Aikuinen, ota Snapchat haltuun – mutta älä ole nolo! Tässä 5 syytä, miksi nuorten suosima sovellus elähdyttää vanhempaakin

Jaa kaverilleTilaa Seura
Snapchat-sovelluksen haamu keltaisella pohjalla.
© iStock
Snapchattia ehtii käyttää kiireessäkin, sillä se on nopea ja välitön tapa viestiä ja muistuttaa siksi kasvokkaista viestintää.

Jos Snapchat on aiemmin vaikuttanut liian nopeatahtiselta ja yllättävältä, on aika yrittää uudelleen. Snapchat on ehtinyt muuttua vuosien varrella monesti vuorotellen niin parempaan kuin huonompaankin suuntaan.

Selkeitä parannuksiakin kuitenkin on.

Snäpissä jo minuutin mittaisia videoita

Aiemmin yhtä kuvaa pystyi katsomaan maksimissaan 10 sekuntia, jonka jälkeen kuva katosi näytöltä. Nykyisin lähetetyn kuvan keston saa päättää itse sekunneista aina ”ikuisuuteen” saakka.

Kuvaa ei kuitenkaan saa sulkemisen jälkeen esille enää uudelleen, kuin kerran heti sulkemisen jälkeen painamalla kuvaketta pitkään.

Myös videoiden kuvaaminen onnistuu nyt entistä pidemmissä ajanjaksoissa ilman, että puhetta täytyy keskeyttää kesken kaiken. Minuuttia pidempään yhteen putkeen tallentaminen ei kuitenkaan onnistu.

Oikeassa yläkulmassa näkyy jäljellä oleva Snapchat-kuvan katseluaika.

iStock

Snäpissä usein kuva kertoo kaiken

Seuraavista syistä Snapchat-älypuhelinsovellusta kannattaisi käyttää.

1. Tavoitat lapsesi tai sukulaisnuoret nopeasti ja helposti

Esimerkiksi 16-17-vuotiaista lähes 90 prosenttia käyttää Snapchattia. Ebrandin tutkimuksessa moni nuori piti Snapchattia tärkeimpänä sosiaalisenmedian sovelluksena.

Snapchattia ehtii käyttää myös kiireessä, sillä se on nopea ja välitön tapa viestiä ja usein pelkästään kuva kertoo kaiken tarvittavan. Muihin sovelluksiin verrattuna Snapchat muistuttaakin eniten kasvokkain käytyä keskustelua.

Tunnetusti nuoret ovat siellä missä kaveritkin, eli tällä kertaa Snapchatissa. Vanhempiensa ja sukulaistensa läsnäoloa somepalveluissa tosin arvostaa kyselyn mukaan vain 11 prosenttia nuorista. Jos teini ei siis vastaa vieläkään viesteihisi kuvaamistasi puutarhakukista, ei hätää.

2. Kavereidesi seuraamisen ja kuvaviestittelyn lisäksi voit seurata sekä kotimaalaisia ja ulkomaalaisia julkkiksia että sanoma- ja aikauslehtiä

Seuraamisominaisuutta käyttämällä löydät haluamasi julkaisijat nopeasti, mikä ei muuten ole välttämättä ihan helppoa – julkaisijoita on nimittäin paljon. Monet julkaisevat sisältöä päivittäin jopa useamman kerran.

Voit luoda myös oman tarinasi, joka näkyy kavereillesi 24 tunnin ajan. Instagramista ja Facebookista jo monen löytämä tarina-ominaisuus oli Snapchatissa jo kauan ennen edellä mainittuja. Tarina on käytännössä yhden tai useamman kuvan tai videon diashow.

3. Et spämmää Facebookia ja WhatsApp-viestiketjuja täyteen lähes identtisiä kuvia

Muistojen tallentaminen ja jakaminen on toki mukavaa, mutta puhelimen muisti täyttyy ja menee tukkoon hetkessä perheen ja ystävien lomakuvista. Snapchatilla lähetetyt kuvat eivät tallennu itsestään vaan voit tallentaa vain harvat ja valitut.

Chat-viestiketjuissa voi jakaa myös jo aiemmin otettuja kuvia puhelimen kuvatiedostoista. Ne voi halutessaan tallentaa kuvaa pitkään painamalla. Muuten muiden lähettämiä kuvia tai videoita ei voi tallentaa.

Koirafiltteri lienee yksi Snapchatin suosituimmista.

© iStock

4. Kuvasuodattimet ovat avuksi, jos silmäpussit ovat liian suuret esiteltäviksi tai et halua kuvata ympärilläsi olevaa taustaa

Pelkän vitsikkyydenkin vuoksi kuvasuotimia voi käyttää ja niiden valikoima vaihtuu päivittäin. Usein niihin kuuluu myös äänenmuunnin, jolta äänestä saa esimerkiksi tavanomaista kimeämmän tai matalamman. Videoita voi myös hidastaa tai nopeuttaa.

5. Voit myös tarkkailla kavereidesi sijaintia kartalta, elleivät he ole ”haamutilassa”

Voit siis itse päättää löytääkö joku sinut vai ei.

Kartalta löytyy myös hehkuvia kohtia, jotka tarkoittavat julkista tarinaa. Tällaisia kuvataan esimerkiksi tapahtumista.

Nopeatahtiset sovellukset eivät ole vain nuorille

Sitten keltapohjaista mörköä lataamaan!

Ominaisuuksia on paljon enemmänkin, mutta näillä vinkeillä pääset alkuun.

Sovellus saattaa toimia myös aivojumppana, kun vastauksen saadessaan ei muista enää, mitä itse kysyi tai millaisen kuvan lähetti.

Vaarana on tietysti se, että nuoriso häviää palveluista sitä mukaa kun vanhemmat ne löytävät.

Esimerkiksi Ebrandin tuoreessa tutkimuksessa Facebookin ja Snapchatin käyttäjämäärien käyrät ovat melkein päinvastaiset, eli Snapchatin käyttöaste näyttää romahtavan 23-ikävuoden jälkeen. Facebookia käyttää kuitenkin suuri osa yli 19-vuotiaista.

X