Eduskunnan kerhoissa karaokea, feminismiä, olutta ja moottoripyöriä – Näitä harrastusmahdollisuuksia kansanedustajille suodaan 80 000 euron määrärahalla

Eduskunta on tänä vuonna myöntänyt talon omille harrastekerhoille avustuksia yhteensä 80 000 euron verran, mutta merkittävä osa määrärahoista jää pandemian vuoksi käyttämättä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eduskunta on kuin mikä tahansa työpaikka: siellä on työntekijöille ja kansanedustajille yhteisiä harrastekerhoja melkonen leegio.

Eduskunta on tänä vuonna myöntänyt talon omille harrastekerhoille avustuksia yhteensä 80 000 euron verran, mutta merkittävä osa määrärahoista jää pandemian vuoksi käyttämättä.
Teksti: Jukka Vuorio

Kuten tunnettua, Suomi on yhdistys- ja kerhotoiminnan luvattu maa. Ja millainen kansa, sellaiset sen edustajat. Eduskunnan kerhoissa riittää valinnanvaraa kaikenlaisille kansanedustajille.

Eduskunnassa on tällä hetkellä eduskuntatiedotuksen mukaan 65 erilaista kerhoa, joiden sisällöt käsittelevät jokseenkin kaikkea ihmiselämään kuuluvaa. Osa ryhmistä on ­nimetty kerhoiksi, osa toimintaryhmiksi tai verkostoiksi.

Useimmissa jäseniksi voivat päästä myös kaikki eduskunnan ja sen alaisten laitosten rivityöntekijätkin.

Osa kerhoista on uinunut pitkään, mutta niitäkään ei ole ole ilmoitettu lakkautetuiksi.

Kerhotoiminnasta kiinnostuneille on tarjolla muun muassa eräkerho, femi­nistiryhmä, hevosystävien­ seura, kalakerho, karaokekerho, hlbti-verkosto, kipu- ja migreeniryhmä, köyhyys­ryhmä, luomuryhmä, lähiruokakerho, mieskansanedustajien verkosto, moottoripyöräkerho­ MP Arkadia, naisverkosto, olutseura, raamatturyhmä, teatteri- ja näytelmäkerho, romaniasiain ryhmä sekä ulosottoon joutuneiden tukiryhmä.

Moni kerho on hakenut ja saanut määrärahan toimintaansa vuodelle 2021. Useimpien avustukset ovat pieniä, 300–500 euroa, mutta jotkut onnekkaat ovat saaneet tonnejakin. Eduskunta on varautunut tukemaan kerhojaan tänä vuonna yhteensä 80 000 eurolla.

Eniten rahaa on herunut maineikkaalle Eduskunnan Urheilukerholle, 37 090 euroa. Tutkijoiden ja kansanedustajien seura TUTKAS saa tänä vuonna 16 000 euroa.

Kansanedustajien ja kulttuurielämän edustajien yhtei­selle Arkadia-seuralle on myönnetty tälle vuodelle 3 200 euroa, Eduskun­nan naisverkostolle 3 500 euroa, eräkerholle 1 700 euroa ja kalakerholle 1 800 euroa. Eläkeläiskerhon määräraha on 1 750 euroa.

Määrärahat ovat ­sidoksissa kalenterivuoteen, eikä tänä vuonna myönnettyä ja käyttämätöntä summaa voi kuluttaa vuodenvaihteen jälkeen.

Määrärahoja ei makseta suoraan kerhon tilille, vaan kerho saa käyttöoikeuden sovitun suuruiselle summalle. Eduskunnan kerhoissa rahaliikenne kulkee eduskunnan kanslian kautta.

Kansanedustajien ja tutkijoiden yhteyksiä sekä tiedonvaihtoa tukeva TUTKAS on toiminut vuodesta 1970 ­alkaen, ja sen toiminta on edelleen ­hyvin aktiivista.

Seuran tarkoitus on myös edistää tiedettä koskevan päätöksenteon tarkastelua. Kerhoon kuuluu noin 800 eri alojen tutkijaa sekä kaikki kansanedustajat.

TUTKAS kertoo järjestävänsä noin kerran kuukaudessa seminaarin, joka on avoin ­kaikille seuran jäsenille.

Tutkaksen sihteeri Eeva-Liisa Heinranta kertoo, että määräraha kuluu enimmäkseen näihin. Syyskuinen seminaari käsitteli digitaalisen riskiyhteiskunnan uhkia ja näky­miä, lokakuun ­seminaarissa puolestaan puhuttiin ­luonnon monimuotoisuudesta sekä ­ilmastonmuutoksesta.

”Nyt pandemia-aikana seminaarit on järjestetty webinaareina eikä niistä ole aiheutunut menoja. Myös tulevat loppuvuoden tapahtumat tullaan järjestämään webinaareina”, Heinranta kertoo.

Vuoden 2021 menot ovatkin olleet esimerkiksi painettujen aineistojen postituskuluja.

”Tälle vuodelle myön­netty määräraha jäänee näin ollen suurelta osin käyttämättä”, Heinranta sanoo.

Kalakavereita yli puoluerajojen

Eräkerhon ja kalakerhon puheenjohtajana toimii vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi, joka vaalipiirissään Savo-Karjalassa tunnetaankin aktiivisena luonto- ja eräharrastajana. Yhteensä Semin johtamille kerhoille on myönnetty 3 500 euron määrä­raha.

Semin mukaan kahdelle kerholle on tarvetta, sillä lyhytaikaisilla kerhoretkillä ei ole aikaa keskittyä molempiin harrastuksiin samaan aikaan.

”Eräkerho on perustettu metsästäjiä ja kalakerho kalastajia varten. Kerhojen yhdistämisestä on joskus keskustelu, mutta niin ei ymmärrettävistä syistä ole tapahtunut.”

Kerhojen jäsenistö on ­Semin mukaan paikoin ­samaa, mutta monet osanottajat harrastavat vain jompaakumpaa lajia.

”Ja sitten on erähenkisiä vaeltajia, jotka eivät metsästä eivätkä kalasta.”

Semin mukaan eräkerhon 1 700 euron vuotuinen määräraha on viime vuosina käytetty lähinnä jahtimatkakuluihin ja kerhon hankkimiin metsästystarvikkeisiin, ei kuitenkaan aseisiin.

Jos kerho lähtee paikallisen metsästysseuran vie­raaksi, isännille hankitaan pieniä eduskunnan liikelahjoja.

Kalakerho tietää jo, ettei se millään ehdi kuluttaa 1 800 ­euron määrärahaansa. Tilanne on sama monissa muissakin eduskunnan kerhoissa.

”Ainoa tälle vuodelle suunniteltu asia mihin ­varoja ­tul­taneen käyttämään, on ­illallinen eli kalakeitto Honkaluodossa.”

X