleä ja kuusi vuotta täyttänyttä prinssi Oscaria.

”Kruununprinsessapariskunta on tottunut siihen, että heitä kuvataan ja sanotaan asioita, jotka eivät aina pidä paikkaansa. Tässä tapauksessa huhut olivat levinneet niin laajalti, että siksi he tekevät tämän lausunnon”, Thorgren kommentoi ruotsalaiselle Expressen -lehdelle.

Lausunto sosiaalisessa mediassa annettiin vain muutama päivä ennen Estellen syntymäpäiviä, joten ehkä sillä haluttiin rauhoittaa tilanne tulevaisuuden kuningattaren juhlapäivän kynnyksellä. Yksi asia, joka kuitenkin pisti silmään lausunnossa oli se, että siinä ei myöskään mainittu parin olevan onnellinen.

Victoria ja Daniel pyrkivät ulostulollaan suojelemaan lapsiaan Estelleä ja Oscaria.

Pariskunnan lapsista prinssi Oscar täytti maaliskuun alussa kuusi vuotta ja prinsessa Estelle puolestaan 10 vuotta helmikuussa. © Kate Gabor/The Royal Court of Sweden

Kansa tukee kruunuprinsessaparia – ”Olette upea pari”

Kansan tuki Victorialla ja Danielilla joka tapauksessa on. Ruotsalaiset vastasivat kruununprinsessaparin erohuhuja koskevaan Instagram-päivitykseen sadoilla sydämillä ja kannustusviesteillä.

”Tuollaiset huhut ovat vain kateutta. Olette upea pari.”

”Rakkautta teille molemmille!”

Tukea osoittavien sydänten seassa oli kuitenkin myös aitoa ihmettelyä siitä, mikä on todellinen motiivi erohuhujen torppaamisella juuri tällä kertaa.

”Minulla ei ollut aiemmin hajuakaan näistä erohuhuista, mutta nyt minua kiinnostaa, mitä oikein on tapahtunut. Julkinen lausunto toi asiaan vain vielä enemmän huomiota”, kuului yksi kommentti.

Suuri osa uutisoinnista järkyttyneistä kommentoijista oli kuitenkin valmis tuomitsemaan viestintuojan eli ruotsalaismediat. Kommentoijat käänsivät syyttävät sormensa huhuja lietsovaan lehdistöön, josta on tihkunut yksityiskohtaisiakin tietoja kriisistä.

Stoppa Pressarnan mukaan esimerkiksi Daniel olisi asettumassa eron jälkeen Villa Lovisebergiin. 1800-luvulta peräsin oleva huvila sopisi hyvin eronneelle prinssille, sillä se sijaitsee vain 700 metrin päässä Hagan linnasta.

Lue myös: Victorian ja Danielin avioliitto puhuttaa Ruotsissa – Kuninkaallisblogisti Mikaela Larsson: ”Perättömät huhut voisivat kääntyä lehdistöä vastaan”

Avioliitto on kuin kansakunnan sydän

Kuninkaallisten keskuudessa avioeroja tapahtuu hyvin harvoin. Rakastettu kruununprinsessa Victoria nauttii  suurta kansansuosiota valtakunnassaan ja hänen liittonsa särkyminen rikkoisi varmasti koko kansakunnan sydämen.

Tähän saakka Victorian ja Danielin liitto on vaikuttanut satumaiselta, mutta vihkivaloja on toki koeteltu Ruotsin kuningashuoneessa ennenkin. Kuningatar Silvia on pysynyt läpi vuosien kuningas Kaarle Kustaan rinnalla, vaikka bilettävän kuninkaan salasuhteet sysäsivätkin aikoinaan kuningasparin liiton melkoiseen vastatuuleen. Kunnioitus ja rehellisyys silloin kuitenkin voittivat ja tänä päivänä kuningasparin liitto tuntuu entistä vakaammalta.

Keväällä 2010 koko maailma puolestaan seurasi prinsessa Madeleinen ja tämän silloisen kihlatun Jonas Bergströmin eroskandaalia. Kuninkaallisiin keskittyvää Svensk Dam -lehteä luotsannut, kuninkaallisasiantuntija Karin Lennmor on teilannut suoraviivaisesti juorulehtenä pidetyn Stoppa Pressarnan uusimmat huhut ja spekuloinnit.

