Sexpon historia on taisteluiden värittämä: ”1970-luvulla seksuaalisuutta yritettiin parantaa psykoanalyysin menetelmin – 1990-luvulla levisi insestipaniikki”

Sexpo ja Pride-liike viettävät tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan. Molempien toiminta jatkuu edelleen elinvoimaisena, mikä kertoo tuen tarpeellisuudesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Sateenkaarikansan" tärkein ja tunnetuin symboli on nykyisin sateenkaarilippu, joka kuvastaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistön monimuotoisuutta. Kuvassa oikealla myös transsukupuolisten oma lippu, jonka värityksessä on vaaleansinistä ja -punaista sekä valkoista.

Sexpo ja Pride-liike viettävät tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan. Molempien toiminta jatkuu edelleen elinvoimaisena, mikä kertoo tuen tarpeellisuudesta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Sexpo-säätiö on ollut mukana Pride-liikkeen toiminnassa virallisesti 10 vuotta. Tänäkin vuonna se järjestää Helsingin Pride-viikolla runsaasti ohjelmaa, sekä osallistuu kesäkuun viimeisenä lauantaina kulkueeseen.

”Sexpo on lähes koko toimintansa ajan ollut kytköksissä eri tavoin Pride-liikkeeseen. Varhaisina vuosina osin samat aktivistit ovat olleet Setan ja Sexpon käynnistämisen takana. Sexpon ja Pride-liikkeen tavoitteet ovat aina olleet monin tavoin yhtenevät”, Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen kertoo.

Samat seksuaalioikeuksiin liittyvät teemat puhuttavat läpi vuosikymmenten

Sexpo perustettiin vuonna 1969 nimellä Seksuaalipoliittinen yhdistys. Yhdistyksen päätavoite on aina ollut edistää seksuaalista vapautta ja hyvinvointia.

Jo 50 vuotta sitten Suomessa puhuttivat ehkäisyvälineiden vapaa saatavuus, aborttioikeus ja homoseksuaalisuuden dekriminalisointi.

”Samoja teemoja käsitellään yhä, mutta toki käytännön poliittiset tavoitteet ovat kehittyneet huomattavasti.”

Helsingissä on toteutettu muun muassa tavoite nuorille maksuttomasta ehkäisystä.

Sexpo on kannattanut myös Tahdon-aloitetta, jonka myötä myös samaa sukupuolta olevat parit saivat oikeuden avioliittoon.

Homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin vuonna 1971, mutta virallisesta tautiluokituksesta se poistettiin vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Sexpo vastustaa aborttioikeuden rajoitusyrityksiä

Aborttioikeus puhuttaa maailmalla jälleen enemmän kuin pitkään aikaan, kun muun muassa Yhdysvalloissa oikeutta aborttiin on pyritty rajoittamaan entistä aggressiivisemmin.

”Kannatamme aborttioikeuden laajentamista Suomessa edelleen, ja vastustamme rajoitusyrityksiä”, Paalanen sanoo.

Sexpo on yhteisillä linjoilla kansainvälisten järjestöjen WAS:n (World Association for Sexual Health) ja IPPF:n (International Planned Parenthood Federation) kanssa abortin dekriminalisoimisesta ja edistämisestä kaikkialla maailmassa.

1970-luvulla seksuaalisuutta yritettiin parantaa psykoanalyysin menetelmin – 1990-luvulla levisi insestipaniikki

Historiansa aikana Sexpo on käynyt monenlaisia taisteluita linjastaan.

”70-luvulla taisteltiin psykoanalyysin merkityksestä seksologiasta. 90-luvulla on taisteltu insestipaniikkia vastaan seksologian ammattilaisnäkökulmasta. 2000-luku on ollut selvästi uuden kansainvälisen verkostoitumisen ja näkyvän julkisen roolin kehittämisen aikaa.”

Suurin muutos säätiön historiassa on tapahtunut Sexpon muuttuessa radikaalista toimijasta ammattimaiseksi seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestöksi.

”Ihmisten seksitavat ovat liberalisoituneet ja monipuolistuneet vuosikymmenten saatossa, mutta tarve tiedolle ja avulle pysyy – monista eri syistä.”

Sen takia vuosikymmenten ajan palvelutoiminnassa ovat säilyneet maksuttomat seksuaalineuvontapalvelut. Tarpeellista on ollut edistää myös seksuaalikasvatuksen kehittämistä yhteiskunnallisesti.

Suostumus ja muu seksuaalisuuteen liittyvä kommunikaatio ovat tärkeässä roolissa 2020-luvulla

Kuluneen vuosikymmenen pääteema on ollut seksuaalioikeuksien edistäminen Suomessa.

”Erityisesti olemme keskittyneet sateenkaariväen ja pienten seksuaalivähemmistöjen kysymyksiin, sekä vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksiin.”

Metoo-kampanjan myötä keskustelu seksuaalisen häirinnän eri muodoista on räjähtänyt maailmalla. Sexpo onkin jo valinnut tulevalle vuosikymmenelle pääteemakseen ”kohtaamisen”.

”Siinä keskitymme Setan kanssa erityisesti suostumuksen, sosiaalisten ja seksuaalisten taitojen sekä seksuaalisuuteen liittyvän kommunikaation, mutta myös yhteiskunnallisen diskurssin parantamiseen.”

X