”Apua Makian graafikolle” – Vaatemerkin plagiaattikohu synnytti meemivyöryn: Katso tästä hauskimmat parodialogot!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Helsinkiläinen Makia Clothing on ajautunut viime päivinä myrskyn silmään. Ensin vaateyritys jäi kiinni pursiseuran logon lainaamisesta mallistossaan, nyt epäillään, että se olisi tehnyt saman shampoomerkin kanssa. Netissä kohusta on otettu ilo irti.

Helsingin Sanomat kertoi lokakuun 6. päivänä, että Makian kesällä julkaistussa Station-mallistossa on käytetty kuvaa, joka muistuttaa helsinkiläisen Merenkävijät-pursiseuran logoa.

Makian mukaan yhtiö inspiroitui alkuperäisestä kuvasta ja versioi sen fiilistellen uudelleen, mutta  mutta ei kopioinut sitä. Kohun yllyttyä Makia kuitenkin myönsi tehneensä virheen, veti malliston pois myynnistä ja lupasi lahjoittaa pursiseuran vahingonkorvaukseksi vaatimat 5000 euroa Itämeren suojeluun.

Tiistaina Iltalehti kertoi, että Makian Hut-mallistossa on kuva, joka muistuttaa Erittäin hieno suomalainen shampoo -merkin kuvitusta.

”Kieltämättä yhdennäköisyys on merkittävä”, kommentoi shampoon valmistajan, Orkla Care Finlandin toimitusjohtaja Mika Kaarto Iltalehdelle.

© Merenkävijät, Erittäin Hieno Suomalainen Shampoo, Makia, iStock

Irvileuat inspiroituivat ja fiilistelivät

Julkisuudessa on puitu myös helsinkiläisen melontaseuran Merimelojien ja Makian Sight-paitojen logojen yhteneväisyyksiä.

Makia on puolustautunut sillä, että katuvaatekulttuuriin kuuluvat viittaukset ja  lainaaminen. Perustelu ei tunnu vakuuttaneen Punk in Finland -nettifoorumin irvileukoja, jotka tarjoavat viestiketjussa ”Apua Makian graafikolle” vaatemerkin hyödynnettäväksi räikeästi kopioituja versioita tunnetuista logoista.

Koska ketjussa on yli 500 viestiä, Seura poimi sieltä lukijoidensa iloksi ja ajan säästämiseksi inspiroivimmat ideat tähän juttuun.

Oheiset kuvat ovat kuvakaappauksia Punk in Finland -nettifoorumilta.

Punk in Finland

 

Punk in Finland

Punk in Finland

Punk in Finland

Punk in Finland

Punk in Finland

 

Punk in Finland

X