Vain joka neljäs yli 30-vuotias suomalainen on normaalipainoinen – Lihavuusleikkaukset parantavat elämänlaatua

Turun yliopistossa tehdyn väitöskirjan mukaan ihmisen ylipainoon vaikuttavat ravinnon ja liikunnan lisäksi monet muutkin tekijät, kuten elinympäristö ja geeniperimä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikean lihavuuden hoidossa leikkaukset toimivat yleensä paremmin kuin elämäntapamuutokset.

Turun yliopistossa tehdyn väitöskirjan mukaan ihmisen ylipainoon vaikuttavat ravinnon ja liikunnan lisäksi monet muutkin tekijät, kuten elinympäristö ja geeniperimä.
Teksti:
Anni Niittylahti

Tuoreesta väitöskirjatutkimuksesta selviää, että lihavuusleikkaukset johtavat pysyvään painonlaskuun ja elämänlaadun parantumiseen.

Turun yliopiston väitöskirjatutkija Sofia Grönroosin väitöskirja perustuu suomalaiseen Sleeve vs. bypass (SLEEVEPASS) -tutkimuksen pitkäaikaisseurantaan.

Tutkimukseen osallistui 240 arpomalla valittua potilasta, joille tehtiin joko mahalaukun ohitus- tai kavennusleikkaus. Seuraavan kymmenen vuoden ajan tutkijat seurasivat leikkauksien vaikutuksia tutkittavien painonlaskuun, lihavuuteen liittyviin sairauksiin sekä elämänlaatuun.

Painon putoaminen määriteltiin ylipaino-osuuden prosentuaalisena vähenemisenä vuosien aikana. Väitöskirjan pitkäaikaistulosten mukaan ohitusleikkaus vähensi ylipaino-osuutta 55 prosenttia, joka oli hieman enemmän kuin kavennusleikkauksessa vähentynyt 44 prosenttia.

Lue myös: Onko lihavuusleikkaus on pysyvä ratkaisu painonpudotukseen?

Lihavuusleikkaus sopii ylipainoiselle.
Noin 20 prosenttia lihavuusleikkauksessa käyneistä hakeutuu myöhemmin vatsanahkan roikkoleikkaukseen. © iStock

Elämänlaatu parani

”Leikkausmenetelmän valintaan vaikuttavat monet tekijät, ja valinnassa onkin huomioitava niin potilaskohtaiset taustat, riskitekijät kuin luonnollisesti potilaan omat toiveet”, Sofia Grönroos sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Lihavuusleikkaukset johtivat painon putoamisen lisäksi 2 tyypin diabeteksen, kolesterolitaudin ja uniapnean lievittymiseen. Ohitusleikkauksen havaittiin kuitenkin olevan tehokkaampi verenpainetaudin lievittymisen osalta. Kavennusleikkaus puolestaan aiheutti enemmän refluksitaudin oireita ja ruokatorvitulehdusta.

Väitöskirjan mukaan myös tutkittavien elämänlaatu parani huomattavasti leikkauksesta riippumatta.

Lue myös: Mahalaukun ohitusleikkaus ja kymmenien kilojen painonpudotus palautti hymyn Annikan kasvoille: ”Tuntuu, että olen saanut elämäni jälleen takaisin”

Lihavuusleikkaus toimiva vaikean lihavuuden hoitomuoto

Turun yliopiston tiedotteen mukaan maailmalaajuisesti lihavuusleikkauksia tehdään joka vuosi yli 700 000. Leikkauksien on tutkittu olevan erityisen toimiva vaikean lihavuuden hoitomuoto verrattuna lääkehoitoihin ja elämäntaparemontteihin.

Lihavuus on lähes kolminkertaistunut koko maailmassa 1970-luvun jälkeen, ja vain joka neljäs yli 30-vuotias suomalainen on normaalipainoinen.

Sofia Grönroos kertoo tiedotteessa, että osa ihmisistä on alttiimpia painonhallinnan ongelmille. Yleisestä harhakäsityksestä huolimatta painoon ja sen nousuun voivat vaikuttaa ravinnon ja liikunnan lisäksi monet muutkin tekijät, kuten ympäristö, geeniperimä ja suolistomiksrobisto.

Lihavuudesta syyllistämisellä voi Grönroosin mukaan olla merkittäviä seurauksia.

”Pahimmillaan epäkunnioittava kohtelu ja syyllistäminen estävät hoitoon hakeutumisen, tai sen saamisen, sitä toivoville potilaille.”

supernanny pia penttala kävi läpi laihdutusleikkauksen
Laihdutusleikkaus ei ole Pia Penttalan mukaan mikään oikotie onneen, vaan ruokarytmistä ja ruoan proteiineista huolehtiminen vaatii suorittamista. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Lue myös: Supernanny Pia Penttala pudotti painoaan 28 kiloa – Verenpainetautui pysäytti ja johti laihdutusleikkaukseen

X