Nyt se on tutkittu: Naiset eivät olekaan miehiä parempia tekemään kahta asiaa samaan aikaan

Jaa artikkeli
Multitaskaaminen ei olekaan naisten heiniä, vaan kaikki ovat siinä suunnilleen yhtä huonoja.
Yleisen stereotypian mukaan naiset osaavat tehdä useampaa asiaa samaan aikaan, mutta miehet eivät. Tutkimuksen mukaan tässä ei kuitenkaan ole eroa sukupuolten välillä. © iStock
Tutkimuksessa pyydettiin miehiä ja naisia tekemään tehtäviä samanaikaisesti. Multitaskaaminen pidensi reaktioaikoja ja heikensi tehtävien tuloksia.

Multitasking eli multitaskaaminen tarkoittaa kahden tai useamman asian tekemistä samaan aikaan. Se on kognitiivisesti haastavampaa kuin vain yhden asian tekeminen kerrallaan, sillä keskittyminen jakaantuu eri tehtävien välille.

Stereotypian mukaan vain naiset osaavat tehdä kahta asiaa samaan aikaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kirjaimia ja numeroita samaan aikaan

Saksalaisen Aachenin yliopiston tutkijat, johtajanaan professori Patricia Hirsch yliopiston psykologian instituutista, halusivat selvittää, miten kahteen asiaan keskittyminen samanaikaisesti vaikuttaa eri sukupuolten edustajiin. Osallistujia oli kaikkiaan 96, ja heissä oli yhtä paljon naisia ja miehiä.

Osallistujien piti erotella kirjaimia vokaaleihin ja konsonantteihin sekä lajitella numeroita parittomiin ja parillisiin. Ensin heitä pyydettiin suorittamaan nämä tehtävät yksi toisensa jälkeen, sitten samaan aikaan.

Multitaskaaminen on vaikeaa kaikille

Tutkijat mittasivat sekä tehtävien tuloksia että reaktioaikoja. Multitaskaaminen heikensi selvästi molempia. Osallistujat siis suorittivat tehtävät sekä huonommin että hitaammin silloin, kun he tekivät ne samanaikaisesti.

Miesten ja naisten välillä ei ollut eroa. Vaikuttaa siis siltä, että kahteen tai useampaan asiaan keskittyminen samaan aikaan ei tee hyvää kenellekään – niin naisten kuin miestenkin kannattaisi mieluiten keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan.

X