(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Kiinalaista posliinia on kerätty Euroopassa jo renessanssin aikana. Se on haluttua ympäri maailmaa. Nyt kiinalaisetkin ovat heränneet keräämään sitä.

Posliinin tarkkaa syntyaikaa ei tiedetä. Varhaisimmat valkeat posliiniesineet ajoitetaan Tang-kaudelle 618–906. Jo silloin kiinalaista keramiikkaa kuljetettiin silkkiteitse Välimeren maihin.

Kiehtova kiinalainen posliini
Kultakoristeinen famille rose -lautanen, 1700-luvun loppu, 110 e (Old Times), sinivalkoinen Qianlong-ruokalautanen, 160 e (Old Times), maisemakoristeinen famille rose -lautanen Qianlong (AntikWest)

Varhaisimpia Kiinan posliinista kertovia lähteitä on Marco Polon muistelmat vuosilta 1289–99. Länsimaisen posliini-sanan alkumuoto on peräisin häneltä: porcellana = kaorisimpukan kaltainen. Varhaisimmat lasitteen alle koboltinsinisellä koristetut esineet ajoittuvat 1310-luvulle. Legendaarisella Ming-kaudella 1368–1643 sinisellä koristelu saavutti teknisen ja taiteellisen huippunsa. Tässä syitä aikakauden esineiden huimiin hintoihin.

Myöhemmin kehitettiin uusia koristelutapoja. Lasitteeseen sekoitetut emalivärit siveltiin poltetulle, lasitetulle pinnalle. Koristeet jaettiin ns. väriperheisiin, joista merkittävimmät ovat Famille verte (vihreä perhe) ja Famille rose (ruusunpunainen perhe).

Posliinia on alusta alkaen koristeltu myös yksivärilasittein. Tunnetuimpia niistä ovat vaaleanvihreä celadon ja syvänpunainen häränveri. 1500-luvulla Euroopan ruhtinashovien keräilykaapeissa oli aarteina kiinalaista posliinia. Suomessa kiinalaisesta posliinista on ensimmäinen maininta 1500-luvulta. Turun linnassa Pontus de la Gardie lienee omistanut posliinimaljoja ja juoma-astioita.

Kiehtova kiinalainen posliini
Luumunkukin koristeltu inkivääriruukku Qianlong (Antik West), Teekupin lautanen, famille verte (Old times), Tarjoiluvati Qianlong, Antik West. Teekannu, imari-posliinia (Antik West), Kannellinen kaakaokuppi (Antik West), monogrammikoristeinen teekuppi lautasineen (Old Times), taustalla satavuotias villamatto (Antik West)

1600-luvun jälkipuolelle saakka Eurooppaan tuotu posliini oli koristelultaan kiinalaista. Itä-Intian kauppaseurat rahtasivat 1600-luvun alkupuolelta lähtien posliinia myös aateliston ja vauraan porvariston käyttöön. Seuraavan vuosisadan alussa Kiinasta ryhdyttiin tilaamaan aikakauden tarpeisiin sopivia pöytäkalustoja, sillä kahvin, teen ja kaakaon suosio oli kasvanut. Valkoinen eurooppalainen posliini keksittiin Meissenissa vasta vuonna 1709.

Kiinalaiset ovat kautta aikojen jäljentäneet vanhoja posliiniesineitä aikakautta ilmaisevia merkkejä myöten. Ja posliinia kopioidaan yhä. Keräilijän on siksi syytä olla tarkkana. Varminta on asioida luotettavien, asiantuntevien antiikinmyyjien kanssa.

Lisää kiinalaisesta posliinista Vivassa 10/2012!

Teksti: Marja Blåfield
Kuvat: Seppo Saarentola

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X