Sexpon toiminnanjohtajan eläinseksimyönteisyys hämmentää

Jaa artikkeliLähetä vinkki
"Ihmisen ja eläimen välisessä seksissä on aina kyse hyväksikäytöstä", Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liiton viestintäpäällikkö Annukka Seppävuori sanoo. © Colourbox
Pentti Oinonen ja eläinten hyvinvointia ajava yhdistys tyrmäävät ajatuksen eläinseksin hyväksyttävyydestä.

Yle uutisoi aikaisemmin viikolla Suomen olevan viimeisiä Euroopan maita, jossa laki ei vielä kiellä eläimiin kohdistuvia seksuaalisia tekoja.

Suomi, Romania ja  Unkari ovat ainoita Euroopan maita, joissa seksiä eläimen kanssa ei ole kielletty. Tällä hetkellä eläinseksi on Suomessa rangaistavaa vain, jos se aiheuttaa eläimelle kärsimystä, kipua tai tuskaa. Suomessa kuitenkin valmistellaan eläiseksin täyskriminalisointia osana  eläinsuojelulain kokonaisuudistusta.

Huomattavaa asiantuntijavaltaa käyttävän Seksuaalisuuden asiantuntijaorganisaatio Sexpon toiminnanjohtajan Tommi Paalasen mukaan eläinseksin kriminalisointi ei ole tarpeellista. Seura uutisoi aiemmin tänään Paalosen lainvalmistelijoiden näkemyksestä poikkeavasta kannasta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen (ps) on täysin eri kannalla.

”Pöyristyttävää. Eläinseksi pitäisi heti kriminalisoida”, Oinonen sanoo Seuralle.

Eläinten puolella

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto on kriminalisointikysymyksessä Oinosen kanssa samoilla linjoilla.

”Tavoitteemme on, että eläimiin sekaantuminen kielletään eläinsuojelulain uudistamisen yhteydessä”, SEY:n vastaava viestintäpäällikkö Annukka Seppävuori sanoo.

Sexpon Paalasen mielestä seksi eläimen kanssa ei ole väärin, jos siitä ei koidu eläimelle vahinkoa. Seppävuori huomauttaa, että vahingon määritteleminen on ongelmallista.

”On hyvin vaikea osoittaa, ettei eläimelle aiheudu teosta kipua ja tuskaa. Ihminen menee hyvin pitkälle, jos hän väittää, että eläin nauttii teosta tai siitä ei koidu haittaa.”

Hyväksikäyttöä

Eläinseksin yleisyydestä Suomessa ei ole tietoa. Helsingin Sanomien mukaan Tanskassa 17 prosenttia eläinlääkäreistä arvioi hoitaneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneita eläimiä.

Suomessakin SEY:n tietoon on tullut tapauksia, joissa ihminen on aiheuttanut seksuaalisella teolla eläimelle fyysisiä vammoja.

Seppävuoren mukaan ihmisen ja eläimen välisessä seksissä on aina kyse hyväksikäytöstä.

”Kyse ei ole mistään kahden yksilön yhteisymmärryksessä tekemästä teosta, koska eläimen suostumuksesta ei voi olla minkäänlaista tietoa.”

X