Tulevien jalkapallotähtien valmentaja Juha Malinen: ”Haluaisin nähdä joukkueissa enemmän ’villejä lapsia’”

Jaa artikkeli
Juha Malinen
Juha Malinen muistuttaa, että jalkapallossa ei ole vain yhtä tyyliä ”pelata oikein”. ”Pelityylien kansainväliset eroavaisuudet tulevat esille jo juniorivalmennuksessa.” © Vessi Hämäläinen / Otavamedia
Nuorten maajoukkueiden päävalmentaja tietää, että on useita lahjakkaita pelaajia, jotka voivat viedä Suomen MM- tai EM-areenoille.

Jalkapallovalmentaja Juha Malisen, 59, suosikkimaajoukkue kansainvälisellä tasolla on aina ollut Hollanti. Häntä on kiehtonut Hollannin rohkea ja hyökkäävä pelityyli.

Venäjän MM-turnaukseen Malinen on joutunut valitsemaan uuden suosikin, koska Hollanti putosi jo MM-karsinnoissa. Uusia suosikkivaihtoehtoja on kuitenkin useita.

”Islannin seuraaminen on jännittävää. Maa on kooltaan ja asukasluvultaan pieni, ja pohjoismaisuus kiinnostaa aina meitä suomalaisia.”

Malisen mukaan Islannin menestys arvokisoissa on yhteisen työn tulosta. Koko kansa ymmärtää, miten heidän joukkueensa pelaa.

Mahdollisena yllättäjänä hän pitää Sveitsiä, joka pelaa samassa lohkossa Brasilian, Serbian ja Costa Rican kanssa.

”Suomi ja Sveitsi ovat hyvin saman tyyppisiä maita, molemmissa on korkea koulutus- ja elintaso. Sveitsin joukkueen seuraaminen on mielenkiintoista siksi, että maa on saanut vietyä joukkueen huipputasolle useita kertoja, mutta me Suomessa emme.”

Yllättäjien ohella Malinen muistuttaa Saksan maajoukkueen vaarallisuudesta.

”Saksalaiset ovat kuuluisia siitä, että heidän pelinsä on organisoitu hyvin. Pelaamisessa keksitään koko ajan uusia asioita, ja pelitavassa tapahtuu jatkuvaa kehitystä. On mielenkiintoista odottaa, mitä uutta he tuovat jalkapalloon. Saksa kuuluu maihin, joka vetää muita perässään.”

Lyhyt pelaajaura

Juha Malinen sai ammatinvalintaansa suorasanaista apua.

”Oulun luistinseuran organisaatiossa 1970-luvulla toiminut Juhani Karjalainen sanoi minulle suoraan, että minusta ei koskaan tule huippupelaajaa, mutta minusta voi tulla huippuvalmentaja. Tämä ratkaisi ammatinvalintani.”

Suurin osa huipputasolla työskentelevistä jalkapallopäävalmentajista on pelannut ammattilaisena. Heistä tunnetuimpina ovat Sami Hyypiä, Mixu Paatelainen ja Markku Kanerva, jotka kaikki pelasivat sekä kansainvälisillä kentillä että Suomen miesten maajoukkueessa.

Malisen pelaajaura oli lyhyt. Hän pelasi vaatimattomat neljä ottelua Suomen pääsarjatasolla Oulun Palloseuran riveissä.

Nuorena Malinen aloitti luokanopettajan opinnot, mutta ne jäivät kesken, kun hän alkoi työskennellä ala-asteella opettajan sijaisena.

Lisäksi hän neuvotteli pelaajasopimuksesta Oulun Luistinseuran kakkosdivisioonan joukkueeseen, jonka aikana tulevaisuuden suunnitelmat saivat uuden käänteen.

OLS tarjosi Maliselle B–D-junioreiden päävalmentajan paikkaa. Malinen seurasi vaistoaan ja jätti koulun opetustyöt. Hän halusi nähdä omat taitonsa valmentajana.

”Jo opiskeluaikoina valmentaminen imaisi minut mukaansa. Tavoite oli tulla huippupelaajaksi, mutta sellaista minusta ei koskaan tullut”, hän muistelee.

Positiivista palautetta

Päävalmentajana Malinen on menestynyt hyvin. Hän on urallaan ehtinyt työskennellä monissa Veikkausliiga-joukkueissa ja Kazakstanin U21-joukkueessa. Nykyisin hän on kahden Suomen nuorisomaajoukkueen, U21:n ja U19:n, päävalmentaja.

Valmennuksen ohella Malinen on monille jalkapalloa seuraavalle tuttu televisioesiintymisten kautta. Hän on toiminut pitkään studiokommentaattorina YLE:n jalkapallo-lähetyksissä.

Hän kertoo saavansa lähes päivittäin kadulla positiivista palautetta tv-esiintymisistään.

”Kommentaattorin työ on ollut todella tärkeää valmentajaurallani. Olen joutunut miettimään paljon sitä, miten esitän asioita mielenkiintoisesti tavalliselle suomalaiselle, sellaiselle, joka ei ole ’jalkapallo-friikki’.”

Identiteetti hukassa

Jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä 14.6.–15.7. Suomi ei tälläkään kertaa selvinnyt karsinnoista kisoihin asti.

Siihen, mistä tämä johtuu, ei ole helppoa vastustaa.

Malisen mukaan yhteen hiileen puhaltaminen ja yhteisen julkilausuman takana seisominen on ollut Suomessa erittäin vaikeaa. Toiminta on ollut pitkään todella hajanaista.

