Anna-lehti: Tyttöjen oikeuksien puolustaja Zahra Karimy, 17, ei kavahda vihapuhetta: ”Monet vihaviestit kumpuavat tietämättömyydestä”

Hyvää tyttöjen päivää! Zahra Karimy on 17-vuotias tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka on saanut kohdata Suomessa vihapuhetta nuoresta tytöstä lähtien. Yksi oivallus kuitenkin on auttanut eteenpäin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyttöjen oikeuksien puolustaja, aktivisti Zahra Karimy haluaa muun muassa auttaa maahanmuuttajia kotoutumaan Suomeen.

Hyvää tyttöjen päivää! Zahra Karimy on 17-vuotias tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka on saanut kohdata Suomessa vihapuhetta nuoresta tytöstä lähtien. Yksi oivallus kuitenkin on auttanut eteenpäin.
Teksti:
Katri Koskinen

Plan Internationalin lastenhallituksen jäsen, 17-vuotias Zahra Karimy, vieraili Annan toimituksessa YK:n kansainväliseen tyttöjen päivään liittyvän Girls Takeover -tempauksen merkeissä.

Afganistanilaistaustainen Zahra kertoo Annan haastattelussa olevansa 16-vuotiaan Greta Thunbergin innoittama ilmastoaktivisti, innokas vapaaehtoistyöntekijä ja ennen kaikkea vankka tyttöjen oikeuksien puolustaja.

Kun Suomeen 1-vuotiaana perheensä kanssa kiintiöpakolaisena muuttanut Zahra vieraili perheensä kanssa Afganistanissa kymmenen vuotta sitten, hänelle iskostui, kuinka huonot mahdollisuudet siellä tytöillä on pärjätä elämässä.

”Minun ikäisiäni tyttöjä on pakkoavioliitossa. Heillä saattaa olla monta lasta, mutta ei koulutusmahdollisuuksia. Se tuntuu kamalalta”, Zahra kuvailee Annan haastattelussa.

Zahra Karimy otti vallan Annan toimituksessa lokakuussa 2019.

Zahra Karimy vieraili Annan toimituksessa lokakuussa 2019 ja haastoi päätoimittaja Emma Koivulan pohtimaan kanssaan, miten tyttöjen ja naisten oikeuksia voitaisiin edistää entisestään mediassa. © Mirva Kakko

Miksi nuori tyttöjen oikeuksien puolustaja on vihapuheen kohde?

Zahra Karimy toteaa, että Suomi merkitsee hänelle maata, missä hän voi toteuttaa unelmiaan – ja jossa on turvallista.

Tyttöjen oikeuksien puolustaja on kuitenkin saanut kohdata Suomessa myös vihapuhetta: näin kävi, kun Zahra oli 15-vuotiaana juontamassa paneelia, jonka aiheena oli suomalaisuus. Viestit olivat niin rankkoja, että oma perhe huolestui tyttärensä hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

Zahra kertoo Annan haastattelussa, että hän teki tuolloin tietoisen päätöksen siitä, että lähestyisi asiaa ymmärtäväisyyden kautta.

”Monet vihaviestit kumpuavat tietämättömyydestä. Jos ei ole tavannut ketään erilaista, syntyy ennakkoluuloja ja pelkoa”, Zahra kertoo.

”Haluaisin tavata kaikki ne ihmiset, jotka lähettivät minulle vihaviestejä ja käydä heidän kanssaan kahvilla. Kysyisin heiltä, mikä minussa oikein pelottaa.”

YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11. lokakuuta.

Mistä Zahra haaveilee? Mitä mieltä on hän suomen kielen oppimisesta? Mistä hänen rohkeutensa ja itsevarmuutensa kumpuavat? Lue lisää Annan sivuilta!

Lue myös: Ilmastonmuutoksen vaikutus mielenterveyteen tunnistetaan aiempaa paremmin – Kuuntele podcast: Miten vaikeiden tunteiden kanssa selviää?

X