Kotitalousvähennys laajeni näihin hyvinvoinnin palveluihin – Selvitimme myös, ketä työssäkäyvää verotus nyt erityisesti kurittaa

Vuosi 2024 tuo muutoksia henkilöverotukseen. Osalle tulevat kuukaudet tietävät lisälovea lompakkoon, osa ilahtuu kotitalousvähennyksestä, jonka voi kohdistaa ensimmäistä kertaa kotona annettuun fysioterapiaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tänä vuonna moni asia henkilöverotuksessa muuttuu.

Vuosi 2024 tuo muutoksia henkilöverotukseen. Osalle tulevat kuukaudet tietävät lisälovea lompakkoon, osa ilahtuu kotitalousvähennyksestä, jonka voi kohdistaa ensimmäistä kertaa kotona annettuun fysioterapiaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Verohallinto ilmoitti vastikään tiedotteessaan muun muassa työmatkavähennyksen pienenemisestä ja verojen korkojen noususta.
Kotitalousvähennys laajenee tänä vuonna kotona tarjottaviin fysioterapia- ja toimintaterapiapalveluihin.

Tutustu verottajan ehtoihin jo ennakkoon

Jotta vähennystä voi hakea, kannattaa verottajan asettamiin ehtoihin tutustua ennakkoon.
”Kuten muissakin kotitalousvähennykseen oikeuttavissa palveluissa, myös fysioterapia- ja toimintaterapiakäynnin tulee tapahtua asiakkaan kotona. Tämän vuoksi etävastaanotto ei esimerkiksi täytä kriteerejä”, ylitarkastaja Mariia Suominen kertoo.

Palveluntarjoaja on syytä valita huolella, jotta verottajan ehdot vähennyskelpoisuudesta täyttyvät.  
”Mikäli fysioterapeutti tai toimintaterapeutti harjoittaa ammattiaan yrittäjänä, hänen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin. Lisäksi palveluntarjoajan tulee olla rekisteröitynyt Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon eli Valviraan fysioterapiaa tai toimintaterapiaa tarjoavaksi terveydenhuollon palvelutuottajaksi”, Suominen ohjeistaa.

Lue myös: Kotitalousvähennys on jopa 3 500 euroa – Remonttityötä 2 250 eurolla ostanut saa vähentää myös kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä 1 250 eurolla

Kotitalousvähennys ilmoitetaan OmaVerossa

Palveluntuottajan tiedot ja palveluihin käytetyt euromäärät voi merkitä veroilmoitukseen vaivattomimmin Verottajan sähköisessä OmaVero-asiointipalvelussa. Kotitalousvähennys voi olla vaivattominta ilmoittaa esimerkiksi samassa yhteydessä, kun hakee itselleen uutta verokorttia.  

Uuteen laajennettuun kotitalousvähennykseen ei tarvita erillistä lääkärin lähetettä. Sen sijaan lasku yrityksen palvelusta sekä maksukuitti kannattaa säästää omaan talteen mahdollisten lisäselvitysten varalta.
Verottaja suorittaa myös kotitalousvähennyksiin liittyviä rutiininomaisia pistotarkastuksia mahdollisten etujen väärinkäytösten varalta, mutta lähtökohtaisesti Verohallinnossa luotetaan veronmaksajien ymmärrykseen ja kykyyn toimia annettujen ohjeiden mukaan.

Työmatkakulut kurittavat veronmaksajaa

Tänä vuonna voimaan astuneista muutoksista Suomisen mukaan on jonkin verran herättänyt keskustelua työmatkakulujen omavastuuosan korotus 750 eurosta 900 euroon.

Vuonna 2022 matkakuluvähennyksiä sai Verottajan mukaan kaiken kaikkiaan yli 750 000 henkilöä.

”Muutos tuntuu varmasti maksimivähennyksiä nauttineen työmatkalaisen kukkarossa, kun bensan hinnannousuun perustunut tilapäinen matkakulujen enimmäismääräkin 8 400 euroa on laskettu takaisin aiemmilta vuosilta tuttuun 7 000 euroon”, Suominen sanoo.

Pientä lohtua veronmaksajalle tuonee tieto siitä, että matkakuluihin liittyvistä omavastuun ja enimmäismäärän muutoksista ei tarvitse huolehtia itse. Tiedot ja mahdollinen uusi veroprosentti päivittyvät verokorttiin automaattisesti.

Lue myös: Toimeentulotuki, asumistuki, hoitotuki – Tiesitkö, että eläkeläinen voi saada monia erilaisia tukia? Näin hyödynnät ja haet lisätuet eläkkeellä

Jos matkakulujen määrään tulee muuten muutoksia, ne tiedot asiakkaan on päivitettävä itse ja haettava uutta verokorttia. © iStock

Huolehdi verotuksesi ajan tasalle

Myöhässä maksettujen verojen korkoprosentin nousu seisemästä 11 prosenttiin kuuluu niin ikään tämän vuoden uudistuksiin. Jäännösverolle laskettava huojennettu viivästyskorko on 6 prosenttia. Jos omissa tuloissa tapahtuu muutoksia, niistä kannattaa nyt muistaa ilmoittaa verottajalle mahdollisimman pian.

”Viivästyskorot voi välttää, kun maksaa verot ajallaan. Kun omat tulot on arvioitu mahdollisimman oikein kuluvana aikana, isoja jäännösveroja ei lankea maksettavaksi. OmaVero-sivustolla tarvittavat muutokset voi tehdä itselle sopivana hetkenä”, Suominen selventää.

Vuoden 2024 valoisampiin verotusuutisiin lukeutuvat kiinteistöjen varainsiirtoveron laskeminen neljästä kolmeen prosenttiin sekä perintöveron maksuajan piteneminen kahdesta vuodesta kymmeneen vuoteen. Myös viivästyneiden perintöverojen korko nousee tänä vuonna muita viivästyskorkoja maltillisemmin, 7,5 prosenttiin.

Tarkemmat ohjeet verojen maksamiseen ja kotitalousvähennyksien hyödyntämiseen löytyvät koottuna vero.fi-sivustolta.

Lue myös: Joko täydensit veroilmoitustasi? Verottaja paljastaa tuloryhmät, joista annetaan eniten vilppivihjeitä: ”Koiranpennut on yksi vakioaihe”

X