Michael Jacksonin uhri kohudokumentissa: ”Havahduin vasta kun ajattelin, että omalle lapselle tehtäisiin sama kuin Jackson teki minulle”

Dokumentissa Leaving Neverland Michael Jacksonin uhrit kertovat miten kaikki tapahtui. Repivän vastaanoton saanut dokumentti esitetään Suomessa 2.4.2019

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Michael Jacksonin yllättävä kuolema kesällä 2009 järkytti ympäri maailmaa.

Dokumentissa Leaving Neverland Michael Jacksonin uhrit kertovat miten kaikki tapahtui. Repivän vastaanoton saanut dokumentti esitetään Suomessa 2.4.2019
Teksti:
Sanna Puhto

Laulaja Michael Jacksonia syytettiin pedofiliasta 2005, mutta oikeus totesi hänet syyttömäksi.

Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun häntä syytettiin lapsiin sekaantumisesta.

Jacksonia vastaan oli nostettu siviilikanne lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä jo 1993, mutta asia sovittiin rahalla, eikä se edennyt oikeuteen.

Dan Reedin ohjaamasta Leaving Neverland -dokumentista on tullut ikään kuin oikeuden kolmas näytös.

Yle näyttää kohutun nelituntisen dokumentin tiistaina 2.4.

Tällä kertaa todistusaineistoa ei käsitellä suljettujen ovien takana vaan yleisön edessä, eikä syytettykään pääse enää puolustamaan itseään.

Dokumentti on herättänyt maailmalla voimakkaita reaktioita Jacksonia vastaan.

Jotkut suuret radioasemat ympäri maailmaa ovat päättäneet olla soittamatta Jacksonin musiikkia.

Indianapolisin lasten museo on poistanut kokoelmistaan Jacksonin valkoiset hansikkaat, fedora-hatun ja julisteen, jossa on hänen nimikirjoituksensa.

Vaatemerkki Louis Vuitton poisti uudesta miestenmallistostaan Jackson-teemaiset vaatteet: takin, jota Jackson käytti Beat It -videossa ja T-paidan, jossa on printtikuvia laulajan sukista ja kengistä.

Animaatiosarja Simpsonien osa, jossa Jackson ääninäyttelee, vedettiin pois levityksestä.

Myös Jacksonia puolustavat tahot ovat pitäneet ääntä. Perikunnan ja uskollisten fanien mielestä Wade Robson ja James Safechuck, jotka kertovat dokumentissa kokemuksistaan, ovat valehtelijoita, joita motivoi raha.

Michael Jackson astuu poikien elämään

James Safechuck on nykyisin 41-vuotias. Hän työskentelee teknologian parissa ja  asuu Los Angelesissa vaimonsa ja lastensa kanssa.

Hän tutustui Jacksoniin 8-vuotiaana, kun pääsi mukaan Pepsi-mainokseen, jonka keulakuvana Michael Jackson oli.

The Telegraph-lehti kertoo yksityiskohtaisesti, kuinka supertähti alkoi rakentaa luottamusta losangelesilaiseen Safechuckin perheeseen, ja oli heillä usein päivällisvieraana. James oli 10, kun hyväksikäyttö alkoi.

Toinen dokumentin päähenkilöistä on 36-vuotias koreografi Wade Robson. Hän asuu nykyisin Havaijilla vaimonsa ja poikansa kanssa.

Australialainen Robson oli jo lapsena lahjakas tanssija. Hän voitti 5-vuotiaana Michael Jackson -tanssikilpailussa lipun tähden konserttiin, jossa tapasi tämän ensimmäisen kerran.

Jackson tutustui myös Waden äitiin Joy Robsoniin ja alkoi pitää tähän yhteyttä puhelimitse Tyynen valtameren yli. Joy Robson oli otettu ja piti kovasti erittäin ystävällisestä Jacksonista.

Kun Wade oli 7-vuotias, hänen äitinsä ja isosiskonsa lähtivät Jacksonin kutsusta Nerverlandiin. Pian he jäivät asumaan Los Angelesiin Waden tanssijanuraa edistääkseen. He asettuivat asuntoon, jonka Jackson vuokrasi heille.

Jackson alkoi käyttää Wadea seksuaalisesti hyväkseen tuolloin.

Sekä Robsonin että Safechuckin hyväksikäyttö jatkui siihen asti, kunnes he olivat 14-vuotiaita.

Molemmat miehet kertoivat ensimmäistä kertaa hyväksikäytöstä kuusi vuotta sitten.

Se oli jotain ihan muuta kuin mitä he olivat tehneet siihen asti. Molemmat todistivat 1993 siviilikanteen käsittelyssä, että Jackson ei ollut hyväksikäytettänyt heitä seksuaalisesti. Wade Robson todisti 2005 oikeudessa Jacksonin syyttömyyden puolesta.

Koko perhe valmisteltiin sulkemaan silmät teoilta

Miten monivuotinen hyväksikäyttö on voinut olla mahdollista, vieläpä vanhempien silmien alla?

Dokumentissa tulee ilmi, miten Jackson aloitti pian ensitapaamisten jälkeen huolellisen grooming-operaation, joka koski poikien koko perhettä. Hän lumosi kaikki ystävällisyydellään, anteliaisuudellaan ja kiltteydellään.

