Ihminen astui Kuun kamaralle 50 vuotta sitten – Kuulentoja on syytetty lavastetuiksi – Tässä 6 sitkeintä salaliittoteoriaa

Salaliittoteoriat kumpuavat muun muassa Kuussa otetuista kuvista, joissa ei näy tähtiä tai joissa on epäuskottavia heijastuksia ja jalanjälkiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Salaliittoteorioitsijoita on askarruttanut muun muassa se, miksi Buzz Aldrinin ja muiden astronauttien kengänjäljet näkyvät niin selvästi Kuun pinnalla.

Salaliittoteoriat kumpuavat muun muassa Kuussa otetuista kuvista, joissa ei näy tähtiä tai joissa on epäuskottavia heijastuksia ja jalanjälkiä.
Teksti:
Armi Kauppila

On kulunut 50 vuotta siitä, kun ihminen käveli ensimmäisen kerran Kuun pinnalla. Apollo 11 laukaistiin matkaan 16. heinäkuuta 1969, ja 21. heinäkuuta astronautit Neil Armstrong ja Edwin ”Buzz” Aldrin tekivät kuuluisan kävelyretkensä Kuun pinnalla.

Kaikki eivät kuitenkaan usko tätä tapahtumien kulkua – käynnit Kuussa ovat kirvoittaneet useita salaliittoteorioita. Jotkut uskovat, että Yhdysvallat lavasti kuuoperaatiot ja kaikki niistä otetut valokuvat studiossa voittaakseen Neuvostoliiton kilpailussa Kuun valloituksesta.

Salaliittoteoria on kuin uskonto

Salaliittoteorioihin uskovissa on niin koulutettuja kuin kouluttamattomiakin ihmisiä. He pitävät omaa teoriaansa faktana siitä, miten tapahtumat oikeasti menivät, eivätkä suostu kuuntelemaan vastaväitteitä, vaikka tiede osoittaisi teorian vääräksi monien todisteiden avulla.

Salaliittoteoriaan uskovan kanssa puhuminen voikin tuntua samalta kuin yrittäisi käännyttää ääriuskovaista, kuten tähtitieteilijä, emeritusprofessori Esko Valtaoja on aiemmin sanonut Seuran haastattelussa. Hänellekin on tullut puheluita ihmisiltä, jotka uskovat salaliittoteorioihin.

Muun muassa alla listattujen syiden vuoksi jotkut uskovat, että ihminen ei koskaan käynyt Kuussa. Nämä teoriat eivät aivan ole ”Kuu on juustoa” -tason vainoharhaisuutta, mutta kaikkiin on pystytty esittämään vastaväitteitä. Silti edelleen on ihmisiä, jotka uskovat näihin teorioihin.

1. Kuvissa ei näy tähtiä

Eräs soittaja väitti Esko Valtaojalle kivenkovaan, että kuulennot eivät tapahtuneet oikeasti, sillä niistä otetuissa kuvissa ei näy tähtiä. Soittaja ei ole yksin: monet ihmiset ovat ihmetelleet, miksi tähtiä ei näy, vaikka avaruudessa pitäisi olla niitä vaikka millä mitalla.

Jos mekin voimme nähdä tähtiä, miksei niitä sitten näy kuulentojen valokuvissa? Koska ne on lavastettu studiossa?

Tähtien näkymättömyys kuvissa on selitetty melko yksinkertaisesti. Valokuvat on otettu päiväsaikaan, jolloin Auringon valovoima on paljon voimakkaampi kuin tähtien. Siksi niitä ei näy, samoin kuin Maassakaan ei päivällä auringonpaisteessa näy tähtiä. Lisäksi valokuvien ottamisessa käytettiin lyhyttä valotusaikaa, joka estää tähtien näkymisen.

