Minkä ikäisenä voi jäädä eläkkeelle kokonaan tai osittain? Näin oma eläkeikä määräytyy – Lue erityisasiantuntija vastaukset!

Työeläkkeelle saa nykyisin jäädä monessa eri iässä. Mitä pidempään jatkat työntekoa, sitä enemmän kertyy eläkettä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun jää eläkkeelle, mitä silloin käytännössä tapahtuu? Miten eläke haetaan? Kysyimme näitäkin asiantuntijalta.

Työeläkkeelle saa nykyisin jäädä monessa eri iässä. Mitä pidempään jatkat työntekoa, sitä enemmän kertyy eläkettä.
Teksti:
Tiina Torppa

Miten eläkeikä määritellään? Mitä tarkoittaa osittain varhennettu vanhuuseläke? Kun eläkkeelle jääminen häämöttää, onko kuukaudella väliä? Näin vastaa ja neuvoo erityisasiantuntija Suvi Ritola, Eläketurvakeskuksesta.

Mikä eläkeikä on alin, jolloin voi jäädä eläkkeelle?

Vanhuuseläkkeen aloitus riippuu syntymäajasta. Tammikuussa 2024 alin eläkeikä koittaa 64 vuoden ja 3 kuukauden iän saavuttaneille eli syyskuussa 1959 syntyneille. Alimmasta eläkeiästä lähtien saa milloin vain jäädä vanhuuseläkkeelle. Alimman vanhuuseläkeiän lisäksi on laskennallinen tavoite-eläkeikä ja ylin eläkeikä, joka on noin 70-vuotiaana.

Syntymävuosi vaikuttaa kaikkiin kolmeen eläkeikään. Suomessa eläkeikä nousee portaittain.

Vanhuuseläke tarkoittaa yleensä työeläkettä. Tosin vanhuuseläke voi koostua myös kansaneläkkeestä, takuueläkkeestä ja ulkomailta maksetusta eläkkeestä.

Voiko eläkkeelle siirtyä asteittain?

Ennen alinta eläkeikää voi jäädä osittain varhennetulle vanhuuseläkkeelle, OVElle. Se tarkoittaa kertyneestä työeläkkeestään puolikkaan tai neljäsosan nostamista ja työnteon jatkamista. OVEa saa nykyisin nostaa 61-vuotiaasta lähtien. Vuonna 2025 ikäraja ikäraja nousee 62 vuoteen.

Eri eläkeiät suovat mahdollisuuden jäädä eläkkeelle itselle sopivaan aikaan tai tilaisuuden parantaa omaa eläkettä jatkamalla työntekoa.

Jos eläkeläinen tekee töitä, mitä hyötyä on työnteosta on?

Palkka on yleensä eläkettä suurempi. Lisäksi joka kuukaudelta, kun alimman eläkeiän jälkeen myöhennät eläkkeen ottamista, saat 0,4 prosentin lykkäyskorotuksen eläkkeeseesi.

Jos työskentelet ylimpään eläkeikään asti, saat parhaan mahdollisen eläkkeen. Ylimmän eläkeiän jälkeenkin saa työskennellä, mutta työnteosta ei enää kartu uutta eläkettä eikä siitä mene eläkemaksuja.

Osa ihmisistä jää joko kokoaikaiselle tai osittaiselle vanhuuseläkkeelle mutta jatkaa työntekoa. Samalla kertyy lisää uutta eläkettä, mutta eläkkeeseen ei tule lykkäyskorotusta. Jos otat maksuun koko vanhuuseläkkeesi, senhetkisen työsuhteesi pitää päättyä.

Sadattuhannet eläkeläiset, esimerkiksi työvoimapula-aloilla, tekevät töitä. He voivat jatkaa jopa saman työnantajan palveluksessa mutta kokonaan uudella työsopimuksella. Moni tekee osa-aikatyötä.

Lue myös: Seura selvitti: Kun eläkekertymä ei riitä elämiseen, jatkavat 65-vuotiaat Maija ja Heli yhä eläkeläisinä työntekoa hoitoalalla – ”Täysin rahan takia”

Maija Murtoniemen eläke jää alle pienituloisuuden rajan.  <span class="typography__copyright">© Ulla Nisonen</span>
Maija Murtoniemen eläke jää alle pienituloisuuden rajan. © Ulla Nisonen

Voiko pomo päättää, koska työntekijä jää eläkkeelle?

Alin eläkeikä tai edes tavoite-eläkeikä ei ole työnantajalle peruste päättää työsopimus. Vasta yläikärajan saavutettuasi työnantajalla on oikeus päättää työsuhde.

Mitä tarkoittaa eläkkeen indeksikorotus?

