Hiilestä tuli uusi trendikäs ravintolisä – Ruokaviraston ylitarkastaja kummeksuu terveysväitteitä: Jungle Juice Bar veti hiilijuoman valikoimastaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Aktiivihiilen terveysvaikutukset ovat vain ilmavaivojen vähentämisessä.
© iStock
Hiilijuoman ja hiiliravintolisien hiili on lääkehiiltä. Se voi heikentää lääkkeiden imeytymistä. Suomessa aktiivihiiltä sisältävät ravintolisät eivät ole luvanvaraisia.

Hiilestä on tullut uusi trendikäs ravintolisä, jonka väitetään puhdistavan kehoa, poistavan myrkkyjä ja auttavan jopa painonhallinnassa.

Sitä on ollut jo pidempään myynnissä esimerkiksi verkkokaupoissa ravintolisinä, mutta lokakuun alussa aktiivihiili nousi myös valtakunnallisen mehubaari Jungle Juice Barin terveysshotit-listalle.

Hiilishotti näkyi mehubaarin valikoimassa vielä marraskuun ensimmäisenä maanantaiaamuna.

Mehubaarin perustaja ja toimitusjohtaja Noora Fagerström kertoo, että 1,25 milliä hiiltä sisältänyt hiilijuoma poistettiin mehukahvilan listalta runsaan negatiivisen palautteen takia.

Palaute koski ihmisten huolta, että hiili heikentää lääkkeiden tehoa.

”Hiili vaikuttaa lääkkeisiin, jotka eivät ole ehtineet imeytyä”

”Kyllä se on totta, että hiili vaikuttaa lääkkeisiin, jotka ei ole ehtineet imeytyä. Meillä on myyjiä opastettu kertomaan tästä, ja näytöillä on ollut aiheesta teksti. Voi olla, että epäonnistuimme tässä viestinnässä”, Noora Fagerström sanoo.

Jungle Juice Bar on opastanut Fagerströmin mukaan asiakkaitaan pitämään ainakin tunnin lääkkeen ottamisen ja hiilijuoman välillä.

Kaikki mehubaarin asiakkaat eivät ole osanneet mieltää olevansa lääkekuurilla, jos ovat käyttäneet esimerkiksi joka päivä otettavia ehkäisypillereitä – joiden ehkäisyteho on voinut heiketä hiilijuoman jälkeen.

Todistamattomia terveysväittämiä

Mehubaarin perustaja Noora Fagerström kertoo aktiivihiilellä olevan paljon terveysvaikutuksia, jonka takia tuote on otettu alun perin listalle:

”Hiili on hyvin puhdistava, detox-vaikutteinen. Ruotsissa hiilijuoma on ollut pitkään tarjolla, mutta Suomessa hiiltä ei ole käytetty elintarvikkeena tietääkseni juurikaan eli olemme edelläkävijöitä”, Fagerström kertoo.

Detox-vaikutuksella tarkoitetaan kuona-aineiden poistumista kehosta.

Aktiivihiiltä sisältävät ravintolisät eivät ole luvanvaraisia Suomessa

Ruokaviraston ylitarkastaja Anna Mizrahi kertoo ravintolisissä ja juomassa käytetyn aktiivihiilen olevan lääkehiiltä.

Aktiivihiiltä sisältävät ravintolisät eivät ole luvanvaraisia Suomessa. Ylitarkastaja ei ole ennen kuullut, että Suomessa olisi käytetty aktiivihiiltä tavanomaisessa elintarvikkeessa – muuta kuin mustana väriaineena.

”Kasvisperäinen lääkehiili E153 on sallittu väriaine joissakin elintarvikkeissa”, Anna Mizrahi kertoo.

Ainoa hyväksytty terveysväite: aktiivihiili vähentää ilmavaivoja

Ylitarkastaja Anna Mizrahi kummeksuu hiilituotteisiin liitettyjä positiivisia terveysväitteitä.

”Elintarvikkeiden terveysväitteet pitää olla hyväksyttyjä. Ainut hyväksytty terveysväite aktiivihiilelle on, että se vähentää ilmavaivoja ja vain tätä väitettä saa käyttää markkinoinnissa. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla ainetta yksi gramma vähintään 30 minuuttia ennen ateriaa ja yksi gramma hieman aterian jälkeen”, Mizrahi sanoo.

Aktiivihiilellä ei ole annettu lainsäädännössä mitään enimmäismäärää, kuinka paljon hiiltä saa ravintolisässä olla. Hiilen ei ole myöskään todistettu aiheuttavan itsessään terveyshaittoja.

X