2. Lippu liehuu ilman tuulta

Lavastussyytökset ovat saaneet tuulta alleen myös siitä, että astronauttien Kuun pinnalle pystyttämät Yhdysvaltojen liput liehuvat valokuvissa ja videoissa. Tämä havainto on herättänyt epäilyksiä, sillä Kuussa ei ole tuulta, joka mahdollistaisi lipun liehumisen. Olivatko kuuoperaatiot siis kuitenkin lavastettuja?

Eivät, sillä tällekin ilmiölle on hyvin luonnollinen selitys. Koska liput eivät liehuisi Kuussa ilman tuulta, niihin askarreltiin metallinen tuki, jotta näyttäisi siltä kuin lippu liehuisi. Ilmeisesti niin ei kuitenkaan olisi kannattanut tehdä, sillä tästäkin salaliittoteoriat ovat saaneet vauhtia.

Videolla lippu liikkuu yksinkertaisesti siksi, että astronautin pystyttäessä lippua Kuun pinnalle se luonnollisesti heiluu hieman. Liehumisen aiheuttivat siis astronautit, ei tuuli.

3. Jalanjäljet ovat liian siistejä

Innokkaiden salaliittoteorioitsijoiden epäilykset ovat heränneet siitäkin, että astronauttien jalanjäljet eivät pyyhkiydy pois vaan pysyvät epäilyttävän siisteinä. Ainakin jos ottaa huomioon, ettei Kuussa ole kosteutta, ilmakehää tai voimakasta painovoimaa, joiden avulla jäljet kestäisivät hyvin. Itse asiassa jäljet näyttävät aivan siltä, kuin ne olisi painettu märkään hiekkaan…

Ei, vaan astronauttien kuupölyyn jättämät kengänjäljet pysyvät siisteinä, koska Kuussa ei ole tuulta, joka pyyhkisi ne pois.

4. Maassakin on kuukiviä

Yksi painavimmista todisteista, että ihminen on oikeasti käynyt Kuussa, ovat sieltä tuodut kivet, jotka poikkeavat tavallisista Maan kivistä.

Maastakin on kuitenkin löydetty Kuusta peräisin olevia kiviä, ja jotkut ovat huomanneet, että ne muistuttavat epäilyttävän paljon astronauttien Kuusta tuomia kiviä. Entä jos he eivät sittenkään tuoneet niitä Kuusta asti?

Vaikka Maasta löydetyt kuukivet saattavat päällisin puolin näyttää samalta kuin Kuusta tuodut, ne eroavat toisistaan selvästi. Maasta löydetyt kuukivet ovat nimittäin hapettuneita ja palaneita sen jäljiltä, kun ne syöksyivät Maan ilmakehään asteroideina.

5. Raketista ei lähde lieskoja

Joitakin on epäilyttänyt myös se, ettei Kuusta paluumatkalle lähtevästä aluksesta tullut lainkaan lieskoja. Eikö raketissa kuuluisi sellaiset olla?

Ei, koska avaruusaluksen rakettimoottoreiden käyttämä polttoaine on hydrasiinin ja typpitetraoksidin yhdistelmää, jonka palaminen ei synnytä näkyvää liekkiä.

6. Hupparihemmon heijastus epäilyttää

Yhdysvaltojen viimeisestä kuuoperaatiosta, Apollo 17:sta, otetuissa valokuvissa on eräs yksityiskohta, jonka vuoksi ihmiset ovat epäilleet kaikkia kuulentoja lavastetuiksi. Yhden astronautin kypärän visiirissä näkyy nimittäin heijastus, joka näyttää joidenkin mielestä huppariin pukeutuneelta pitkähiuksiselta mieheltä.

Miksi Kuussa on joku tyyppi hupparissa ilman avaruuspukua? Onko hän sittenkin yksi kameramiehistä studiossa, jossa kuulennot lavastettiin…

Tulkintoja kuvassa näkyvästä hahmosta ja hänen vaatetuksestaan voi olla monia. Heijastuksessa oleva mies on kuitenkin todellisuudessa toinen astronautti, jolla on päällään avaruuspuku, ei huppari.

X