Jotta eläkkeiden ostovoima pysyisi kunnossa, eläkkeet tarkistetaan aina vuoden alussa. Se ei välttämättä tarkoita korotusta. Indeksitarkistus perustuu 80-prosenttisesti kuluttajahintoihin ja 20-prosenttisesti yleiseen palkkatasoon.

Lisäksi uusiin, alkaviin eläkkeisiin vaikuttaa palkkakerroin. Kerroin on sitä suurempi, mitä enemmän palkat nousivat edellisvuonna. Palkkakertoimessa palkkojen muutos vaikuttaa 80-prosenttisesti ja hintojen muutos 20-prosenttisesti. Palkkakertoimen ja työeläkeindeksin tiedot palkkatasosta ja kuluttajahinnoista perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin.

Viime vuosina kuluttajahintojen nousu on aiheuttanut eläkkeisiin isoja indeksikorotuksia. Edelliskerran vastaavia korotuksia tuli 1990-luvun alussa. 

Kumpi parempi: jäädä eläkkeelle joulukuussa vai tammikuussa?

Eläkeindeksi vaikutti vuosia niin, että loppuvuodesta eläkkeelle jäävän kannatti lykätä eläkkeen aloitusta vuodenvaihteen yli.

Vastikään oli poikkeus: kannatti ennemmin jäädä eläkkeelle vuoden 2022 lopussa kuin vuoden 2023 alussa.

Tuolloin harvinaisen kova inflaatio toi eläkkeisiin korotuksia. Vastaavaa ei ole nähty kolmeenkymmeneen vuoteen.

Jos palkkakerroin kasvaa työeläkeindeksiä enemmän, eläkkeelle jäämistä kannattaa lykätä vuodenvaihteen yli. Kun työeläkeindeksi nousee palkkakerrointa enemmän, kannattanee siirtyä eläkkeelle jo ennen vuodenvaihdetta.

Ero vuosien 2023 ja 2024 välissä on pieni. Vuonna 2024 vanhuuseläkkeisiin tulee 5,7 prosentin indeksikorotus ja uusiin eläkkeisin vaikuttava palkkakerroin lisääntyy 5,1 prosenttia.

Kun ero on näin pieni, ajoituksella ei ole väliä. Sitä paitsi ajoituksen optimointi koskee pientä ryhmää: alimman eläkeiän saavuttaneita, jotka eivät vielä nosta täyttä vanhuuseläkettä.

Kun jää eläkkeelle, mitä silloin käytännössä tapahtuu? Miten eläke haetaan?

Haet eläkettä omasta eläkeyhtiöstäsi noin kuukausi ennen vanhuuseläkkeen alkamista. Alkamispäivään mennessä työsuhteesi pitää kuitenkin päättyä ja irtisanomisaikasi täyttyä.

Lue myös: Miten eläkettä haetaan? Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos – Näin hoidat asiat helposti

Miksi osa ikäisistäni on eläkkeellä ja osa taas ei?

On olemassa jonkin verran alakohtaisia ja ammatillisia eläkeikärajoja. Varhainen eläke perustuu usein yhtäjaksoiseen työuraan julkisella sektorilla. Eläkeiät tasoittuvat vastedes eli yhä useampi samanikäinen jatkaa työssään yhtä pitkään.

Erittäin pienelle ryhmälle eläkkeen perusteena on heikentynyt työkyky, krooninen sairaus ja pitkä työura eli yli 38 vuotta fyysisesti raskaassa, kuluttavassa työssä. Kun kaikki kolme vaadetta täyttyvät, voi saada työuraeläkettä jo 63-vuotiaasta lähtien.

Kannattaako yrittäjän ottaa vanhuuseläke, jos jatkaa työntekoa?

Jos yrittäjä myöhentää vanhuuseläkkeen ottamista, hän saa siihen muiden tavoin 0,4 prosentin lykkäyskorotuksen. Jos hän jatkaa eläkkeellä työntekoa, hänen pitää maksaa YEL-maksua.

Myös täydellä vanhuuseläkkeellä yrittäjän on mahdollista jatkaa YEL:n maksamista vapaaehtoisesti ylimpään eläkeikäänsä asti. Näistä lisämaksuista kertyneen eläkkeensä hän saa vasta saavuttaessaan eläkkeelle jäämisen yläikärajansa.

Lue myös: Eläkkeelle jääminen luo pohjan uuteen arkeen – Nauti eläkepäivistä virkeänä! Lue nämä lääkärin neuvot

Aivoille tekee hyvää uuden oppiminen, esimerkiksi kielten opiskelu.
Aivoille tekee hyvää uuden oppiminen, esimerkiksi kielten opiskelu. © iStock

Lue myös: Näin saat lisätuloa osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä – Työntekoa saa jatkaa entiseen tapaan

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X