Käärijä on vakuuttanut Ateenassa Lordia juhlineet konkarifanitkin - ”Saunalla tavataan, kun voitto tulee”

Käärijä on paras mahdollinen edustaja Suomelle, sanovat viisuja vuosikausia kolunneet konkarifanit Liverpoolissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juha Repo ja Liisa Haavisto hurrasivat Lordille Ateenassa 2006. Liverpoolissa Käärijän ympärillä on käynyt samanlainen kuhina.

Käärijä on paras mahdollinen edustaja Suomelle, sanovat viisuja vuosikausia kolunneet konkarifanit Liverpoolissa.
Teksti:
Milla Ollikainen

Euroviisut huipentuvat tänä iltana finaaliin, johon Käärijä lähtee kisojen ennakkosuosikin Loreenin suurimpana haastajana. Vedonlyönnissä Ruotsin voittomahdollisuus on nyt 53 ja Suomen 22 prosenttia – muut jäävät kauas taakse.

Suomen edellinen ja ainoa voitto saatiin Kreikassa 2006, jolloin usko Suomen mahdollisuuksiin oli selvästi pienempi. Ateenassa tuolloin olleet suomalaisfanit kuitenkin muistavat, että merkkejä hyvästä sijoituksesta näkyi kaupungilla pitkin viikkoa.

”Muut kuin suomalaiset uskoi enemmän siihen, että kyllä Suomi voittaa”, muistelee turkulainen Liisa Haavisto, joka matkusti viisuihin ensimmäistä kertaa paikan päälle juuri Ateenan kisoihin. ”Siellä kävi jotkut kirjoittamassa appelsiinipuihin Lordin numeron tussilla, mutta itse sitä vaan ajatteli, että eihän me nyt voida voittaa.”

Juha Repo alkoi ounastella menestystä nähtyään Lordin harjoituksen, jossa esityksen pyrotekniikka teki vaikutuksen – sellaista ei ollut viisuissa vielä nähty. Lisäksi Ateenassa tuli yksi jos toinen ulkomaalainen taputtelemaan selkään, että Suomessa nähdään ensi vuonna. Fanien klubeilla Hard Rock Halleluja ei kuitenkaan juuri soinut.

”Semmoinen momentti puuttui siellä kokonaan, kun taas täällä kaikki tulee hulluksi, jos Cha cha cha soi jossain”, Repo sanoo.

Haavisto saapui Liverpooliin tiistaina, Lontoossa asuva Repo jo viime viikolla, joten he ovat ehtineet haistella tunnelmia niin viisufanien kuin muun yleisön joukossa.

Haavisto uskoi ennen kisaviikkoa, että Suomi on viiden kärjessä. Nyt hän uskaltaa jo veikata sijoitusta kolmen joukkoon. Repo ei halua nuolaista ennen kuin tipahtaa, mutta vetoa hän löi Käärijän puolesta jo tammikuussa, kun oli Cha cha cha oli julkaistu.

”Heti kun mä näin sen, mä olin niin puulla päähän lyöty, että mä en ole nähnyt mitään tällaista ikinä. Sain lyötyä vetoa hyvillä kertoimilla.”

”Käärijää parempaa edustajaa ei voisi olla”

Viisukonkarit ovat olleet maailmalla tsemppaamassa monenlaisia Suomen edustajia – myötähäpeäkin on tullut tutuksi. Tällä kertaa ei ole kuitenkaan tarvinnut hävetä missään vaiheessa.

”Käärijää parempaa edustajaa ei varmaan voisi olla”, Repo sanoo. ”Hän on niin sympaattinen ja hyvä lähettiläs suorastaan, hän jaksaa edustaa ja hänen energiansa on vaan niin tarttuvaa.”

”Hän on lähtenyt oikealla asenteella, Ei niin, että lähden nyt katsomaan, miten siellä menee, vaan että voittamaan on tultu”, toteaa puolestaan Haavisto.

