Onko lihavuusleikkaus on pysyvä ratkaisu painonpudotukseen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Lihavuusleikkaus sopii ylipainoiselle.
Noin 20 prosenttia lihavuusleikkauksessa käyneistä hakeutuu myöhemmin vatsanahkan roikkoleikkaukseen. © iStock
Lihavuusleikkaus tepsii, mutta leikkaukseen pääsyn kriteerit ovat tiukat. sanoo kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Timo Heikkinen.

Lihavuusleikkaus on tehokas keino laihtua

Totta. Lihavuusleikkauksen teho perustuu siihen, että se pakottaa syömään eri tavalla. 20 vuoden seurannassa painonpudotus on ollut 30 prosenttia lähtöpainosta. Millään muulla menetelmällä ei päästä vastaavaan tulokseen.

Sataprosenttisen varma ei ole lihavuuskirurgiakaan. Ohutsuolen voi myös totuttaa suurempiin annosmääriin. On yksittäisiä tapauksia, joissa paino on tullut takaisin.

Ihmiset hakeutuvat lihavuusleikkaukseen heppoisin perustein

Tarua. Lihavuusleikkaus on ihmisille viimeinen oljenkorsi. He ovat laihduttamisen ammattilaisia, jotka ovat yrittäneet pudottaa painoaan monta kertaa ja monin erilaisin keinoin.

Leikkaukseen pääsee, jos painoindeksi on yli 40 tai jos painoindeksi on yli 35 ja on jokin lihavuuteen liittyvä sairaus kuten tyypin 2 diabetes tai verenpainetauti. Leikkaukseen pääsee myös alle 30:n painoindeksillä, jos tyypin 2 diabetes on huonolla hoitotasolla.

Ennen leikkausta on painoa pudotettava 5 prosenttia. Tämä siksi, että maksa pienenisi. Se tekee leikkauksen turvallisemmaksi.

Lue myös: Supernanny Pia Penttala pudotti painoaan 28 kiloa – Verenpainetautui pysäytti ja johti laihdutusleikkaukseen

supernanny pia penttala kävi läpi laihdutusleikkauksen

Laihdutusleikkaus ei ole Pia Penttalan mukaan mikään oikotie onneen, vaan ruokarytmistä ja ruoan proteiineista huolehtiminen vaatii suorittamista. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Vatsanahka jää aina roikkumaan lihavuusleikkauksen jälkeen

Tarua. Siihen vaikuttaa se, paljonko on painanut ja laihtunut, potilaan ikä sekä ihon sidekudoksen joustavuus. Nuoremmilla nahka voi hyvinkin vetäytyä. Miehet sietävät löysyyttä naisia enemmän.

Noin 20 prosenttia lihavuusleikkauksessa käyneistä hakeutuu myöhemmin roikkoleikkaukseen. Osa näistä leikkauksista on kosmeettisia, osa sairauden hoitoa, sillä ihopoimujen alle jäävä iho voi tulehtua ja sinne voi syntyä kroonisia haavoja.

Lue myös: Philippa laihtui yli 65 kiloa vuodessa – Näin lihavuusleikkaus ja rintojen pienennys tukivat elämäntapojen muutosta ja nostivat elämänlaatua

X