Nainen juuttui uima-altaan venttiiliin Kotkassa – Uimala Katariinassa juuttumisonnettomuus myös viime vuonna

Uimala Katariinassa tilanne ei ollut ensimmäinen. ”Mietin, että entä jos tämä olisi käynyt lapselleni”, järkyttynyt kuusankoskelainen Bea sanoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uimala Katariina on Kotkan Katariinan kaupunginosassa sijaitseva uimahalli, jonka yhteydessä on myös maauimala.

Uimala Katariinassa tilanne ei ollut ensimmäinen. ”Mietin, että entä jos tämä olisi käynyt lapselleni”, järkyttynyt kuusankoskelainen Bea sanoo.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Kotkalaisessa uimala Katariinassa koettiin pelonsekaisia hetkiä perjantaina 28. elokuuta, kun kymenlaaksolainen nainen juuttui vyötäröstään kiinni sisäuima-altaan noin kuusisenttisen vedenpoistoventtiilin imuun siten, että hänen ihonsa jäi venttiilin sisälle eikä nainen päässyt omin voimin irti altaan seinästä.

”Olin menossa lapsen perässä altaan reunan yli, kun huomasin, että vatsani oli kiinni altaan seinässä. Yritin riuhtoa, ja sattui tosi paljon. Onneksi äitini oli siinä vieressä ja hän irrotti minut”, altaaseen kiinni juuttunut kuusankoskelainen Bea kertoo Seuralle.

Hänen vatsanahkansa jäi venttiilin sisälle ripeän avun ansiosta vain puoleksi minuutiksi, mutta Bean vatsa jäi silti kosketusaraksi ja särki koko illan. Venttiili jätti imukohtaan vatsaan renkaan vielä seuraavaksi vuorokaudeksikin.

Uimala Katariinassa vastaava tilanne on käynyt aikaisemminkin.

Venttiilin imusta jäi jälki Bean vyötärölle.

Onnettomuus samassa uimala Katariinassa – toisen venttiilin kohdalla myös viime vuonna

Bea kävi äitinsä kanssa sanomassa onnettomuustilanteesta uimavalvojalle, jolloin paljastui, että vastaavanlainen onnettomuus oli sattunut samassa uimalassa – tosin toisessa venttiilissä – myös viime vuonna.

”Uimavalvoja sanoi, että oli joutunut viime kesänä irrottamaan naisen altaasta”, Bea sanoo.

Bean perhe on tottunut käymään paljon uimassa ja kylpylöissä. Nyt uimahallireissut pelottavat, koska turvallisuus huolettaa.

”Venttiilin aukko oli niin iso, että siitä olisi mahtunut menemään esimerkiksi kolmevuotiaan lapsen käsi sisään, jolloin olisi voinut käydä pahasti. Tai jos olisin itse sukeltanut ja jäänyt tukasta kiinni altaaseen, ei kukaan uimavalvoja olisi nähnyt, koska valvojat olivat kokoontuneet toiseen reunaan”, Bea sanoo.

Uimala Katariinassa kyseinen venttiili on arviolta noin kaksikymmentä senttiä veden pinnan alapuolella. Uimahallien ja uimaloiden altaiden poistovesiventtiilit pitää suojata Suomessa turvaritilöillä tai turvatiivisteillä niin, että ihminen ei voi jäädä kivuliaasti venttiileihin kiinni.

Uimaventtiilien imu on aiheuttanut vakavia onnettomuuksia ainakin ulkomailla, sillä jos imu on todella kova, uijan suoli voi tempautua ruumiista ulos venttiiliin sisälle tai kädet voivat jäädä venttiiliin aiheuttaen jopa hukkumisonnettomuuden.

Myös suomalaiset uijat ovat kertoneet Bealle vakavista onnettomuuksista tämän onnettomuuden jälkeen: hän on kuullut esimerkiksi päänahan lähteneen hiusten mukana irti suomalaisen uijan päästä, kun hän repäisi hiuksensa irti imusta.

Miksi uimaventtiileitä ei ole suojattu asianmukaisesti?

”En osaa sanoa, mikä tausta tässä on ollut. Miellä on ollut kaksi venttiiliä, josta on syystä tai toisesta hajonnut tai lähtenyt irti se päätiiviste, ja ne molemmat on nyt korjattu. Nyt tarkastetaan, että kaikki muutkin pysyvät asianmukaisessa kunnossa. Totta kai tiivisteet voi irrota, mutta ne korjataan välittömästi, kun huomataan. Mitään hengenvaarallisia virityksiä siellä tietenkään nyt ei ole”, Kotkan liikuntapäällikkö Tapani Laakso sanoo.

Laakso kertoo vastanneensa uimahallien toiminnasta vasta niin lyhyen aikaa, että hän ei osaa kertoa syytä viime vuoden tapahtumille. Uimala Katariinassa venttiilien suojana on nyt kuitenkin viimein tiivisteet, jotka estävät ihmisen osien imeytymisen venttiilin sisälle.

Jos onnettomuus uusiutuisi taas uimala Katariinassa tai missä tahansa muussa uimahallissa, miten uijan pitäisi toimia, että hän pääsisi irti imusta?

”Ei kannata hätääntyä, vaan pyytää apua lähistöllä olevilta tai pyytää toista henkilöä hakemaan apua. Voi myös itse esimerkiksi heiluttaa uimavalvojille, jotka ensimmäisenä pystyy tulemaan paikalle ja hakemaan tarvittaessa muuta henkilökuntaa. Laitostekniikkaa pystytään hallitsemaan siten, että viime kädessä laitosmiehet pystyvät auttamaan henkilön irti pysäyttämällä imun, että ei tarvitse lähteä itseä repimään irti”, Laakso sanoo.

Lue myös: Intiimipöpöt pelottavat – Voivatko seksitaudit tarttua yleisissä saunoissa tai uimahallissa?

X