Katso video: ”Likaset pimpit” – Seuran toimittaja heittäytyi stand up -koomikoksi

Mitä yhteistä on kirjan, lehtijutun ja stand up -vitsin kirjoittamisella? Milla Ollikainen tietää, sillä hän on kokeillut kaikkia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Milla Ollikainen.

Mitä yhteistä on kirjan, lehtijutun ja stand up -vitsin kirjoittamisella? Milla Ollikainen tietää, sillä hän on kokeillut kaikkia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Seuran toimittaja Milla Ollikainen ehti haaveilla stand upista viitisen vuotta, ennen kuin hänelle tarjoutui tilaisuus kokeilla. Lapissa asuessa komiikan alkeiskursseja ei ollut tarjolla, ja vielä tuolloin ajatus lavalle menemisestä pelotti.

Kun Ollikainen muutti perheineen etelään Lohjalle, hän keräsi rohkeutensa ja ilmoittautui Suomen stand up clubin järjestämälle kurssille. Opettajana toimi Jacke Björklund.

”Olin jahkaillut pitkään, ja vihdoin uskalsin. Taustalla on kai jonkinlainen itsensä häpäisemisen tarve. Tunne siitä, että uskaltaa altistaa itsensä arvostelulle.”

Seura-video: Milla Ollikainen stand up -keikalla On the rocksissa maaliskuussa 2018. Kuvaus: Pekka Nieminen.

Kirjoittavalle toimittajalle tuli suurena yllätyksenä, että stand up on enemmän kirjoittamisen kuin esiintymisen laji.

”Juttujen pitää olla huolella kirjoitettuja, ei pelkkää höpöttelyä.”

Joskus komedia häiritsee kaljoittelijoita

Kun Ollikainen esiintyi ensimmäistä kertaa olutravintola Janossa, kaikki meni ”päin persettä”.

”Se oli vaikea ilta, sillä oikein kenellekään ei naurettu. Vaihdoin puolet setistäni heti kun huomasin, ettei se toimi.”

Aloitteleva koomikko saa yleensä esitettäväksi noin viiden minuutin setin. Aloittelijoille tarkoitetut treeniklubit ovat yleensä turvallisia esiintymispaikkoja, mutta joskus open mic -iltoja järjestetään muissakin ravintoloissa.

Asiakkaat eivät välttämättä edes tiedä, että luvassa on komediaa.

”Se on haastava tilanne, kun jengi kittaa kaljaa baarin nurkassa ja miettii, että voi ei, täällä on stand upia.”

Nyt Ollikainen on tehnyt kymmenen keikkaa eri puolilla pääkaupunkiseutua. Hänen lavapersoonansa vaatii vielä hiomista.

”Minua ärsyttää se, että tosielämässä olen ihan nössö. Lavalla taistelen sitä vastaan: yritän olla kosiskelematta yleisöä liikaa. Toisaalta sekin taito pitäisi osata.”

Onko koomikko oma itsensä?

Esimerkiksi Ismo Leikolan varhaisista videoista huomaa, kuinka hänen lavapersoonansa on hioutunut vuosien varrella nykyisenlaiseksi.

Leikola osaa olla oma itsensä, mutta jollain erityisellä tavalla. Raja on häilyvä, sillä tavallaan koomikko altistaa persoonansa yleisölle, mutta toisaalta lavalla ei voi olla täysin oma itsensä.

Video: Näin Ismo Leikola vitsaili Postin nimenvaihdoksesta vuonna 2008. Lähde: ISMO / Youtube.

Jotkut tekevät komiikkaa energian kautta, vetävät täysillä.

Sitä Ollikainen ei omien sanojensa mukaan hallitse. Ensin pitää kirjoittaa huolella hyviä juttuja, vasta sitten kannattaa miettiä lavalla olemista.

Mutta entä koomikon pahin skenaario: mitä jos kukaan ei naura?

Noloa potenssiin miljoona

Joskus punchlinea eli vitsin huipentumaa seuraa kiusallinen hiljaisuus. Se on noloa.

Ollikaisen mukaan sama ilmiö on havaittavissa työpaikan kahvipöydässä, tosin pienemmässä mittakaavassa. Joskus tulee kertoneeksi hauskan jutun, mutta kukaan ei naura.

”Lavalla se on noloa potenssiin miljoona.”

Ensimmäisen epäonnistuneen keikan jälkeen Ollikainen piehtaroi aikansa häpeässä ja ajatteli lopettavansa koko stand upin.

Pian hän alkoi analysoida tapahtumia tarkemmin: oliko vika jutussa, esittikö hän sen huonosti vai oliko ilta yksinkertaisesti sellainen, että läpät eivät lähteneet lentoon. Sellaisiakin iltoja tulee, ja ne kuuluvat asiaan.

”Vaikka en ole ammattilainen, opin analyyttisen ajattelutavan aika nopeasti. Ymmärsin, että vaikka olen lavalla omana itsenäni, siinä on silti päällä jonkinlainen esiintyjän rooli.”

Naamanvääntely ei naurata

Ollikainen on kirjailija ja kirjoittava toimittaja. Mitä yhteistä on kirjan, lehtijutun ja stand up -vitsin kirjoittamisella?

”Stand up -juttujakaan ei kirjoitetta tuosta vain. Jouduin hiomaan juttujen alkuja pitkään, jotta sain ne toimimaan. Ajatuksen kirkastaminen on tosi vaikeaa.”

Tyylejä on yhtä monta kuin koomikoitakin, mutta Björklundin oppien mukaan omasta elämästä kertominen ei ole lähtökohtaisesti kiinnostavaa. Hauskuus kumpuaa usein arjen tavallisista tilanteista, joihin ihmiset voivat samastua.

”Jos vitseissä viitataan esimerkiksi teoksiin, joita yleisö ei tunne, eihän se toimi.”

Ollikainen harrastaa stand upia myös lavan ulkopuolella. Hänen ensimmäinen suosikkikoomikkonsa oli yhdysvaltalainen Eddie Izzard.

Kotimaisista koomikoista Ollikainen fanittaa muun muassa Teemu Vesteristä, Eeva Vekkiä ja Kaisa Pylkkästä.

”Arvostan hyvää tekstiä, en hassuttelua tai naamanvääntelyä.”

 

Juttua muutettu 25.6. klo 10:19: Eeva Vekin nimi korjattu.

X