Presidentinvaalit 2024 – Mitä ehdokkaat sanoisivat kansalaiselle, jolla on taloudellisesti vaikeaa? Näin ehdokkaat vastasivat

Inflaation koetellessa kansalaisia Seura kysyi ehdokkailta, mitä he sanoisivat taloudellisten ongelmien kanssa kamppaileville suomalaisille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuoden 2024 presidentinvaaleissa on mukana yhdeksän ehdokasta: ­Li Andersson, Alexander Stubb, Jutta Urpilainen, Sari Essayah, Mika Aaltola, Harry Harkimo, Jussi Halla-aho, Olli Rehn ja Pekka Haavisto.

Inflaation koetellessa kansalaisia Seura kysyi ehdokkailta, mitä he sanoisivat taloudellisten ongelmien kanssa kamppaileville suomalaisille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Presidentinvaalit 2024 käydään ensimmäisen kierroksen osalta tammikuussa 2024. Vaaleihin osallistuu yhdeksän ehdokasta.

Ennen vaaleja Seura esittää kaikille ehdokkaille kysymyksen joka viikko. Toisena kysymyksenä kysyttiin Mitä haluat sanoa kansalaiselle, jolla on tällä hetkellä taloudellisesti vaikeaa?

Näin ehdokkaat vastasivat:

Sari Essayah

”Sinulla on oikeus apuun ja tukeen suomalaisessa yhteiskunnassa, sillä jokainen meistä on yhtä arvokas ja tärkeä. Jokaiselle myös kuuluu perustuslainkin mukaan oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Voinko minä auttaa sinua jotenkin?”

Pekka Haavisto

”Tässä maassa on pidettävä huoli jokaisesta. Hintojen ja korkojen nousu, työttömyys, inflaatio ja tukien leikkauk­set voivat tuntua rajuilta ­yksittäisen ihmisen ja perheen elämässä. Ketään ei saa jättää ­yksin huolien ja paineiden alle. Sodat ja kriisit maailmalla vielä lisäävät huolta. Yhteishengellä ja yhteisellä tekemisellä selviämme. Hyvinvointivaltiosta on pidettävä kiinni.”

Olli Rehn

”Ymmärrän hyvin, että moni suomalainen on ollut ­kovilla viime vuosina ensin k­oronan, sitten sodan aiheuttaman energiakriisin ja inflaation seurauksena. Päättäjien tehtävä on ratkoa näitä ­ongelmia. Energiakriisistä olemme selviämässä, inflaatio on laskusuunnassa ja kotitalouksien ostovoima alkaa korjautua. Kyllä me tästä selviämme. Meidän pitää tarjota uskottava näkymä siitä, että jokainen suomalainen pärjää ja pysyy mukana.”

Jussi Halla-aho

”Vaikeuksien keskellä kannattaa ajatella, että asiat voisivat olla vielä huonommin, ja että vielä tulee aika, jolloin ne ovat paremmin.”

Alexander Stubb

”Taloudellinen tilanne on ollut viime aikoina monella vaikea. Moniin asioihin löytyy apua, kun sitä rohkenee ­pyytää. ­Asian kanssa ei kannata jäädä yksin. Toivon, että suomalainen yhteiskunta on myös ­jatkossa sellainen, joka tulee apuun, kun ihmisellä on vaikeaa.”

Li Andersson

”Moni meistä on huolissaan omasta ja läheistemme toimeentulosta, erityisesti kun nykyisen hallituksen toimet ovat lisäämässä pienituloisten määrää useilla kymmenillä ­tuhansilla henkilöillä. Tähän ei ole kuitenkaan pakko tyytyä ja alistua.”

”Teemme kovasti työtä saadaksemme hallituksen pyörtämään tuhoisat leikkauspäätöksensä. Suomi voi vielä päättää perua tarpeettomat veronkevennykset rikkaille ja päättää panostaa yhteiseen hyvinvointiin. Yhteistyössä on voimaa.”

Mika Aaltola

”Sosiaaliturvan varassa tai muutoin heikossa taloudellisessa tilanteessa oleminen on aina vaikeaa. Pyrin omalta osaltani tukemaan sitä, että kaikilla suomalaisilla olisi vakaampi pohja ja mahdollisuudet. Ei meillä ole varaa jättää ketään jälkeen.”

”Reiluus ja oikeudenmukaisuus ovat keskeisiä arvojani. Olen huolissani nuorten jaksamisesta ja arvokkaan vanhuuden puolesta. Voimia jokaisen arkeen, ja tuetaan toinen toisiamme yhdessä.”

Jutta Urpilainen

”En usko, että vaikeassa tilanteessa olevat kansalaiset kaipaavat poliitikoilta lämpimiä sanoja, mutta tasavallan presidentti voi olla arvojohtaja, joka tuo erilaisia väestö- ja eturyhmiä yhteen ja vaalii sopimisen kulttuuria. Presidenttinä peräänkuuluttaisin yhteisvastuuta ja kohtuutta. Ne, joilla on eniten, eivät tarvitse aina vain lisää.”

Harry Harkimo

Harkimo ei vastannut Seuran kyselyyn muistutuksista huolimatta.

Lue myös: Presidentinvaalit 2024 – Miten ehdokkaat kehuvat toisiaan? Näin he vastasivat ja kuvailivat kilpailijoitaan Seuran kyselyssä

X