Korona ei nujerra käsityöyrittäjän elantoa - Näin yrittäjät kääntävät myyntitapahtumien peruuntumisen voitokseen verkossa

Kun myyntitapahtumia ei järjestetä, käsityöyrittäjä joutuu laittamaan kaiken toivonsa nettikauppaan. Jyväskyläläinen yrittäjä Tanja Lusua kertoo, miten käsityöyrittäjä selviää koronakurimuksen keskellä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Käsityöyrittäjä Tanja Lusua Jyväskylän Desing torin joulumyyjäisissä 2018. Kuva: Tanja Lusua

Kun myyntitapahtumia ei järjestetä, käsityöyrittäjä joutuu laittamaan kaiken toivonsa nettikauppaan. Jyväskyläläinen yrittäjä Tanja Lusua kertoo, miten käsityöyrittäjä selviää koronakurimuksen keskellä.
Teksti: Katriina Lundelin

Koronaepidemian leviäminen hajottaa väkijoukot ja siirtää ihmiset kauaksi toisistaan ja kauaksi tapahtumista. Kaikki yli 500 henkilön tapahtumat on hallituksen suosituksesta peruttu ja pienemmätkin tapahtumat seuraavat esimerkkiä.

Moni yrittäjä on tilanteen vuoksi pulassa, ja erityisen kovakouraisesti korona kohtelee käsityöyrittäjiä, joiden elanto tehdään ennen kaikkea myyntitapahtumissa.

”Kevät on yritykselleni tärkeä sesonki. Vaikka se ei ole yhtä vilkasta myyntiaikaa kuin joulu, tapahtumiin on yleensä ollut kannattavaa mennä keväisin, koska niissä liikkuu ihan hyvin asiakkaita”, jyväskyläläinen käsityöyrittäjä Tanja Lusua kertoo.

Erityisen paljon Lusuaa harmittaa Kids & Pets -messujen peruuntuminen. Erilaiset lemmikit ovat messuilla isossa roolissa ja messuilla on yleensä liikkunut ihmisiä, joille Talisan kissa- ja marsuaiheiset tuotteet ovat olleet mieleen.

Lusua pyörittää omaa Talisa Design -yritystään kotoa käsin. Laukkujen, sisustustekstiilien ja korujen keskeisin kauppapaikka on tapahtumissa. Lusua on juuri hankkinut uusia jälleenmyyjiä, mutta se on juuri nyt laiha lohtu.

”Jos ihmiset eivät liiku, eikä jälleenmyyjillä ole asiakkaita, eivät minunkaan tuotteeni mene kaupaksi.”

Kids & Pets -messujen yhteydessä on pidetty myös eläinnäyttely. Näyttely on vetänyt paikalle asiakkaita, joita Talisa Designin eläinaiheiset tuotteet ovat viehättäneet.

Kids & Pets -messujen yhteydessä on pidetty myös eläinnäyttely. Näyttely on vetänyt paikalle asiakkaita, joita Talisa Designin eläinaiheiset tuotteet ovat viehättäneet. Tällaisten tapahtumien myyntiä käsityöyrittäjän on vaikea korvata mitenkään. Kuva: iStock

Kun käsityömessut peruttiin, yrittäjät veivät messunsa verkkoon

Käytännössä heti, kun hallitus oli suosittanut suurten tapahtumien perumista, käsityöyrittäjien Facebook-kanavilla alkoi kuhina.

Syntyi idea käsityömessuista verkossa. Pian pystyssä oli virtuaaliset kässämessut, johon yrittäjät voivat linkittää tuotteitaan. Messusivusto esittelee myytäviä käsityötuotteita verkossa 27.-29.3.

”Keitä hyvät kahvit, vedä villasukat jalkaa ja nauti messuista!” tapahtuman sivuilla kehotetaan. Pitkiä kahvijonoja ei nimittäin tänä vuonna ole luvassa.

Kun hyvä idea on kerran keksitty, ei sitä kannata heti haudata. Seuraava verkon messutapahtuma on 24. – 26. huhtikuuta, kun Popaali-käsityömessut järjestävät myyntitapahtuman Facebookissa.

Laukuille, sisustustekstiileille, vaatteille ja koruille on tapahtumien sivuilla omat kansionsa, joista yrittäjien tuotteita pääsee katsomaan. Linkit johtavat asiakkaan sitten suoraan käsityöyrittäjän kauppapaikalle verkossa.

Tanja Lusua toivoo tietenkin menestystä nettimessuille. Hän myy itsekin Talisa Designin tuotteita siellä.

”Saa nähdä innostuvatko ihmiset ostamaan verkosta valmiita tuotteita, vai tekevätkö kauppansa vain kankaat ja tarvikkeet.”

Vaikka käsityöyrittäjän leipä on tiukassa, koronan takia ei kannata alkaa hötkyilemään

Tanja Lusua ei aio pistää pillejä pussiin koronan takia. Ja rauhassa tilannetta aikovat katsoa myös muut käsityöyrittäjät.

”Ihmiset katsovat nyt päivä kerrallaan, miten tässä pärjätään.”

Lusuan tilanne on siinä mielessä kiitollinen, että hän toimii kevytyrittäjänä ja pärjää työttömyyspäivärahalla silloin, kun työpäiviä ei ole näköpiirissä. Täyspäiväisillä yrittäjillä tilanne on vaikeampi.

Siksi myös Lusuan haaveet yrityksen laajentamisesta ja toiminnan muuttamisesta kokopäiväiseksi ovat nyt väliaikaisesti jäissä.

”Olen halunnut tilata alihankintana ompelutöitä ja koruja myös muilta, koska kaikki aika kuluu nyt tuotteiden tekemiseen. Tällä hetkellä teen kaiken itse. Nyt juuri en uskalla tilata alihankintatöitä muilta, kun ei mitään tietoa, menevätkö tuotteet kaupaksi.”

Muutaman vinkin Tanja kuitenkin antaa, joilla käsityöyrittäjälle voi olla avuksi.

”Nettikaupat ovat auki myös koronaepidemian aikana. Jos et itse halua tehdä ostoksia, voit jakaa linkkiä ystävillesi ja sosiaalisessa mediassa.”

Lue myös: Koronakriisi ajoi yrittäjät pinteeseen – Pitopalveluyrittäjä Anna Kankare: ”Tilauksia perutaan koko ajan”

Lue myös: Sarina Pulkka innostui ristipistotöistä, joiden lainattuihin lauseisiin hän on kirjonut jo monta tarinaa

Pahoittelut. Tämä lomake ei ole enää saatavilla.

X