Kesän kuumuus voi aiheuttaa lämpöhalvauksen – Näistä oireista kannattaa huolestua

Jaa artikkeliTilaa Seura
Riittävä nesteytys on kesäkuumalla erittäin tärkeää. Jos virtsa on tummankeltaista ja sitä on vain vähän, kannattaa juoda enemmän.
Riittävä nesteytys on kesäkuumalla erittäin tärkeää. Jos virtsa on tummankeltaista ja sitä on vain vähän, kannattaa juoda enemmän. © iStock
Suomessa suurin osa helteen aiheuttamista kuolemista liittyy jo olemassa olevan sairauden pahenemiseen. Myös perusterveiden kannattaa kuitenkin olla huolellisia nesteytyksen ja kodin viilentämisen kanssa.

Kesäinen helle voi olla parhaimmillaan miellyttävää, mutta siihen liittyy myös vaaroja. Suomessa viime kesän helteet johtivat noin 380 ennenaikaiseen kuolemaan.

Suomessa suurin osa kuuman sään aiheuttamista ennenaikaisista kuolemista ei johdu lämpöhalvauksesta vaan pitkäaikaissairauden pahenemisesta tai nestehukan ja muiden sairauksien yhteisvaikutuksesta esimerkiksi ikäihmisillä.

Kuumuuden aiheuttamille vaaroille altistavat esimerkiksi ylipaino, huono fyysinen kunto, alkoholinkäyttö, vanhuus ja monet lääkkeet, kuten mieliala-, nesteenpoisto-, allergia- ja jotkin tulehduskipulääkkeet sekä beetasalpaajat.

Näistä oireista on syytä huolestua

Kun ihminen kärsii nestehukasta, hän ei välttämättä kykene enää hikoilemaan. Koska hikoilu on elimistön lämmönsäätelylle välttämätöntä, nestehukka on vaarallinen tila. Elimistön lämpötila voi kohota fyysisestä rasituksesta tai pelkästä oleskelusta kuumassa vaarallisiin lukemiin: oireita aiheuttaa 39–40-asteen lämpö, ja yli 45 asteisessa kehossa kuolemanvaara on jo erittäin suuri.

Nestehukan aiheuttamasta kuivumisesta johtuvia alkuoireita ovat ruumiinlämmön kohoaminen ja ihon kuivuus. Jos tilaa ei hoideta, ihminen saattaa tuntea heikotusta, pahoinvointia, päänsärkyä, ripulia, oksentelua, hengityksen epäsäännöllisyyttä ja sekavuutta. Lämpöhalvauksen voi tunnistaa myös siitä, että ihminen ei hikoile, vaikka hänellä on erittäin kuuma.

Tilan edelleen pahentuessa verenpaineen lasku aiheuttaa ihon sinistymisen ja nousemisen kananlihalle sekä näköhäiriöitä ja jopa tajunnan menettämisen.

Juo tarpeeksi ja pidä koti viileänä

Kuumuuden aiheuttamien oireiden ennaltaehkäisynä kannattaa käyttää vaatteita, jotka ovat riittävän väljiä ja kevyitä. Riittävä nesteen juominen on myös erittäin tärkeää. Jos virtsa on tummankeltaista ja sitä on vähän, kannattaa juoda enemmän.

Fyysistä rasitusta kannattaa välttää kuumalla säällä, ja työnteosta on pidettävä riittävän usein taukoja.

Kotia voi viilentää esimerkiksi tuulettimilla ja pimennysverhoilla, ja helteellä nukkumista helpottavat pellavalakanat. Myös lemmikistä huolehtiminen kesäkuumalla on tärkeää. Osaa koirille tarkoitetuista vinkeistä, kuten ruuan pakastamista, juomaveden kylmentämistä ja makuualustan viilentämistä kylmäkalleilla, voi hyödyntää myös muilla lemmikeillä.

X