Skorpionit siirtyvät kaupunkeihin - Brasiliassa skorpionit tappoivat viime vuonna 184 ihmistä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Jani Kaaro

Brasiliassa taistellaan omalaatuista vitsausta vastaan. Useat skorpionilajit ovat hoksanneet, että kaupungit ovat hyviä elinympäristöjä. Valitettavasti tämä on vienyt ne törmäyskurssille ihmisten kanssa.

Skorpionien aiheuttamat myrkytykset ovat Brasiliassa selvässä kasvussa. Kun esimerkiksi vuonna 2013 skorpionit aiheuttivat 70 myrkytyskuolemaa, viime vuonna kuolemantapauksia oli 184. Sama suuntaus näkyy skorpionin pistoissa: vuonna 2007 niitä kirjattiin 37 000, viime vuonna jo 126 000.

Suurimman kuolemanvaaran skorpioninpisto aiheuttaa lapsille.

Kaupungista ovat kodin löytäneet useat eri skorpionilajit, joista tappavimmaksi on osoittautunut keltainen skorpioni Tityus serrulatus.

Sen alkuperäinen elinympäristö on Brasilian savanneilla, mutta nyt sitä löytyy yleisesti kaupunkien viemäreistä ja roskakasoista. Sinne sitä houkuttavat kaupunkien runsaslukuiset torakat, joita se käyttää ravinnokseen.

Skorpionia on vaikea hävittää, sillä hätätilanteessa se pärjää jopa kuukausia syömättä. Lisäksi naaras voi lisääntyä neitseellisesti, jos se ei löydä koirasta.

Joissakin kaupungissa kiertää partioita, jotka keräävät skorpioneja öisin. Guardianin haastattelema eläinlääkäri kertoo keränneensä tänä vuonna jo 8 000 yksilöä.

Koska skorpioni elää viemäreiden lisäksi muun muassa sadevesikouruissa, sitä on usein lähes mahdoton löytää.

X