Sataako Suomeen mitaleita yleisurheilussa? Tilastopajan Mirko Jalava arvioi Suomen joukkueen mahdollisuuksia Budapestin MM-kilpailuissa

Yleisurheilun MM-kisat järjestetään Budapestissä 19.–27. elokuuta. Näin Tilastopajan yleisurheilun asiantuntija Mirko Jalava arvioi tulevaa kisamenestystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Euroopan mestari Wilma Murto voitti Timanttiliigan osakilpailun ja on mestariehdokas Budapestissa. © MVPhotos

Yleisurheilun MM-kisat järjestetään Budapestissä 19.–27. elokuuta. Näin Tilastopajan yleisurheilun asiantuntija Mirko Jalava arvioi tulevaa kisamenestystä.
Teksti: Kimmo Rantanen

Seiväshyppääjä Wilma Murrolla on parhaat mahdollisuudet mitaliin Budapestin MM-kilpailuissa, mutta myös mieskeihäänheittäjät ovat kärkikahinoissa mukana. Juoksulajeissa pistesijankin eteen saa tehdä töitä.

Kaksi kultaa, hopea ja pronssi. Suomen menestys viime vuonna Münchenissä yleisurheilun EM-kisoissa oli historiallinen. Edellisen kerran Suomeen tuli yhtä monta mitalia Ateenan kisoista tasan neljäkymmentä vuotta aiemmin.

Menestys EM-kisoissa loi odotuksia myös Budapestissa pidettävien MM-kisojen suhteen. Kun Euroopan tasolta siirrytään maailman huipulle, kilpailu kuitenkin muuttuu kovemmaksi.

Suomella on lähettää MM-kisoihin vain yksi ennakkoon varmalta vaikuttava mitalisti, seiväshyppääjä Wilma Murto. Hänelle maailmamestaruuskin on täysin realistinen tavoite. Murto on hyvä kilpailija, jolla pää kestää tiukoissakin paikoissa.

Tilastopajan yleisurheilun asiantuntija Mirko Jalavan mukaan Murron ohella miesten keihäässä Oliver Helanderilla ja Toni Kuuselalla on mahdollisuus mitaliin. Helander heitti kesäkuussa Paavo Nurmi Gamesissa 87,32.

Keihäänheittäjä Oliver Helander on ollut tällä kaudella vahvassa iskussa ja taistelee jopa mitaleista. © DECA/MVphotos

Keihäänheittäjä Oliver Helander on ollut tällä kaudella vahvassa iskussa ja taistelee jopa mitaleista. © DECA/MVphotos

”Keihään taso on maailmalla tällä hetkellä hiukan huono. Mitalin voi hyvinkin saada 87-metrisellä, voi olla, että jopa 85-metrisellä heitolla. Jos Kuusela pääsee karsinnasta läpi ja onnistuu kisassa, hänelläkin on minimaalinen mahdollisuus mitaliin”, Mirko Jalava ennustaa.

”Muita mitaleja ei ennakkoon voi pitää mahdollisina oikein missään olosuhteissa. Pistesijatkin ovat kovan työn takana.”

Keihäässä muhii yllätys

Todennäköinen pistesijalle yltäjä on moukarinheittäjä Silja Kosonen. Mirko Jalava arvelee, että 73 metrin heitto riittää. Kososen tänä kesänä heittämä ennätys on 73,50.

”Kososen tekeminen on ollut niin varmaa ja tasaista, että luulisi MM-kisoissa heiton menevän vieläkin pidemmälle. Kaukainen mitalimahdollisuuskin voi olla. Se vaatisi seiskavitosen heiton eli parin metrin parannuksen.”

Tasaisen varmalta Silja Kososelta voi odottaa pistesijaa. © MVPhotos

Tasaisen varmalta Silja Kososelta voi odottaa pistesijaa. © MVPhotos

Kristiina Mäkelä hyppäsi EM-kisoissa naisten kolmiloikassa hopealle. MM-kisoista ei Jalavan mukaan pidä odottaa samaa. Hän uskoo, että MM-kisoissa taso tulee olemaan niin kova, että mitaliin vaaditaan 15 metrin hyppy.

Finaaliin voi riittää 14.10–14.20 metrin hyppy, ja se on Mäkelälle mahdollinen.

Seitsenottelija Saga Vannisella on potentiaalia pistesijoille. Hän otteli alkukesästä niukasti vaille 6 400 pistettä. Jalava uskoo, että sen toistaminen MM-kisoissa riittäisi pisteille.

