Katso video: Brother Christmas vastasi viimein Seuran kysymykseen keräystuotosta, joka ei näkynyt tilinpäätöksissä – ”Siinä oli virhe”

Jaa kaverilleTilaa Seura
RSM Finlandin varatoimitusjohtaja Tytti Saarinen ja Ari Koponen pitivät Brother Christmas ry:n erityistarkastuksesta tiedotustilaisuuden Crowne Plaza -hotellissa Helsingissä 12. huhtikuuta 2018.
RSM Finlandin varatoimitusjohtaja Tytti Saarinen ja Ari Koponen pitivät Brother Christmas ry:n erityistarkastuksesta tiedotustilaisuuden Crowne Plaza -hotellissa Helsingissä 12. huhtikuuta 2018. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Myös erityistarkastuksen toteuttanut kertoi kummallisesta virheestä.

Seura kertoi 22. maaliskuuta, että Brother Christmasin 2016 keräämistä Joulupotti-rahoista vain alle puolet meni köyhien perheiden hyväksi saman vuoden jouluna.

Brother Christmas on tuusulalaisen Ari Koposen luoma hyväntekeväisyyshahmo, jonka toimintaa varten rekisteröitiin samanniminen yhdistys marraskuussa 2016.

Merkittävä osa Joulupotti-keräyksen tuotoista koostui yksityishenkilöiden ja yritysten lahjoituksista, jotka kerättiin joukkorahoituspalvelu Mesenaatin kautta. Mesenaatti tilitti keräyksen nettotuoton, yli 21 000 euroa, joulukuussa 2016, mutta siitä ei näy jälkeäkään yhdistyksen saman vuoden tilinpäätöksessä.

Koposen mukaan tämä johtui siitä, että kun hän sopi Mesenaatin kanssa joukkorahoituksesta, yhdistystä ja sen pankkitiliä ei ollut vielä olemassa. Sopimus tehtiin hänen toiminimensä Ari Koponen Eventsin nimiin.

”Siksi myös keräyksen tulot maksettiin sen tilille”, Koponen totesi.

Koposen mukaan hänen toiminimensä siirsi tästä summasta tammikuussa 2017 lähes 17 000 euroa yhdistyksen tilille – vähennettyään ensin rahat, jotka toiminimi oli käyttänyt joululahjojen hankkimiseen.

Varmemmaksi vakuudeksi Koponen lähetti kopion tiliotteesta, jossa näkyy vastaavan kokoinen pano.

TMI Ari Koponen Event on 16.1.2017 maksanut Brother Christmasin tilille 16 857,33 euroa.

© Ari Koponen / Brother Christmas

Tämä suoritus ei kuitenkaan näkynyt Brother Christmas -yhdistyksen tammikuun 2017 tilinpäätöksen tuotoissa. Sen Koponen toimitti Poliisihallitukselle hakiessaan rahankeräyslupaa.

Yhdistyksen tammikuun 2017 tuotoiksi oli merkitty – lähes 17 000 euron panosta huolimatta – vain noin 9 500 euroa.

Näin Ari Koponen vastasi

Miksi joukkorahoittajilta saatuja rahoja ei näkynyt Brother Christmas -yhdistyksen tilinpäätösten tuotoissa?

Seura lähetti Koposelle maaliskuussa kysymyksiä tästä asiasta, mutta ei saanut niihin vastauksia pyytämäänsä määräaikaan mennessä.

Koponen vetosi siihen, ettei hän pysty vastaamaan ennen kuin on saanut tarvittavat tiedot yhdistyksen käyttämältä tilitoimistolta.

Tämän jälkeen Seura lykkäsi vielä kahdesti vastausten antamisen määräaikaa, mutta vastauksia ei kuulunut.

Viimein 12. huhtikuuta Seura sai asiasta Ari Koposelta lisäselvityksen, kun Brother Christmas järjesti Helsingissä tiedotustilaisuuden yhdistyksen tilaamasta kirjanpitonsa erityistarkastuksesta. Tilaisuuden järjesti viestintäkonsultti Tomi Lindblom.

Tilaisuuden yhteydessä Koponen vastasi Seuran kysymykseen, miksi joukkorahoittajilta saatuja rahoja ei näkynyt myöskään tammikuun 2017 tilinpäätöksessä.

”Siinä oli virheellinen tieto”, Koponen totesi.

Erityistarkastuksen toteuttanut Tytti Saarinen tilintarkastusyhteisö RSM Finlandista avasi lisää sitä, miksi rahasummaa ei kirjattu lainkaan yhdistyksen tuottoihin.

”Voin sanoa sen verran, että se on näkynyt velkana tilinpäätöksessä”, hän sanoi.

Tuotot oli siis kirjattu – syystä tai toisesta – veloiksi.

Saarinen ei löytänyt yhdistyksen toiminnasta vuonna 2017 suurta huomautettavaa. Raporttia ei kuitenkaan julkistettu.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Brother Christmasin rahankeruusta. Häntä epäillään kavalluksesta, kirjanpitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Ari Koponen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Seura-video: Ari Koponen ja Tytti Saarinen vastaavat Seuran toimittajan kysymyksiin. Kuvaus: Tommi Tuomi.

X