Jumitutko aina lentoaseman passiautomaattiin? Muista nämä vinkit, niin pääset läpi nopeammin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Automaattisia passintarkastuskoneita on useilla lentoasemilla.
Passiautomaatti nopeuttaa passintarkastusta. Automaattisia passintarkastuskoneita on useilla lentoasemilla. © Finavia
Tuntuuko sinusta, että lentoaseman automaattinen passintarkastuskone tekee aina kiusaa juuri sinulle? Näitä asioita ei kone älyä tai tunnista.

Lentoasemilla ympäri Eurooppaa on ollut jo useamman vuoden ajan passintarkastusautomaatteja. Matkustaja on voinut näyttää passia automaattilukijalle ja jatkaa matkaansa lähtöportille.

Paitsi silloin, kun passiautomaatin näyttöruutuun ilmestyy rajavartijan kuva tai virhemerkintä, ja ovi pysyy nenän edessä kiinni. Tähän on muutama syy, ainakin Suomen lentoasemilla.

”EU-kansalainen ei onnistu läpäisemään rajatarkastusautomaattia, mikäli passinluku epäonnistuu, kasvokuvavertailu ei anna riittävää vastaavuutta tai rekisterikyselyissä on ilmennyt selvitettäviä asioita”, kertoo Helsingin rajatarkastusosaston varapäällikkö Samuel Siljanen.

Silloin on siirryttävä perinteiselle passintarkastuspisteelle. Samoin matkustaja voidaan ohjata rajavartiolaitoksen tiloihin lisätarkastukseen.

Siljasen mukaan Suomessa lentoasemilla työskentelevät rajavartijat valvovat myös automaattiportteja, ja pystyvät tarvittaessa sulkemaan tai avaamaan ne etäkäytöllä.

Joka viides jää jumiin – miksi passiautomaatti voi hylätä matkustajan?

Usein automaattiportteihin juuttuva matkustaja epäilee, että hänellä on poikkeuksellisen huono tuuri  – tai sitten laite suorastaan vainoaa juuri häntä. Tällaisiin pelkoihin ei kuulemma ole syytä, mutta Helsinki-Vantaan automaattilaitteiden uusimmissa malleissa on ollut Rajavartiolaitoksen mukaan ajoittaisia toimintahäiriöitä.

Automaatteja uusitaan paraikaa. Tällä hetkellä käytössä on jo 30 uudenmallista automaattia saapuville matkustajille. Lähtevien matkustajien porteilla on 15 aiemman sukupolven automaattia. Valmistaja ei ole saanut karsittua uutuuslaitteista vielä kaikkia lastentauteja.

Uudet automaatit päästävät viranomaisten arvioiden mukaan 80 prosenttia matkustajista läpi ongelmitta. Loppuihin pysähdyksiin on useimmiten syynä tekninen häiriö, joskus myös matkustajan oma sählinki tai virhe.

”On huomioita, että tapaukset, joissa automaatti hylkää matkustajan, pitävät sisällään myös ne, joissa viisumivelvollinen kolmannen maan kansalainen on yrittänyt käyttää automaattia tai EU-kansalainen on yrittänyt läpäistä automaattisen rajatarkastuksen henkilökortilla”, Siljanen toteaa.

Vain biometrisella passilla pääsee automaattiportista läpi.

Passiautomaatti vai perinteinen passintarkastuspiste? Vain biometrisella passilla pääsee passiautomaatista läpi. © iStock

Vaikka henkilökortti kelpaa matkustusasiakirjana useimpiin Euroopan maihin, automaattisessa rajatarkastuksessa sillä ei pärjää. Vain biometrisella passilla pääsee automaattiportista läpi.

”Matkustajat voivat omalla toiminnallaan sujuvoittaa rajatarkastusta”, Siljanen lupaa.

Automaatin tekoäly hämääntyy helposti esimerkiksi asusteista, pipoista, otsalle nostetuista aurinkolaseista, näyttävistä koruista ja hiuslaitteista, tai passikuvan ottamisen jälkeen hankituista kasvotatuoinneista.

Lue myös: Tällä naisella ei ole sormenjälkiä – seurauksena toistuva show lentokentällä

Lähde: Finavia

X