Nyt on oikea aika auttaa ötököitä: viisi vinkkiä luontoystävälliseen pihaan ja puutarhaan

Kirjailija Reetta Niemelä teki pihastaan luontoystävällisen keitaan, jossa ötököitä ja muita eliöitä riittää. Lue Niemelän vinkit monimuotoiseen pihaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjailija Reetta Niemelä esittelee rakentamaansa hyönteishotellia työhuoneensa pihalla Maskussa.

Kirjailija Reetta Niemelä teki pihastaan luontoystävällisen keitaan, jossa ötököitä ja muita eliöitä riittää. Lue Niemelän vinkit monimuotoiseen pihaan.
Teksti:
Jukka Vuorio

Tietokirjailija Reetta Niemelä kertoo torstaina 9. heinäkuuta ilmestyneessä Seurassa, että jokainen voi auttaa kasveja, ötököitä ja eläimiä omalla pihallaan ja puutarhassaan.

Auttaminen on tarpeen, sillä maailmassa on meneillään laaja sukupuuttoaalto.

Lajien, etenkin hyönteisten elinolosuhteet heikentyvät ja tuhoutuvat kaikkialla, koska ihmisen toiminta muuttaa vanhaa metsää talousmetsäksi, myrkyttää maata, rehevöittää meriä, saastuttaa ilmaa, kasvattaa joitain lajeja liikaa, kalastaa siellä missä ei pitäisi ja aiheuttaa monin toimin ilmastonmuutosta.

Siksi hyönteisten määrä vähenee rajusti. Arjessa ihmiset eivät juuri kiinnitä huomiota hyönteisiin, mutta niiden merkitys näkyy elämässämme päivittäin. Yksi mehiläinen vierailee päivän aikana 3000 kukassa ja ruoantuotantoketjussa jopa 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä.

Koska luonto on hyvin herkkä ja monimutkainen kokonaisuus, yksittäisten lajien katoaminen koskettaa kipeästi myös toisia lajeja. Ihmistäkin.

Meidän ja ekokatastrofin välissä seisovat Reetta Niemelän kaltaiset ihmiset, jotka haluavat kannustaa positiivisella esimerkillä. Niemelä on julkaissut useita tieto-, oppi-, runo- ja lastenkirjoja. Teokset käsittelevät usein luontoa, eläimiä, hyönteisiä, kasveja ja ihmisen suhdetta niihin.

”Nyt pitää toimia. Ei ole enää aikaa miettiä, että tekisimmekö jotain kymmenen vuoden päästä”, Niemelä sanoo.

Lisää ötököitä pihamaalle

Niemelä haluaa auttaa hyönteisiä muun muassa monimuotoisella, ötökkäystävällisellä pihalla, puutarhalla ja kasvimaalla.

Niemelä vinkkaa, että sellaisen pihan tai puutarhan valmistelu ei edellytä erikoistaitoja. Esimerkiksi kukkapenkeistä ja kasvimaalta peräisin olevan perkuujätteen, siis rikkakasvit, voi jättää perkuupaikalle maahan maatumaan.

Maatuva aines tarjoaa ravintoa pienimmistä mikrobeista petopunkkeihin. Lisäksi monet kuoriaiset ja hämähäkit tarvitsevat piiloksi esimerkiksi kuivuvia, hajoavia kasveja ja lehtiä.

1 Anna voikukkien kasvaa ja kukkia. Voikukan siemenet ja koko kasvi ovat lukemattomien lintujen ja hyönteisten ravintoa. Leikkaamalla tai edes kitkemällä ei saa voikukkia kokonaan pois puutarhasta.

2 Ruohonleikkuri silpoo kaikki ruohoissa ja kukissa olevat eliöt. Jos sinulla on nurmikko, aja se vasta myöhään illalla ja ruohonleikkurin korkealla terällä. Työnnä tai aja leikkuria hitaasti. Näillä keinoilla mahdollisimman moni hyönteinen ehtii maan pinnalle karkuun ja välttää pyörivät terät.

3 Jätä pihalle vähintään yhtä paljon hoitamattomia kuin hoidettuja alueita. Näin hyönteiset häiriintyvät mahdollisimman vähän. Kesän mittaan hoitamattomia alueita voi niittää vähän viikatteella. Niitty syntyy vähitellen kasvupaikkaa köyhdyttämällä, joten niittojäte on hyvä siirtää kompostiin tai vaikka katteeksi kukkapenkkiin.

4 Kasvata kasvimaalla vihannesten kumppanina helposti itäviä härkäpapua, tattaria ja hunajakukkaa. Ne ovat varmimpia pölyttäjien houkuttelijoita.

5 Älä vie puutarhajätettä luontoon, vaikka se tuntuisi luonnonmukaiselta. Jätteen mukaan jokin koristekasvi voi helposti alkaa levitä luonnossa ja syrjäyttää luonnonkasveja.

Lue Reetta Niemelän pitkä haastattelu 9. heinäkuuta ilmestyneestä Seuran numerosta 28.

Kirjailija Reetta Niemelän pihamaalla puut, pensaat, hyönteiset ja muut eliöt saavat olla luonnollisessa vuorovaikutuksessa.

Kirjailija Reetta Niemelän pihamaalla puut, pensaat, hyönteiset ja muut eliöt saavat olla luonnollisessa vuorovaikutuksessa. © Pekka Nieminen / Otavamedia

X