Auta poliisia! Nämä silminnäkijähavainnot auttavat rikoksen selvittämisessä ja tekijän etsimisessä

Silminnäkijä on merkittävässä roolissa rikoksen sattuessa. Kaikki poliisille ilmoitetut tuntomerkit ja havainnot ovat tärkeitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Silminnäkijä on merkittävässä roolissa rikoksen sattuessa. Kaikki poliisille ilmoitetut tuntomerkit ja havainnot ovat tärkeitä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Olli Vainio

Tuntomerkit ovat poliisille tärkeä työkalu rikoksentutkinnassa, kun tekijää etsitään. Poliisi kaipaa mahdollisimman tarkkoja tuntomerkkejä rikoksen tekijän tunnistamista varten.

Ihmiset ovat erilaisia ja joillekkin rikoksen näkeminen voi olla lamauttava kokemus. Silminnäkijän olisi tärkeintä painaa mieleensä tekijästä ihan perusasioita.

Tekijän perustuntomerkit auttavat etsinnöissä

”Alkuun rakennamme perustuntomerkeistä pohjan. Pohja luodaan tekijän sukupuolesta, arvioidusta iästä ja kehonrakenteesta”, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Max Bock.

Kun pohja tuntomerkeistä on tehty, poliisi saa tukea erikoistuntomerkkien tunnistamisesta. Poliisi saa parhaan lähtökohdan rikoksentekijän etsinnälle mahdollisimman monipuolisista tuntomerkeistä.

”Tatuoinnit ovat hyviä tuntomerkkejä, sillä niitä ei voi pestä pois. Ne ovat usein helposti tunnistettavia ja auttavat poliisin etsintätyötä. Loistavan lähtökohdan epäillyn tunnistamiselle antaa myös esimerkiksi tekijän kasvoissa olevan palovamman tai vaikka arven huomioiminen.”

Paina mieleen auton rekisteritunnus

Rikoksen tekijästä on mahdollista saada arvokas tunnistetieto, jos tekijä poistuu rikospaikalta autolla. Silloin silminnäkijän olisi hyvä painaa mieleen rekisteritunnus.

”Poliisi näkee tietojärjestelmistään, kuka auton omistaja on. Tätä kautta voimme päästä tekijän jäljille helposti.”

Vaikka erikoistuntomerkit ovat Bockin mukaan yksilöivällä tavalla merkittäviä, tärkeintä on saada myös perustuntomerkit tekijästä. Hätääntynyt silminnäkijä ei aina pysty painamaan yksityiskohtia tarkoin mieleensä.

”Poliisilla ei saa välttämättä mitään hyötyä tatuoinnintunnistamisesta, jos silminnäkijä ei pysty sanomaan onko tekijä mies vai nainen, onko hän 20 vai 40 vuotias vai onko hän atleettinen tai mahdollisesti tukeva”, Bock muistuttaa.

Soitto hätäkeskukseen etusijalla

”Jos näkee rikoksen tai epäilee jonkun olevan hädässä, tulee välittömästi soittaa hätäkeskukseen.”

On kuitenkin olemassa poikkeuksia, joissa alkuun hätäkeskukseen soiton sijaan on ryhdyttävä toimiin.

”Maalaisjärkeä on syytä käyttää jokaisessa tilanteessa. Jos on akuutti tilanne ja on varma siitä mitä tekee, on tärkeä ryhtyä myös pelastustoimiin tai antaa ensiapua.”

X