Grooming tarkoittaa uhrin valmistamista manipulointiin. Se on kiintymyssuhteen rakentamista ja luottamuksen herättämistä, johdattelua, jotta kohde ei huomaa mihin häntä ollaan ohjaamassa.

Jackson sai molemmat pojat rakastumaan itseensä – ja sen tunteen vallassa he uskoivat, kun Jackson näytti heille, mitä toisiaan rakastavat ihmiset tekevät.

”Seksi on monen mielestä tässä se järkyttävin asia. Mutta ei minulle, olen käsitellyt sen. Hirvittävintä minulle on se kaikki muu seksin ympärillä. Vallankäyttö ja manipulointi”, James Safechuck sanoo dokumentissa.

Äiti tunnustaa mokanneensa

Groomingista huolimatta on vaikea ymmärtää, kuinka vanhemmat päästivät pienet poikansa yöpymään samaan sänkyyn aikuisen pop-tähden kanssa.

Usein Waden tai Jamesin äidit nukkuivat samaan aikaan viereisessä huoneessa, kun poika yöpyi tähden kainalossa.

Elokuva ei tuo tähän tyhjentävää vastausta.

”Mokasin. Epäonnistuin poikani suojelemisessa”, Jamesin äiti Stephanie Safeschuck myöntää elokuvassa.

Waden Joy äiti ei vieläkään halua tietää, mitä Jackson tarkkaan ottaen teki hänen pojalleen.

James Safechuck uskoo äitinsä toivoneen jonkinlaista synninpäästöä pojaltaan. Sellaista elokuva – tai James – ei äidilleen tarjoa.

”Anteeksianto ei ole mikään viiva, jonka yli astut. Anteeksianto on tie. Olen lähtenyt sille tielle”, James Safechuck sanoo.

Hyväksikäyttö loppui – häpeä jäi

Seksuaalinen hyväksikäyttö loppui molempien teini-ikään. Jackson korvasi heidät nuoremmilla pojilla, mutta piti kumpaankin vielä yhteyttä – ja antoi lahjoja. Safechuck sai häneltä auton, kun täytti 16.

Vaikka hyväksikäyttö loppui, sen vaikutukset eivät loppuneet. Teot vahingoittivat syvästi kummankin tunne-elämää ja seksuaalisuutta. Molemmat kärsivät vaikeasta masennuksesta ja romahtivat henkisesti monta kertaa.

Robson kertoo dokumentissa olleensa hämmennyksissään seksuaalisesta identiteetistään. Hän tunsi vetoa naisiin, mutta suhde Jacksonin kanssa sai hänet epäilemään heteroseksuaalisuuttaan. Hän yritti todistaa heterouttaan itselleen lukuisilla naisseikkailuilla.

Safechuck yritti parikymppisenä sammuttaa häpeän ja itseinhon huumeilla.

”Itseinhoni oli voimakasta, mutta en tiennyt, miksi vihasin itseäni. Nyt tiedän, että vihasin itseäni sen sijaan, että olisin vihannut Michaelia”, Safeschuck sanoo.

Safechuck jätti huumeet ja ryhtyi elämään säntillistä työssäkäyvän ihmisen elämää.

Mutta kun huumeet jäivät, tuska alkoi puskea läpi.

”En tiennyt, miksi minuun sattui niin paljon. En osannut yhdistää tuskaa hyväksikäyttöön”, Safechuck sanoo dokumentissa.

Myös Robson kärsi.

”Luulin olevani hullu.”

Jos sama tapahtuisi omalle lapselle

Kummallekin oman lapsen saaminen vuonna 2010 muodostui käänteentekeväksi asiaksi. Siihen asti kumpikaan ei ollut kertonut kenellekään siitä, mitä Jackson oli heille tehnyt.

He olivat ajatelleet, että tapahtuneet olivat heidän omaa syytään, koska Jackson oli sanonut heille niin.

”Mutta sitten kun katsot omaa lastasi, tajuat, että sellaisessa väitteessä ei ole mitään järkeä,” Safeschuk sanoo The Telegraph -lehden haastattelussa.

Wade Robson puolestaan kertoo The Esquire-lehdelle, että isäksi tuleminen pakotti hänet käymään läpi omaa lapsuuttaan.

Kun hän nyt ajatteli, että sama mitä Jackson oli tehnyt hänelle, tehtäisiin hänen pienelle lapselleen, raivo nousi.

Se herätti turtumuksesta, ajoi terapiaan käsittelemään asiaa ja lopulta puhumana siitä julkisesti. Sama tapahtui Safechuckille.

Molemmat nostivat syytteet Jacksonin perikuntaa vastaan 2013 ja 2014. Kummankin syytteet hylättiin sen perusteella, että teoista oli kulunut liian kauan.

Miten siis miesten kertomaan pitäisi reagoida?

Pitää dokumenttia kostona?

Vai lopettaa sen järkyttämänä Jacksonin musiikin kuuntelu? Pyyhkiä hänen aikaansaannoksensa historiankirjoista?

Dokumentin ohjaaja Dan Reed ei kannata sellaista.

”Sen sijaan meidän pitäisi nähdä Michael Jackson sellaisena kuin hän oli.”

Ei minään kiiltokuvana.

X