”Viimeiset viikot ovat olleet Danielin ja Victorian noitajahtia”, Lennmor totesi Expressenille.

Myös Kungliga Magazinetin päätoimittaja Roger Lundgren kertoi lehdelle olleensa tietoinen huhuista, joiden eteenpäin levittämistä hän toivoo jokaisen harkitsevan.

”Pitää muistaa, että myös kuninkaallinen perhe on perhe ja tällainen vaikuttaa lapsiin.”

Victoria ja Daniel antoivat poikkeuksellisen tiedotteen.

Tammikuun lopussa kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel kuvattiin poistumassa edustustilaisuudesta käsi kädessä. © Kate Gabor/The Royal Court of Sweden

Pieni kolhu

Prinssi Danielin tie salonkikelpoiseksi unelmavävyksi on vaatinut aikaa. Tänä päivänä myös prinssi on kansan suosiossa, mutta Victorian isä, kuningas Kaarle Kustaa ei aikoinaan heti hyväksynyt silloista kuntosaliyrittäjää tyttärensä rinnalle.

Victorian ja Danielin yhteinen tarina alkoi jo vuonna 2001 kun 27-vuotiaasta Daniel Westlingistä tuli kruununprinsessan kuntosalivalmentaja. Victoria ja Daniel seurustelivat peräti seitsemän vuoden ajan ennen he saivat edustaa ensimmäistä kertaa yhdessä virallisesti.

Siniverisiä seuraavissa faneissa komea Daniel herätti ihastusta muun muassa terveellisillä elämäntavoillaan ja hyvällä käytöksellään, mutta jotkut mielsivät hänet myös onnenonkijaksi.

Danielin omat terveyshaasteet tekivät hänestä myös haavoittuvan. Syntymästään lähtien munuaisten vajaatoiminnasta kärsineelle Danielille tehtiin vuonna 2009 munuaissiirto, jolloin hän vastaanotti munuaisen omalta isältään, Ole Westlingilta. Vuosien saatossa Danielista tuli oikea unelmavävy ja hänen kelpoisuutensa riitti myös kuninkaalle.

Nyt puhtoisena pidetyn Danielin tarinaan on kuitenkin tullut pieni kolhu, jonka korjaamiseen saattaa mennä aikaa, jos huhumylly jauhaa vielä kauankin. Ikävä tilanne on näkynyt myös kruununprinsessapariskunnan kasvoilta.

Toki väsymystä ja vakavuutta on voinut aiheuttaa toistamiseen sairastetut koronatartunnat, mutta voiko syynä olla todellinen avioerokriisi vai voimia nakertavat ilkeät juorut?

Selvä on, että jonkinlainen mitta hovissa on täyttynyt.

Takaisin normaaliin

Victorian ja Danielin satuhäitä vietettiin kesäkuussa 2010 Tukholman Suurkirkossa. Unelmaparin onni täydentyi kaksi vuotta myöhemmin, kun prinsessa Estelle syntyi. Neljän vuoden kuluttua perhe kasvoi vielä prinssillä, kun Oscar syntyi maaliskuussa 2016.

Erohuhujen torppaamisen jälkeen kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel ovat palanneet tavanomaiseen vaiteliaisuuteen suhteensa tilasta ja keskittäneet voimansa työskentelyyn.

Lue myös: Näin 10 vuotta täyttävä prinsessa Estelle valmistautuu tulevan kuningattaren

Prinsessa Estelle

Ruotsin kuningashuone julkaisi prinsessa Estellen 9-vuotissyntymäpäivän kunniaksi tuoreen kuvan päivänsankarista vuosi sitten helmikuussa. © Kate Gabor/Kungl. Hovstaterna

Lue myös: Kuningatar Elisabet ja kuningatar Margareeta istuvat tiukasti valtaistuimillaan – Nämä asiat yhdistävät arvostettuja voimanaisia

X