Millainen mustikkasato on tulossa?

Vielä on vaikea ennustaa varmasti, millainen on kesän mustikkasato.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kukinnan perusteella mustikkasadosta olisi tulossa hyvä.

Vielä on vaikea ennustaa varmasti, millainen on kesän mustikkasato.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

kysymys

Mustikka kukkii jo Etelä- ja Keski-Suomessa. Joko tiedetään, minkälainen sato saadaan kesäksi?

Marjamummo

Vastaus

Mustikalla on ollut tänä vuonna suotuisat talvehtimisolosuhteet. Miltei koko maan kattanut lumipeite suojasi mustikan varpuja paleltumiselta.

Ensimmäiset päätelmät mustikkasadosta voidaan saada kukinnan aikana. Mitä enemmän kukkia on, sitä paremmat mahdollisuudet on, että sadosta tulee hyvä.

”Tänä keväänä kukinta on ollut noin 10–15 vuorokautta keskimääräistä myöhäisempää, mikä vähentää riskiä, että yöpakkaset palelluttaisivat kukat”, kertoo vanhempi tutkija Kauko Salo Luonnonvarakeskuksesta.

Kukinnan onnistuminen ei välttämättä takaa runsasta mustikkasatoa. Jos kukintoja pölyttäviä hyönteisiä ei ole tarpeeksi, kukat eivät kehity marjoiksi.

”Otollinen pölytysaika kestää vain noin viikon. Jos kimalaiset ja muut keskeiset pölyttäjät ovat liikkeellä liian varhain tai liian myöhään, mustikkasato saattaa jäädä hyvinkin niukaksi.”

Onnistuneen pölytyksen jälkeen mustikkaa uhkaa vielä mahdollinen kuivuus. Etenkin heinäkuulle osuvat sateettomat ajanjaksot kuivattavat myös mustikat, jolloin raakileet varisevat varvuista jo ennen kypsymistään.

”Tällä hetkellä voidaan odottaa kesäksi ihan käypää mustikkasatoa, mutta täyttä varmuutta siitä ei ole ennen kuin sato on kypsynyt.”

X