Avanto­uinnin terveysvaikutukset ovat hyvä syy jatkaa kylmään veteen plumpsah­tamista

”Säännöllisen avantouinnin kerrotaan laskevan verenpainetta”, Erkki Meriluoto muistuttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Säännöllisen avantouinnin kerrotaan laskevan verenpainetta", Erkki Meriluoto muistuttaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Mistä tietää, että joku harrastaa avantouintia? Siitä, että henkilö muistaa kyllä mainita siitä heti itse. Näin kertoo vanha vitsi. Ja onneksi kertoo, koska hyvistä jutuista pitäisi levittää tietoisuutta mahdollisimman paljon.

Pääsin helmikuun pakkaskeleillä kokeilemaan tätä monien hehkuttamaa ajanvietettä, jota talviuinniksikin kutsutaan. Aloittelijalle oli hyvä, että se oli tällä kertaa kehystetty saunomisella ja hauskalla illanvietolla ystäväporukassa. Mielenkiintoiset havainnot alkoivatkin jo pukuhuoneen puolella. Kun me harvakseltaan avantoon pulahtajat riisuuduimme, niin samaan aikaan kokeneemmat pukeutuivat. He laittoivat jalkoihinsa avantouintitossut, käsiinsä sormikkaat ja päähänsä lakin. Spontaanin koikkelehdinnan sijaan tähänkin hommaan voi siis varustautua.

Ensimmäisellä kerralla laiturille ja avantoon kävellessä jalkapohjien tuntemukset osoittivat, että jonkinlaiset töppöset tai sandaalit olisivat ihan järkevät. Nopean pulahduksen ja ylösnousun jälkeen mukava lämpö kuitenkin valtasi nopeasti koko kehon. Laiturille olisi voinut jäädä pidempäänkin juttelemaan.

Samalla kuulin kokeneemmilta, että oikeastaan en vielä ollut edes käynyt avannossa. Saunoessa kuulemma vasta viiden pulahduksen jälkeen voi sanoa avantouineensa. En tiedä, oliko tämä yleisempikin sääntö, Urjalankylän paikallisohjeistusta vaiko vain aloittelijan uunotusta. Ei siinä kuitenkaan muu auttanut kuin ryhtyä sarjapulahtelemaan. Jokainen kerta oli edellistä helpompi ja nautinnollisempi.

Avantouintia vaivoja helpottamaan

Avantouinnin terveysvaikutukset ovat hyvä syy jatkaa kylmään veteen plumpsahtamista. Säännöllisen avantouinnin kerrotaan laskevan verenpainetta. Kehon tulehduksia hillitsevänä se voi auttaa nivelreumasta kärsiviä.

Ainakin mielihyvän kokemus on selvä. Endorfiinit jylläävät, mikä saakin ihmiset koukuttumaan harrastukseen. Samalla voittaa joka kerta itsensä ja saa kenties sitä karaisuakin. Kavereillekin voi päteä, että flunssa on taas vältetty nimenomaan talviuinnin ansiosta. Kokemuksia on myös sekä vireystilan että yöunien paranemisesta.

Ymmärrän nyt entistä paremmin virkeän reippaita talviuinnin hehkuttajia. Etten vain olisi muuttunut sellaiseksi itsekin.

Lue myös: Talviuinti koukutti kylmätutkijan – Termobiologian dosentti Pirkko Hiissa: ”Avantouinti on hyvä stressin tasaaja”

Talviuinti: Pirkko Hiissa Huttunen Haatalan kylät -yhdistyksen rakentamassa ja ylläpitämässä Nakurannassa. Hiissa Huttusen tutkimukset ovat olleet uimapaikan rakentamisen innoituksena. © Matias Honkamaa

Pirkko Hiissa Huttunen Haatalan kylät -yhdistyksen rakentamassa ja ylläpitämässä Nakurannassa. Hiissa Huttusen tutkimukset ovat olleet uimapaikan rakentamisen innoituksena. © Matias Honkamaa

X