Mitä tekee Isis, kun taistelu junnaa ja panttivangit loppuvat? Ottaa käyttöön keinon saada huomiota lännessä

Isis räjäyttää korvaamattomia temppeleitä vähän kerrallaan, kun rintamalla ei tule voittoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Poika ratsasti kamelilla Palmyran kaupungissa kesäkuussa 2009, vuosia ennen historiallisesti arvokkaiden temppeleiden räjäyttämistä.

Isis räjäyttää korvaamattomia temppeleitä vähän kerrallaan, kun rintamalla ei tule voittoja.
Teksti: Miikka Järvinen

Isis valtasi Palmyran rauniokaupungin toukokuussa. Elokuussa järjestö tuhosi ensin Baalsham-jumalan ja sittemmin Baal-jumalan temppelit.

Molempia pidetään mittaamattoman arvokkaina.

Mitä muiniasmuistojen räjäyttämisestä voi päätellä?

”Isis hävittää muinaismuistoja, kun muualla rintamalla ei tapahdu mitään näyttävää, jolla olisi propagandamielessä arvoa,” Crisis Management Initiative CMI:n asiantuntija Mikko Patokallio analysoi.

Ei länsimaisia panttivankeja

Järjestö hakee Patokallion mukaan keinolla millä hyvänsä uusia tapoja hankkia näkyvyyttä, koska vanhat keinot eivät enää päde.

Mestausvideot olivat aikaisemmin järjestön tavaramerkki, sitten poltettiin vanki elävänä. Länsimaissa tiedotusvälineet eivät kuitenkaan esitä tällaisia videoita.

Sitä paitsi vaikuttaa siltä, ettei  Isisillä ole enää juurikaan jäljellä länsimaisia panttivankeja.

”Irakilaisia ja syyrialaisia vankeja taas on paljonkin,” Patokallio arvioi.

Niinpä näkyvyyttä lännessä hankitaan tuhoamalla historiallisia kohteita.

Muinaismuistojen tuhoamiset ajoitetaan hetkiin, jolloin rintamalla ei ole tapahtunut etenemistä ja voittoja, jotka kiinnostaisivat tiedotusvälineitä. Kuvat ja videot, joita länsimedia on esittänyt Palmyran tuhoamisesta, ovat lähtöisin Isisiltä itseltään.

”Kun menee huonosti tai ei ole mitään muuta sanottavaa tai saavutuksia, räjäytyksillä on helppo luoda kuva menestyksestä. Palmyran temppelit ovat olleet Isisin hallussa ja ne voidaan tuhota milloin tahansa, viikon tai vuoden kuluttua. Silloin kun on tarvetta.”

Temppeleiden tuhoamisen tarkoitus on Patokallion mukaan pitää yllä myös voiton ilmapiiriä. Järjestön vaikutusvallassa Irakin ja Syyrian alueilla ei ole kuitenkaan tapahtunut merkittäviä muutoksia.

”Isisin ongelmana on, että se ei pysty enää osoittamaan menestystään valtaamalla uusia alueita.”

Reagoiko kukaan?

Palmyrassa työskennelleen arkeologin Kenneth Silverin mukaan rauniokaupungin tilanne on surullinen.

”Toinen tärkeistä Palmyran temppeleistä on kokonaan tuhottu. Näitä tehdään nyt tipoittain, vähän kerrallaan ja katsotaan, reagoiko kukaan,” Silver sanoo.

Propagandamielessä Palmyra on kuin länsimaiselle terrorismiuutisten yleisölle räätälöity strateginen kohde.

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva 2000 vuotta vanha kaupunki on kansainvälisesti tunnettu. Ennen Syyrian sotaa siellä vieraili 150 000 turistia vuodessa.

 

X