Konkarit opastavat uusia kansanedustajia: harkitse kehen luotat, hanki pohjapiirustus ja muita käytännön neuvoja

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Eduskunnan salatut tilat
© Jorma Pouta/OM-arkisto
Vaalit on käyty ja uusi eduskunta valittu. Vanhat kansanedustajat kertovat untuvikoille, miten eduskunnassa pärjää.

Käy vessassa

Suna Kymäläinen (sd), kansanedustajana 4 vuotta:

”Kannattaa miettiä kaksi kertaa, kehen luottaa. Pohtia tarkoin, haluaako paljastaa muille jonkin itselle tärkeän asian valmistelua, vaikka kirjallisen kysymyksen esittämistä. Tai ainakin kannattaa tiedostaa, että jos paljastaa, joku voi vetää välistä.

Alussa maltti on valttia. Ei ole heti hätä saada avustajaa. On parempi valita rauhassa paras.

Uskottavuuden voi pilata heti alussa pitämällä palopuheita asioista, joihin ei ole ehtinyt perehtyä. Kyllä niitä puheita ehtii pitää.

Niin, ja kannattaa käydä vessassa aina kun voi. Koskaan ei tiedä, milloin sinne seuraavan kerran pääsee.”

Älä elä pullilla

Mikko Alatalo (kesk), kansanedustajana 12 vuotta:

”Kannattaa sopia neuvotteluja lounastreffeiksi, jotta ehtii syömään. Muutoin se voi olla vaikeaa. Pullia on kyllä tarjolla, mutta jos niillä yrittää elää, tulee noutaja. Ja jos vedät vasta illalla pötsin täyteen, olo on täysin tajuton sen jälkeen.

En suosittele kenellekään kohu-kansanedustajan leimaa. Itse en ole lähtenyt mukana viihteellisiin ohjelmiin, olen ollut tiukasti asialinjalla. Tosin kuun lopulla olen mukana David Hasselhoff Showssa, mutta se on lähes ainoa poikkeus näiden vuosien aikana.”

Hanki heti pohjapiirustus

Aino-Kaisa Pekonen (vas), kansanedustajana 4 vuotta:

”Itse eksyn yhä Eduskuntatalossa, joten suosittelen, että uusi edustaja hankkii heti ensimmäisenä työpäivänään talon pohjapiirustuksen. Ja samalla kartan myös Sibelius-Akatemiasta, sillä remontin vuoksi täysistunnot pidetään siellä.

Jos pääsee eduskuntaan pienen puolueen edustajana, voi varautua siihen, että työ on yllättävän yksinäistä. Pitää siis verkostoitua avoimin mielin yli puoluerajojen.

Puolisoa ja tukiverkostoa voi hemmotella jo etukäteen, sillä heitä tarvitaan. Välillä en tiedä ollenkaan, mitä meillä kotona tapahtuu. Kannattaa varata kalenterista aikaa myös perheelle, jotta se perhe ylipäätään säilyy.”

Aloita aamu puurolla

Juha Rehula (kesk), kansanedustajana 19 vuotta:

”Kansanedustajalle on hyödyllistä, jos pystyy juomaan runsaasti kahvia. Tällöin syöminen saattaa jopa unohtua, tai sitten aikataulut vain menevät liian tiukoiksi.

Eduskunnan kuppilassa on myynnissä ruokaa päivän kulun mukaisesti. Aamu alkaa puurolla, päivällä on keittoa ja mikäli istunnot jatkuvat iltaan, seitsemän jälkeen tarjolla on grillimakkaroita.”

Käytä portaita

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps), kansanedustajana 8 vuotta:

”Kannattaa keskittyä vain muutamaan asiaan, joita haluaa viedä eteenpäin. Untuvikon kannattaa lukea valiokuntien nettisivuja ja valita itseään kiinnostava valiokunta. Valiokuntakokouksissa istutaan nimittäin päivittäin.

Kansanedustajan työ voi olla hyvin stressaavaa, ja eduskunnassa istutaan todella paljon.  Liikunta ja terveelliset elämäntavat auttavat. Itse pyrin liikkumaan tunnin pari joka päivä. Kävelen ja käytän portaita aina kun ehdin.”

Ole utelias

Ilkka Kanerva (kok), kansanedustajana 40 vuotta:

”Kannattaa tutustua myös muiden kuin oman puolueen edustajiin, mennä vaikka samaan pöytään kahville. Eri lailla ajatteleville ei pidä jääräpäisesti tuputtaa omia näkemyksiään. On parempi kuunnella muita, se on sekä opettavaista että virkistävää.

Eduskunnassa pärjää, jos katselee avoimin silmin ympärilleen ja on utelias. Töitä on tehtävä paljon, tämä ei ole kellokallejen hommaa. Vaikka olisit mikä professorismies, olet pulassa, jos et mene perehdytykseen ja valitse ankkuripaikaksesi oman ryhmäsi kansliaa.”

Tukeudu henkilökuntaan

Jani Toivola (vihr), kansanedustajana 4 vuotta:

”Luo hyvät suhteet eduskunnan henkilökuntaan, se on aivan loistava! He auttavat asiassa kuin asiassa, ja heiltä saa kullanarvoista tietoa.

Oma idolini oli posti-Marja eli Marja Hatakka. Valitettavasti hän jäi juuri eläkkeelle. Mutta kaikki ovat kivoja.

Uuden edustajan kannattaa yrittää säilyttää oma äänensä eduskunnassa, eli pyrkiä säilymään omana itsenään.”

Tapaa perhettäsi

Päivi Räsänen (kd), kansanedustajana 20 vuotta:

”Muista, että perheesi haluaa tavata sinua muuallakin kuin vaalitilaisuuksissa.”

X