”Meidän täytyy löytää tapa, jolla suomalainen menestyy. Yhteisen tekemisen linja ja tapa pelata jalkapalloa suomalaisittain on edelleen hakusessa. Tähän ollaan Palloliitossa löytämässä ratkaisu.”

Monet Suomea pienemmät maat ovat pystyneet luomaan menestystarinoita. Näkyvimpänä todisteena on 350 000 asukkaan Islanti, joka on mukana arvokisoissa toista kertaa peräkkäin.

Malinen näkee kuitenkin tulevaisuuden valoisana. Hän uskoo suomalaisen jalkapallon kehitykseen lähitulevaisuudessa.

”A-maajoukkueen viime ajat ovat menneet hyvin. Päävalmentaja Markku Kanervan alaisuudessa on alettu käyttää suomalaisten vahvuuksia. Me voimme olla henkisesti vahvoja, joten aktiivinen ja kollektiivinen puolustus ovat ehdottomasti hyviä puoliamme.”

”Tulos on näkynyt tulostaululla ja pelaajien ilmeissä. Joukkueen pelejä on mukava seurata, etenkin verrattuna siihen, millaista peli pahimmillaan joskus oli.”

Juha Malinen

Juha Malisen mukaan junioriakatemiat yrittävät saada organisaatioihinsa mahdollisimman lahjakkaita pelaajia myös oman maan rajojen ulkopuolelta. © VESSI HÄMÄLÄINEN / OTAVAMEDIA

Tulevaisuuden tähdet

Malisen mukaan suomalaispelaajat alkavat olla riittävän taitavia kansainväliselle tasolle. Nuorten miesten U19- ja U21-maajoukkueissa on useita lupaavia lahjakkuuksia.

Hän korostaa yksilötaitojen jatkuvaa kehittymistä nuoresta pitäen ja toivoo, että tulevaisuudessa nuorien pelaajien joukosta löytyisi Jari Litmasen kaltaisia poikkeuksellisia pelaajia.

”Kun olin nuori, puhuttiin ’villeistä lapsista’, joilla nykyään tarkoitetaan keskittymishäiriöisiä. Haluaisin nähdä jalkapallojoukkueissa enemmän ’villejä lapsia’. Heissä, jotka eivät aina pysty keskittymään tai kuuntelemaan, voi olla suurta potentiaalia.”

Nuorten jalkapalloilijoiden joukkoon mahtuu jo nyt monia läpimurron tehneitä pelaajia.

Timo Stavitski, 19, on lyönyt itsensä läpi Ranskan liigassa Caenin joukkueessa. Hän pelasi kaudella 2017–2018 yhdessätoista ottelussa, joissa teki yhden maalin. Hyökkääjänä pelaava Stavitski oli yksi Malisen valmennettavista Rovaniemen Palloseurassa kaudella 2017.

Jensenin veljekset, Richard ja Fredrik pelaavat Hollanin jalkapalloliigassa Twenten joukkueessa. Jo 16-vuotiaana Twenten junioriakatemiaan lähteneet keskikenttäpelaajat ovat korkealla Malisen omalla tulevaisuuden huippupelaajat -listalla.

Lisäksi useita nuoria pelaa suurten seurojen organisaatioiden junioriakatemioissa. Heitä ovat muun muassa Saku Ylätupa (Ajax), Markus Forss (Brentford), Hugo Keto (Arsenal), Kaan Kairinen (Midtjylland), Jaakko Oksanen (Brentford) ja Anssi Suhonen (HSV).

Malisen mukaan huippuakatemioissa panostetaan lajiharjoittelun lisäksi vahvasti myös ihmistuntemukseen.

”Junioriakatemioissa harjoittelu on korkeatasoista ja systemaattista. Vaikka jalkapallo on joukkuelaji, hyvässä organisaatiossa osataan ottaa huomioon pelaajien yksilölliset tarpeet. On tärkeä tietää, minkälainen pelaaja on henkisesti, minkälaiset juuret hänellä on, miten häntä voi lähestyä, mitkä asiat tarttuvat helposti ja mihin asioihin tulee erityisesti keskittyä.”

Näytön paikka

Kun MM-kisat päättyvät 15. heinäkuuta, heti seuraavana päivänä alkavat alle 19-vuotiaiden EM-kisat Suomessa. Turnaus pelataan Vaasan ja Seinäjoen uusilla jalkapallostadioneilla.

Kyseessä on historian ensimmäinen kerta, kun turnauksen kaikki kuusitoista ottelua pelataan aidolla luonnonnurmella.

Paikan päälle odotetaan yhteensä 50 000 katsojaa.

Monet nykyiset ja jo uransa lopettaneet huippujalkapalloilijat ovat esiintyneet vastaavassa turnauksessa vuosikymmenten aikana. Muun muassa Thierry Henry, Gianluigi Buffon, Francesco Totti, Andrea Pirlo, Fernando Torres, David Silva ja Sergio Ramos ovat kamppailleet omassa ikäluokassaan Euroopan mestaruudesta.

”Kisoissa on paljon tulevien MM-kisojen pelaajia. On hienoa, että näemme joko television kautta tai paikan päällä katsojina pelaajia, jotka jo nyt pelaavat todella isoissa seuroissa.”

Suomen lohkossa pelaavat Portugali, Norja ja Italia. Malisen mukaan Suomi lähtee haastamaan kovia joukkueita rohkeasti.

”Totta kai uskon hyvään tulokseen, vaikka vastassa ovat Euroopan huiput. Pidän tärkeänä myös sitä, että voimme antaa nuorten joukkueesta omannäköisen ja ennakkoluulottoman kuvan.”

X