Lobbaus maksaa maltaita: Ay-jäsenmakujen verotuki tiedetään, mutta talouselämän lobbaustukea VM ei osaa edes arvioida

Ari Korvola
Ajankohtaista 10.11.2016 07:27

Hillokupin nimi oli nyt sote.

Attendo, Mehiläinen, Pihlajalinna ja muut sosiaali- ja terveysalan yksityiset yritykset perustivat vastikään Hyvinvointialan liiton. Nyt tulokas rekrytoi väkeä palvelukseensa ja ryhtyy ensi vuoden alussa valvomaan jäsentensä etuja. Kuluttajille tätä edunvalvontaa markkinoidaan alan palvelujen valinnanvapaudella.

Saavutettujen etujen säilyttäminen ja uusien valloittaminen on rajusti kasvavan lobbariarmeijan kiitollinen tehtävä. Terveet ja sairaat, myyjät ja ostajat, harrastajat ja joutilaat perustavat kalliita lobbausorganisaatioita, joiden kulut pyritään maksattamaan veronmaksajilla, asiakkailla, yrittäjillä tai valistettavilla.

Yksi paljon käytetty esimerkki on ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus. Verotuottoja jää yhteiskunnalta saamatta 195 miljoonaa euroa joka vuosi.

Me toimittajat mieluusti paheksumme moista menoa, mutta samalla unohtuu toinen puoli. Suomalaiset yritykset elättävät päällään raskasta järjestötäkkiä – asiantuntijoita, lakimiehiä, järjestöpäälliköitä, tiedottajia – ja vähentävät jäsenmaksunsa liikekuluina verotuksessaan. Veronmaksajien tälle edunvalvonnalle maksamaa verotukea ei valtiovarainministeriössä osata edes arvioida.

EK, MTK – yksin Suomen Yrittäjien keskustoimistossa näkyy työskentelevän 69 työntekijää, Perheyritysten liitossa 9. Suomessa on 19 kauppakamaria, maassa riittää alue- ja toimialajärjestöjä paikallisine toimistoineen, naisille ja nuorille yrittäjille on omat liittonsa. Omaa byrokratiaansa ja edunvalvontansa hintaa näkemättä pienyrittäjä huokailee valtion aiheuttamaa virkavaltaisuutta ja ”rakenteellisten uudistusten” tarvetta. Kuitenkin hanakka – ja valtionkin tukema – edunvalvonta on yksi tehokkaimmista uudistusten jarruista.

Edunvalvonta kannattaa, mutta vain lyhytnäköisesti ja itsekkäästi katsottuna. Tekisimmekö rakenteellisen uudistuksen ja purkaisimmeko apteekkisääntelyn? Täytyy myöntää, että lievästi yllätyin, kun laskin Suomen Apteekkariliiton nettisivuilla esitellyt työntekijät. Suomen 600 apteekkarin edunvalvontaa lobbaa yli 20 työntekijää.