Se kuitenkin mietityttää, miten tämä kaikki, Käärijän persoona ja energia, välittyy tänä iltana kolmessa minuutissa televisiosta sille suurelle yleisölle, joka kuulee ja näkee esityksen ensimmäistä kertaa. Viisufanit myös elävät hiukan omassa kuplassaan, jossa käsitys eri esitysten suosiosta saattaa vääristyä.

”Monta kertaahan me ollaan täällä viisuissa väärässä niin, että se mistä kaikki tykkää, sitä ei kotona kukaan äänestäkään. Se riski tässä on, tämä voi mennä ihan päälaelleen”, Repo sanoo.

Euroviisut Liverpool 2023

Ukrainan Verka Serduchka jäi Helsingin kisoissa toiseksi. Serduchka esiintyy viisufinaalissa tänä iltana, kuva perjantain harjoituksista.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Helsingin kisoissa 2007 kaikki kuhisivat Ukrainan Verka Serduchkasta, jonka Käärijäkin on maininnut omaksi viisusuosikikseen. Serbia tuli kuitenkin ihan ”puun takaa” ja jätti Ukrainan kakkoseksi.

”Mutta en mä luule, että Ruotsikaan voittaa. Toisaalta en tiedä, ollaanko me vaan kyllästytty, muut ihmiset näkee sen ekaa kertaa.”

Ateenassa juhlittiin metaxalla, nyt saunassa?

Koska Lordin voitto tuli Ateenassa pöhinästä huolimatta yllätyksenä, suomalaisfanit jäivät finaaliyönä ihmettelemään, että mitäs nyt oikein pitäisi tehdä.

”Ateenassa meillä ei ollut mitään suunnitelmaa. Ajattelin, että nyt me on voitettu, nyt jostain tulee vaan samppanjaa, mutta siellä areenalla ja pressikeskuksessa ei ollut baaria eikä mitään. Mulla oli joku metaxa-pullo lokerossa, sillä sitten juhlistettiin. Nyt on sentään jokin suunnitelma”, Repo sanoo.

Ja se suunnitelma onkin varsin suomalainen, sillä se sisältää saunan. Suomen Saunarekan Liverpooliin tuoma Käärijä-sauna on seissyt koko kisaviikon ajan Liverpoolin areenan ja EuroVillagen eli viisujen festivaalialueen välisellä satama-alueella. Liverpoolissa juhlivat suomalaisfanit ovat Liisa Haaviston mukaan tehneet treffit saunan luokse kisan jälkeen.

”Saunalla tavataan, kun voitto tulee!”

Euroviisut Liverpool 2023

Käärijän sauna odottaa juhlijoita Liverpoolin areenan kupeessa. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Selkään taputtajia on riittänyt Liverpoolissakin sen verran, että kaksikko uskaltaa varovasti uskoa myös voittoon. Monella tavalla kisa on kuitenkin jo voitettu – esimerkiksi suomen kieli tuntuu istuvan yllättävän hyvin ulkomaalaisten suuhun. Repo on ehtinyt Liverpoolissa monta kertaa erehtyä luulemaan ihmisiä suomalaisiksi, kun nämä ovat sujuvasti laulaneet Cha cha chata.

”Me ollaan laulettu bosniaksi ja serbiaksi vuosikaudet, mutta näköjään se onnistuu toisinkinpäin.”

Lue myös: Lordi: ”Hypetys alkoi tuntua raskaalta”

Lordi

Lordille on ehditty tarjota myös toisenlaista kansainvälistä uraa. Kuva: Pekka Nieminen.

Lue myös: Euroviisuedustaja Käärijä oli lähellä menettää henkensä – kokemus rohkaisi tavoittelemaan unelmia: ”Mikään ei ole tähtiin kirjoitettu”

Jere Pöyhönen pukee Lappeenrannan Gigglin Marlinissa ylleen ”virka-asunsa” eli vihreän boleron, jossa hänet on tänä keväänä totuttu näkemään.

Jere Pöyhönen pukee Lappeenrannan Gigglin Marlinissa ylleen ”virka-asunsa” eli vihreän boleron, jossa hänet on tänä keväänä totuttu näkemään.

X