Yllättäjä voi löytyä naisten keihäästä. 20-vuotias Anni-Linnea Alanen heitti kesällä ennätyksensä 62,45. Ei yksi pääsky kesää tee, mutta kiskaisu kertoo Alasen potentiaalista.

Jalava arvioi, että ennätysheiton uusiminen MM-kisoissa riittäisi kahdeksanteen sijaan.

”Noin pitkä heitto on kuitenkin hänelle uusi juttu, joten kovin vahvaksi en uskalla pistesijaa veikata. Naisten keihään taso ei tosin ole tällä hetkellä kova. Jopa kuusivitonen voi riittää kultaan.”

Myös keihäänheittäjä Anni-Linnea Alanen saattaa yllättää. © MVPhotos

Myös keihäänheittäjä Anni-Linnea Alanen saattaa yllättää. © MVPhotos

Topi Raitanen kovassa seurassa

Juoksulajeissa MM-tasolla finaaliin pääsykään ei ole itsestäänselvyys. Aitajuoksija Reetta Hurskeella on takanaan loistava hallikausi ja ulkoradalla syntyi kesäkuussa Suomen ennätys 12.70. Jalava ei silti usko, että finaalipaikka Budapestissa on mahdollinen.

”Finaaliin pääseminen voi vaatia juoksemista alle 12.50. Se ei ole kovin todennäköistä”, Jalava pohtii.

Lue myös: Reetta Hurske aitoo positiivisella asenteella jättäen pettymykset nopeasti taakseen: ”On vielä paljon potentiaalia, josta voin ammentaa tekemiseeni”

Tamperelaiselle aitajuoksija Reetta Hurskeelle Tampereen Ratina-areena on tuttuakin tutumpi. Hän kisasi siellä myös MM-kenraalinsa viikko sitten. <span class="typography__copyright">© Sara Pihlaja</span>

Tamperelaiselle aitajuoksija Reetta Hurskeelle Tampereen Ratina-areena on tuttuakin tutumpi. Hän kisasi siellä myös MM-kenraalinsa viikko sitten. © Sara Pihlaja

Viime vuoden 3 000 metrin esteiden EM-voittaja Topi Raitanen joutuu MM-kisoissa niin kovaan seuraan, että Jalava arvelee pistesijankin vaativan melkoista venymistä. Toki yllätykset ovat mahdollisia. Hän ­arvioi, että Raitanen voi päästä finaaliin, mutta pistesijaa hän ei pidä mahdollisena.

Viivi Lehikoisella on mahdollisuus pistesijaan

Viivi Lehikoinen paransi 400 metrin ­aitojen Suomen ennätystä kesäkuussa. Aika 54,40 on kova, mutta maailmanennä­tykseen on matkaa lähes neljä sekuntia. Lehikoinen on tarjonnut tällä kaudella muitakin positiivisia esityksiä.

”Hänellä on mahdollisuus pistesijaan, mutta se vaatii ihan täydellistä onnistumista. Kovaa täytyy mennä, kun katsoo lajin tasoa. Suomen ennätyskään ei välttämättä riitä, mutta aina joku voi arvioida voimansa väärin ja epäonnistua välierässä. Silloin on sauma pärjätä.”

Camilla Richardsson juoksee sekä kymppitonnin että 5 000 metriä. Päämatkana hän pitää 10 000 metriä. Jalava ei usko, että Richardsson kummallakaan matkalla hätyyttelee pistesijoja. Suomen ennätyksiin on mahdollisuus, koska tarjolla on kovaa vetoapua.

”Vaikka kymppitonnilla tulisi parannusta Suomen ennätykseen 15–20 sekuntia, supersijoitus voisi silti olla kahdestoista.”

Parhaimmillaan Suomen joukkue voisi saada Budapestista jopa kaksi mitalia ja useita pistesijoja, jos kaikki menee nappiin.

”Joku yllättävä finaalipaikka olisi tietysti mukava”, Jalava summaa ja jää aprikoimaan, miten onnistuu esimerkiksi seiväshyppääjä Elina Lam­pela.

Lue myös: Kestävyysjuoksija Camilla Richardsson jätti estejuoksun loukkaantumisen vuoksi ja alkoi kilpailla vain muilla matkoilla – ”Kymppi on päämatkani”

Camilla Richardsson

Camilla Richardsson otti SM-kultaa naisten 5000 metrin juoksun finaalissa Kalevan kisoissa Lahdessa 30. heinäkuuta 2023., © LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

X