Kirjastojen määrä on puolittunut Suomessa 35 vuodessa – ”Lapsille ja nuorille lähikirjaston menetys on valtava isku”

”Yhdenkin lapsen lukuharrastuksen hiipuminen on tuntuva menetys”, Seuran tuottaja Elina Kirssi kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elina Kirssi on Seuran tuottaja.

"Yhdenkin lapsen lukuharrastuksen hiipuminen on tuntuva menetys", Seuran tuottaja Elina Kirssi kirjoittaa.
Teksti:
Elina Kirssi

Syyskuun otsikko Kouvolan Sanomissa pysäytti. Kouvolan kaupungin säästösuunnitelmat ovat olleet osa arkea, ja leikkausuutisiin on jopa turtunut, mutta uutinen Haanojan kirjaston lakkautusaikeista järkytti poikkeuksellisen paljon.

Kouvola suunnittelee sulkevansa kaupungin kolmanneksi suosituimman kirjastonsa. Erityisen kauhistuttavan lakkautusaikeista tekee se, että puolet kirjaston lainatuista kirjoista on lasten- ja nuortenkirjoja.

Asiasta kertoneen Kouvolan Sanomien mukaan Haanojan kirjastosta on lainattu vuosittain yli 50 000 lasten- ja nuortenkirjaa. Lehden mukaan kirjaston lähellä asuu eniten alaikäisiä koko kunnassa: kahden kilometrin päästä kirjastosta 1  700 alle 18-vuotiasta, ja lähellä on myös eniten maahanmuuttajia.

Jos kirjasto suljetaan, lasten ja nuorten kirjastoreissun pituus kasvaa yli 4,5 kilometrillä. Matka on varsinkin alakoululaisille sellainen, että se karsii osan kirjastokäynneistä.

Kirjastojen määrä on puolittunut 35 vuodessa

Lapsille ja nuorille lähikirjaston menetys on valtava isku, joka tulee heijastumaan lukuintoon ja lukemiseen käytettyyn aikaan. Siihen ei ole Suomessa varaa. Silti kirjastojen määrä on puolittunut koko maassa 35 vuodessa. Vuonna 2022 kirjastoja oli Suomessa 714.

Yhdenkin lapsen lukuharrastuksen hiipuminen on valtava menetys. Ekaluokkalaisissa on aiempaa enemmän lukutaitoisia, mutta yhä enemmän myös lapsia, jotka eivät vielä tunnista kirjaimia. Lukutaidosta uhkaa tulla yhä harvempien oikeus. Samalla myös eriarvoisuus voi kasvaa, lukutaito kun vaikuttaa myös muiden kouluaineiden oppimiseen.

Lukutaito on ihmisoikeusasia

Maailmanlaajuisesti koronapandemian uskotaan heikentäneen lasten lukutaidon kehitystä merkittävästi: vuonna 2020 vähimmäislukutaidon alle jäävien lasten määrä kasvoi sadalla miljoonalla. Lukutaito onkin ihmisoikeusasia.

Suomi on yhä lukutaidon kehityksessä maailman kärjessä, mutta suuntaus on huolestuttava täälläkin. Siksi yhdenkin kirjaston lakkautus on vuoden surullisimpia uutisia. Kouvolassa kaupunginjohtaja Marita Toikan tuorein esitys on, että korvaavaa tilaa lasten suosimalle kirjastolle haetaan lähikouluista. Toivotaan parasta.

Lue myös: Palveluiden supistaminen näkyy – Virastojenkin verkkopalvelujen käyttöön haetaan apua kirjastoista yhä enemmän: ”Tietotaitomme ei riitä kaikkeen”

apua haetaan kirjastoista
Marika Nikula neuvoo työssään kirjaston asiakkaita niin hyvin kuin taitaa, muttei osaa esimerkiksi kertoa, mitä tukia asiakkaan kannattaisi Kelalta hakea. © Tommi Tuomi
X